Zászlókkal felfegyverzett magyarok látogattak el a Kárpátia kolozsvári koncertjére, hogy a nagyromán területi egység ellen tüntessenek – szörnyülködik az egyik vezető kolozsvári napilap. Az újság, mely azt is hírül adja, hogy egy román szervezet feljelentést tesz a szervezők ellen, Fasz Trianon címmel jelentette meg írását, mely minősítéssel szerkesztőségünk mélységesen egyetért. A feljelentők „Ellenállását” amúgy több napja plakát hirdeti… Mátyás király szobrán.






„Vesszen Trianon!” – skandálta mintegy 600 fiatal a kolozsvári Diákművelődési házban a magyarországi Kárpátia zenekar koncertjén – dermeszti meg olvasóját indulásból eme igencsak helytálló információjával a román napilap. Meggyőződéses nacionalisták gyűltek ide „országunk” különböző régióiból, hogy azon politikai meggyőződésüknek adjanak hangot, mely szerint vissza kell állítani Magyarországnak a Trianon előtti határait, mutat rá az újság, hangsúlyozva, hogy ezek a szervezetek Románia területi egysége ellen dolgoznak, de legalábbis a szuveranitásának korlátozását szeretnék elérni a többségükben magyarlakta területeken.

A Kárpátia nemzeti rockzenét játszik, írja a lap, megemlítve az állítólag a Vesszen Trianon címet viselő dalukat, melynek kolozsvári előadása után a nézők igencsak kikeltek a diktátum ellen, a cikk szerzőjének véleményével ellentétes meggyőződést fogalmazva meg ismételten és megfelelő hangerővel.

Nem volt elragadtatva a koncerttől a Noua Dreapta (Új Jobboldal) nevű magyargyűlölő szervezet sem. Ők szépen románosan megvárták, amíg szétoszlik a közel 700 ember, utána pedig elmondták a sajtónak, hogy ha tudtak volna róla, akkor bizony tüntetést szerveznek, hatósági engedéllyel vagy anélkül. Nem véletlen, hogy „nem sikerült” időben odaérniük, hiszen az önálló erdélyi magyar egyetemért rendezett tüntetést is mindössze 4 emberrel próbálták megzavarni, ahogy a Wass Albert-színdarab ellen is csak a sajtóban acsarogtak.






Ha szembeszállni nem is tudnak, legalább ismét tesznek egy feljelentést, jelentette be az új jobbosok vezetője (mint ahogy teszi azt rendszerint az EMI rendezvényei után). Úgy ítéljük meg, hogy konkrétan Erdély „elszakítására” tettek utalást a koncerten – állítja a szélsőséges szervezet kolozsvári vezetője, Alexandru Santu. Soós Sándor EMI-elnök butaságnak nevezte a román szervezet szándékát, megjegyezve, hogy megvan hozzá a joguk, tegyék csak. Rámutatott: a szervező maga a zenekar volt, az EMI csak a terem megszerzésében segített nekik, amúgy sem most koncerteztek először az országban, és nem is ez volt az utolsó eset.

A Kárpátia koncertjét mintegy 2500-an tekintették meg erdélyi turnéjuk során. A zenekar Kézdivásárhelyre, Székelyudvarhelyre és Kolozsvárra látogatott el.

Az említett Mátyás-szobron lévő plakátok az alábbi fényképeken csodálhatók meg.

(Monitorul de Cluj - Kuruc.info
Kép: Kuruc.info)









Ellenállni Mátyásnak, akiről ők maguk hirdetik, hogy román volt... nekik se könnyű