Ugrás a cikkhez
Reklám

A vasútőrök tavaly óta aggodalommal szemlélik a vasútőrök leépítésére, a szolgáltatás magánkézbe történő kiszervezésére irányuló központi törekvéseket. A szakszervezetek és a Jobbik minden tárgyalási és politikai lehetőséget kimerített, és mára úgy tűnik, újból megnyílik a magánbefektetés lehetősége, hasonlóan a ’90-es évek privatizációihoz. Egyes számítások szerint az új rendszer sokkal drágább, de ez másodlagos szempont, mert bizonyos érdekeltségeknek jól jön a plusz üzleti lehetőség.

A vasútőrök munkahelyük elvesztésén túl óriási veszéllyel jár, ha a vasúti egységek őrzését (pl. veszélyes anyagot szállító vagonok, biztosító berendezések, stb.) nem képzett, hatósági jogokkal rendelkező személyzet végzi, hanem a szakterület szempontjából képzetlen biztonsági őrök. A Fidesz-kormány már 1998 és 2002 között megkezdte a MÁV-vasútőrök létszámának, technikai eszközeinek leépítését (pl.: éjjellátó készülék, távcső, gumibot stb.), valamint rendészeti kutyatelepek felszámolását. Megszüntették a vasútőrsöket. A Pajzs 07 biztonsági szolgálat embereit tömegestül építették be a vasút védelmébe. Kéthavonta cserélődött az állomány, így beletanulni sem volt idejük a biztonsági őröknek a speciális vasúti szolgálatba. A választások elvesztésekor a szocialista kormányok alatt a Pajzs létszáma csökkent. Majd 2010-től újra a Fidesz-kormány nyert, és újból elkezdődött a vasútőrlétszám leépítése, amit a Pajzs őreivel dúsítottak fel.

A Vasútőrséghez dr. Jobb Sándort nevezték ki igazgatónak. 2015 januárjában már tudni lehetett, hogy a kiszervezést december 31-ével tervezik megvalósítani. A közbeszerzés ellen tiltakozását fejezte ki a MÁV felügyelőbizottsága, a MÁV-szakszervezetek, a MÁV-dolgozók és a Jobbik. Biztonságpolitikai szakértők szerint a MÁV védelme felértékelődött a terrorizmus veszélye miatt, mivel a teherpályaudvarokon lévő gázolajos, benzines és gázos vagonokat könnyen vegyi bombaként használhatnák, amivel városrészek, falvak kerülnek veszélybe, a személyvonatok utasairól nem is beszélve. Az egységek és az utasok szakszerű védelmét kizárólag a szakképzett, több évtizedes vasúti gyakorlattal rendelkező őrök tudják megoldani, az általános felkészítésben részesített biztonsági őrök nem, akiknek információink szerint még egészségügyi (ún. 29-es orvosi vizsgálat) sem szükséges.

A vasútőrök azt szeretnék, hogy tulajdonos a jól képzett, minőségi védelmet ellátó, hatósági jogkörökkel rendelkező vasútőrök létszámát bővítse, és állítsa vissza a kutyás őrzést. A technikai eszközöket fejlessze, valamint vasúti őrsöket és őrszobákat minimum a régi szintre hozza vissza. Így lehetne maradéktalanul biztosítani a vagyon védelmét és megvédeni az utasok életét a MÁV-nál.

A Pajzs 07 Zrt. tulajdonosa 2013-tól a Civil Biztonsági Szolgálat, amely 2010-ig Pintér Sándor tulajdonában volt. A vállalatcsoportot jelenleg pedig a Prostasia Zrt. birtokában van, amely tulajdonosa Kántor Tibor volt, aki az első Orbán-kormánynál volt APEH-elnökhelyettes. 2013-ban Kántor Tibor eladta Tölgyesi Vilmosnak és Szabó Péternek, akik szintén Pintér Sándor munka- és üzlettársi köréhez tartoznak. Tölgyesi hosszú ideig a BKV-nál dolgozott, és 81 milliós végkielégítéssel távozott. A Prostasia Zrt.-ben tulajdonostárs Pintér Sándor lánya, Pintér Hajnalka is.

A közpénzek elherdálásán túl tehát ezek az üzleti körök az emberi életeket és a vagyon biztonságát is kockára teszik. Nem szeretnénk eljutni odáig, hogy egy esetleges tragédia hívja fel a figyelmet a vasúti személy- és vasútvédelem hiányosságaira, ami sajnos nem garantálható a jelenlegi körülmények között.

Egy vasútőr olvasó





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából