Ugrás a cikkhez
Reklám

Nemrégiben hirdette meg a Jobbik Ifjúsági Tagozata A nemzet könyve elnevezésű programját, mely az olvasás népszerűsítését tűzte ki célul. A kezdeményezésről kérdezték Farkas Gergelyt, a Jobbik IT elnökét.





- Mi az apropója és célja A nemzet könyve elnevezésű kezdeményezésnek?

- A Jobbik Ifjúság Tagozatában már hagyomány, hogy minden évben a sokszínű tevékenységünk közül kiemelünk egy területet, és azt állítjuk középpontba. Így volt például a tavalyi év az önkéntesség, az idei pedig az önképzés éve. Egyrészt egy kormányzásra készülő párt utánpótláscsapataként szükséges, hogy felkészüljünk a ránk váró feladatokra, másrészt az önképzés évében szervezett programokkal minél több fiatalt is szeretnénk arra motiválni, hogy képezze magát. Ez tehát egy egyszerre a tagságunknak, egyszerre a teljes ifjúságnak szóló kezdeményezés. Ha pedig már önképzés, akkor adja magát, hogy az olvasást is népszerűsítsük, és így született meg ennek a programnak az ötlete, amihez nem titok egyébként, hogy a 2005-ös Nagy Könyv program adott sok segítséget.

- Van személyes élményed is erről a Nagy Könyv akcióról vagy csak utánanéztetek, hogy annak mi volt a menete?

- Van személyes élményem, elég tisztán él bennem az, hogy középiskolásként, olyan fiatalként, aki nagyon szeretett olvasni, minden nap mentem be a suli könyvtárába és hoztam el onnan azokat a visszaküldhető képeslapokat, amelyekkel a kedvenc könyveimet lehetett benevezni, majd később szavazni rájuk. Nagyon lelkes voltam, és esetemben az akció el is érte a célját, mert addig ismeretlen könyvek kerültek a látókörömbe, amik közül többet el is olvastam. Ezek a jó emlékek is motiváltak abban, hogy 11 év elteltével mi is szervezzünk egy ilyen programot. Persze, ez jóval kisebb volumenű, hiszen szűkös költségvetésünk van csak, de mégis hiszem, hogy tudjuk ezáltal magát az olvasást és a magyar könyveket népszerűsíteni.

- Miből áll a program, hol lehet szavazni a könyvekre?

- Az első forduló szeptember 5-én vette kezdetét, és ebben a körben bárki szabadon nevezheti könyvajánlatát a www.nemzetkonyve.hu weboldalon. Fontos, hogy mi most kifejezetten magyar szerzők műveit várjuk nevezésre. Ebben a körben alakul ki a legnépszerűbb 50 könyv listája, amely aztán továbbjut a program következő fordulójára, ahonnan a legjobb 10 könyv kerül a harmadik fordulóba.

- Miért csak magyar könyveket lehet ajánlani?

- Célunk az, hogy népszerűsítsük a nemzeti kultúrát. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy szerintünk a műveltség kizárólagossága, hogy csak magyar írókat és műveiket olvassuk. A hangsúly nagyrészt azon van e programban, hogy legyen lehetőség a sokszor méltatlanul elfeledett, kevésbé ismert, vagy az éppen eddig is közismert, kiváló magyar írókat és műveiket felelevenítve és bemutatva, az ő nagyszerű örökségükbe is betekintést nyerni. Mondhatjuk úgy is, hogy a programsorozat néhány hónapjában most a magyar műveket helyezzük reflektorfénybe. Alkalom ez arra, hogy felfedezzük azokat a kincseket, amik mellettünk vannak, köztünk élnek, de gyakran észre sem vesszük őket.

- Miért tartod személy szerint fontosnak az olvasást? Melyik a kedvenc magyar könyved, és miért éppen az?

- Nekem rengeteget adott az olvasás, fantasztikus élményeket, azt az érzést, amikor az embert szinte beszippantja egy könyv és részévé válik, vagy azt az érzületet, amikor nem akarja, hogy vége legyen a cselekménynek. Velem is számtalan könyvnél előfordult, hogy hiányérzetem volt, ha befejeztem a művet, annyira magával ragadott a történet, annyira szerettem volna még sokáig olvasni. Egyszóval egy olyan szabadidős tevékenységnek tartom, ami nagyszerű élményekhez tudja juttatni az olvasót. Emellett szerintem minden ember műveltségéhez, széles látóköréhez nagyban hozzá tud járulni az is, ha sokat olvas. Ha a személyes kedvenceimről kell beszélnem, akkor rögtön nagyon sok könyv eszembe jut. Volt a Parlamentben is egy felszólalássorozatom a méltatlanul elfeledett írókról, így említhetnék műveket Tormay Ceciltől, Hamvas Bélától, Szabó Dezsőtől, Somogyvári Gyulától, Nyírő Józseftől és még sorolhatnám. De ha csak egy könyvet kellene, akkor Sánta Ferenc Ötödik pecsét című könyvét ajánlanám, mert az ebben szereplő erkölcsi dilemmák engem is mélyen elgondolkodtattak, és úgy érzem, sokat lehet tanulni a könyvből.

- Ha valaki megkérdezné: „Miért is érdemes egyáltalán részt venni ebben a programban?” – mit válaszolnál röviden?

- Azt gondolom, ez a program jó alkalom lehet arra, hogy a fiatalok vagy kevésbé fiatalok játékos formában, mégis komoly értékekkel és új ismeretekkel gazdagodjanak, látókörük szélesedjen, valamint az irodalom, az olvasás iránti kedvük és szeretetük növekedjen. De azzal is próbáljuk motiválni az embereket, hogy a fordulók során számos nyereménylehetőség vár a résztvevőkre. Szóval mindenkit csak arra biztatok, hogy látogassa gyakran a www.nemzetkonyve.hu oldalt, vegyen részt ebben a programban, nevezze be kedvenc könyveit, majd szavazzon rájuk, és találjuk meg közösen a nemzet könyvét!

(jobbikit.hu)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából