Ugrás a cikkhez
Reklám

Több mint negyven bárányt és juhot pusztított el, illetve sebesített meg halálosan egy anyamedve bocsaival hétfőre virradóra Nyikómalomfalván, mintegy 12 ezer lejes (kb. 900 ezer Ft) kárt okozva a helyi közbirtokosságnak. A környezetvédelmi minisztérium segítségét kéri a farkaslaki polgármester a helyzet megoldásáért, hiszen tíznél is több alkalommal csaptak le a nagyvadak a községben az elmúlt két hétben - írja a Székelyhon.



Fotók: Erdély Bálint

Pap Jenő, a szervezet titkára elmondta, a nagyvadak a drótkerítésen átmászva jutottak el az akolhoz, amelynek oldalát feltépve rárontottak a háziállatokra. Pap elmesélte, az utóbbi időben az állatok szaporítására helyezték hangsúlyt, de most nem tudják, mihez kezdhetnének.




– Ha ide is bejött a medve, akkor mi lesz majd az esztenán? Alig kaptunk juhászt az állatok mellé, de ezt a pusztítást látva, már ő is gondolkodik, hogy vállalja-e a munkát. Kártérítést pedig mikor kapunk? – tette fel a már-már költőinek számító kérdést.




Kovács Lehel farkaslaki polgármester felidézte: az elmúlt két hétben legalább húsz portára törtek be a medvék a községben, ebből mintegy tíz-tizenöt alkalommal kárt is okoztak a juhok, tyúkok elpusztításával.

– Értsék meg, hogy nagy baj van, az emberek már rettegnek kimenni az utcákra. Villanypásztorokkal, zajkeltéssel próbálnak védekezni a gazdák, sőt, éjszakánként már járőröznek is, de semmi sem hatásos. A három érintett vadásztársulattal együttműködve már kértük a kilövési engedélyeket, de az sem biztos, hogy ennyivel teljesen megoldódik a probléma. Kérem a környezetvédőket, hogy jöjjenek ide és mondják meg hogy mit tehetnénk, mert ez a helyzet tarthatatlan. El is vihetik innen a medvéket, ha kell nekik – fakadt ki, hozzátéve, hogy sokan már félnek háziállatot is tartani.



Ezek a képek egy héttel korábban készültek a Farkaslakához tartozó Kecsetben. Akkor huszonegy juhot és bárányt sebesített meg, illetve pusztított el egy anyamedve és bocsa













Nem csak Székelyföldön...

Így sétálgat egy medvecsalád a romániai Sinaián:





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából