Ugrás a cikkhez
Reklám

Jó ötletnek tartotta a Románok Egységéért Szövetség (AUR) villogni egy kicsit a forradalom 31. évfordulójára szervezett temesvári megemlékezésen, de nagyon nem volt jó ötlet. Gyakorlatilag a csendőröknek kellett megakadályozni a fizikai összetűzést az AUR fejesei és szavazói, illetve a forradalmárok között a temesvári Győzelem téren szerda délután - írja a Főtér.ro.

George Simion, a párt elnöke maszk nélkül beszélt a forradalmi megemlékezésre összesereglett emberekhez, mire a forradalmárok odakiabáltak, hogy vegyen fel egy maszkot, és odakiabáltak még neki egyéb, keresetlen dolgokat is. Az egyre agresszívebben egymás felé tülekedő két tábort ekkor kellett a csendőröknek szétválasztani, ellenkező esetben biztosan nem maradt volna el a csihipuhi.

Később az AUR képviselői is átvonultak az ortodox katedrális elé, amelynek lépcsőin gyertyát akartak gyújtani a forradalom temesvári mártírjainak emlékére, ám a forradalmárok ezt először nem engedték, itt is a csendőröknek kellett lecsillapítani a kedélyeket.

A konfliktus persze borítékolható volt, hiszen a Temesvár Társaság – a megemlékezés egyik szervezője – már az AUR jövetelének hírére közleményben tiltakozott. Egyrészt hangsúlyozták, hogy Temesvár mindig elutasította a nacionalizmust, a forradalmárok éppen azért győzhettek, mert a városban minden nemzetiség egyesült, így George Simion ultranacionalista pártjának semmi keresnivalója az eseményen.

A szervezőknél és a forradalmároknál ugyanakkor az verte ki igazán a biztosítékot, hogy az AUR színeiben két olyan nyugalmazott katonatiszt – Francisc Tobă és Nicolae Roman – is képviselői mandátumot szerzett, akikkel kapcsolatosan fölmerült az alapos gyanú, hogy tevékenyen részt vettek az 1989-es forradalom idején a felkelés vérbe fojtására tett kísérletekben.

A két képviselő lemondása nélkül George Simion nem csatlakozhat a megemlékezéshez – szögezte le a társaság.

Korábban írtuk: "Teljes Románia a Tiszáig" - a bukaresti parlamentbe bejutott magyarellenes párt nem tétlenkedik





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából