Ugrás a cikkhez
Reklám

Bukarest szerint homlokegyenest szembemegy az Európai Unió lényegével és elveivel, hogy Budapest revizionista térképet posztolt június 4-én - írja az Azonnali. Alább a cikk folytatása.

A komplett magyar nyelvű sajtóban a kolozsvári Főtér portál vette észre először, hogy már nem csak a szlovén kormány akadt ki a magyar kormány egyik Trianonra emlékező Twitter-posztjára, hanem bizony a román is.

Június negyedikén ugyanis a budapesti kormány nemzetközi kommunikációjáért is felelős osztályának Twitterjén egy Nagy-Magyarország-térkép jelent meg, felette az angol nyelvű felirattal: „az ország kétharmadát vették el”. A kép is ennek megfelelően a két világháború közötti revizionista propagandából származik, amelyen kezek szakítják le az egyes darabokat a történelmi Magyarországról.




Konkrétan négy napnak kellett eltelnie ahhoz, hogy Bukarestben észrevegyék, miket twittelgetnek bele a nagyvilágba Kovács Zoltánék Budapestről.

Ljubljana ennél gyorsabban kapcsolt: a szlovén kormány két nap után reagált. Mint megírtuk: Marjan ©arec liberális szlovén kormányfő szerint a magyar kormány által posztolt térkép „késdöfés a szlovén szívbe”, ezért felszólította Budapestet: kérjen bocsánatot Szlovéniától, amelynek területi integritását kérdőjelezi meg gyakorlatilag a térkép.

Románia nem kormányfői szinten reagált, csak egy Twitter-posztban: a bukaresti külügyminisztérium egy szombati bejegyzésben határozottan elítéli, hogy magas rangú mgyar tisztségviselők egy trianoni békeszerződés előtti Osztrák-Magyar Monarchiát ábrázoló térképre hivatkoznak. Bukarest szerint ez homlokegyenest szembemegy az Európai Unió lényegével és elveivel, amelyek iránt az EU soros elnökségét egészen június végéig betöltő Románia természetesen szilárdan elkötelezett.




A bukaresti külügyminisztérium bejegyzése egyébként egy ponton téved: a Kovácsék posztolta revizionista térképen – amelyen az is fel van tüntetve, hogy Romániának több terület jutott az egykori Nagy-Magyarországból, mint amekkora végül Magyarország lett – nem a komplett monarchia látható, csak a történelmi Nagy-Magyarország.

 


Ez az Osztrák-Magyar Monarchia, és a belőle a trianoni békeszerződéssel létrejött utódállamok térképe, nem az, amit Kovácsék posztoltak (fotó: Wiki)

 Az úzvölgyi történésekről nincs szó a román külügy Twitterjén.

Egy kis újságírói biztatásra a horvátok is kiakadtak

Van tovább is, íme az érdekesebb részletek egy újabb Azonnali-cikkből:

A kormányzati tweet a trianoni békeszerződés kapcsán annyira jól sikerült, hogy Ljubljana és Bukarest után most már Zágráb is tiltakozott ellene. A fiumei Novi List napilap vezércikkben óvott attól, hogy Orbán horvát területekre is szemet vethet. 

A horvát külügyminisztérium hosszú ideig nem reagált a posztra, holott a szlovén tiltakozás híre a horvát sajtót is bejárta. Ezért kérdezett rá a konzervatív Večernji List napilap a horvát külügynél, mit gondolnak a posztolt képről.

A zágrábi külügy szerint „barátságtalan módon ábrázolja a horvát területeket” a posztolt térkép, egyben „olyan törekvéseket támogat, amelyek a múltban se voltak soha sikeresek”. 

A külügyi tárca szerint „valótlan történelmi kontextusban” jelenik meg a térkép. Nagy-Magyarország-térkép Horvátország kapcsán különösen problematikus, ugyanis a magyar revizionista propaganda nem tünteti fel: Horvát- és Szlavónország ugyan perszonáluniót alkotott Könyves Kálmán óta Magyarországgal, de annak nem volt teljes része, a horvát államiság és nemzet önálló maradt. (A kapcsolatot helyesebb perszonálunió helyett az annál szorosabb reálunióval leírni - a szerk.) 1867 után is rendelkezett bizonyos autonómiával Budapesttel szemben.

A térkép egy olyan horvát városban, amely viszont tényleg közvetlenül Magyarország része volt, szintén kiverte a biztosítékot – azaz Fiumében. A helyi baloldali napilapban, a Novi Listben Denis Romac, a lap vezető publicistája tiltakozott a kép ellen. Szerinte

mostanra egyértelmű lett: Orbán a horvát területekkel együtt akarna Nagy-Magyarországot.

Romac leírja, hogy a revizionizmus nem tűnt el Magyarországról, elvégre a mai napig lehet kapni majdnem minden benzinkútnál nagymagyarországos matricát.

A publicistát felháborította, hogy miközben a horvát külügy azonnal tiltakozott egy jobboldali trieszti képviselő által posztolt térkép ellen, amin Olaszország részeként volt Isztria és Dalmácia feltüntetve, a mostani térkép kapcsán csak újságírói kérdésre fejezték ki ellenérzésüket. Romac szerint a Nagy-Magyarország-térkép eleve súlyosabb, elvégre nem egy jelentéktelen helyi politikus, hanem egy kormányzat egyik hivatalos Twitter-fiókján jelent meg.

Korábban írtuk: Szlovén kifakadás: "csak a vak nem látja, miként születik újra a fasizmus és a nácizmus"





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából