A közmédia visszautasítja azokat az erőszakos követeléseket, melyek a törvényi szabályokkal szembeszegülve ismételten kísérletet tesznek arra, hogy beavatkozzanak a közmédia működésébe, a szerkesztői szabadságba, a műsorstruktúrába, és politikai kézi vezérlést akarnak kialakítani a közmédia vonatkozásában. Ez az európai uniós szabályokkal is ellentétes - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szombaton este. /Bővített hír./

A közlemény szerint a közmédia visszautasítja az MTVA munkatársait érintő atrocitásokat. Visszautasítja a gyalázkodást, a fenyegetést. Visszautasítja a folyamatos megalázását a közmédia és más médiumok munkatársainak.




Magyar Péter, büntetőeljárás alá vont európai parlamenti képviselő állításaival szemben a közmédia csak a 2022. évi országgyűlési választásokat követő egy évben (2022. április 3. és 2023. április 2. között) az ellenzéki pártok képviselőit összesen 6764 alkalommal hívta meg televízió- és rádió műsoraiba. Ezekből összesen 161 alkalommal fogadták el a meghívást, 6603 esetben nem jelentek meg - ismertették. (Az persze egy más kérdés, hogy mikor milyen meghívást miért utasítottak vissza, de a pártok meghívási aránya is érdekes lesz, lásd alább - a szerk.)

A konkrét meghívások a következőképp alakultak, összesen az M1 Ma reggel és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsoraiban, pártokra bontva:

A DK 888 meghívást kapott, 1 esetben fogadta el azt, 887 alkalommal nem jelent meg, 1 alkalommal vett részt.

A Jobbik 718 meghívást kapott, 16 esetben fogadta el azt, 702 alkalommal nem jelent meg, 16 alkalommal vett részt.

Az MSZP 2964 meghívást kapott, 4 esetben fogadta el azt, 2960 alkalommal nem jelent meg, 4 alkalommal vett részt.

A Momentum 920 meghívást kapott, 10 esetben fogadta el azt, 910 alkalommal nem jelent meg, 10 alkalommal vett részt.

A Mi Hazánk 26 meghívást kapott, 26 esetben fogadta el azt, minden alkalommal megjelent, 26 alkalommal vett részt.

A Párbeszéd 666 meghívást kapott, egyetlen esetben sem fogadta el azt, 666 alkalommal nem jelent meg, egyetlen alkalommal sem vett részt.

Az LMP 82 meghívást kapott, 60 esetben fogadta el azt, 22 alkalommal nem jelent meg, 60 alkalommal vett részt.

Az ISZOMM 36 meghívást kapott, 28 esetben fogadta el azt, 8 alkalommal nem jelent meg, 28 alkalommal vett részt.

A Megoldás Mozgalom 12 meghívást kapott, 12 esetben fogadta el azt, minden alkalommal megjelent,12 alkalommal vett részt.

A Kétfarkú Kutya Párt 12 meghívást kapott, 2 esetben fogadta el azt, 10 alkalommal nem jelent meg, 2 alkalommal vett részt.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom 10 meghívást kapott, 2 esetben fogadta el azt, 8 alkalommal nem jelent meg, 2 alkalommal vett részt.

A Nép Pártján Mozgalom 430 meghívást kapott, egyetlen esetben sem fogadta el azt, 430 alkalommal nem jelent meg, egyetlen alkalommal sem vett részt.

A közölt adatok írásos dokumentumokkal bizonyíthatók.

Magyar Péter az elmondott beszédében ezzel szemben hazudott, amikor azt állította, hogy az ellenzéki pártok képviselőit nem, vagy nem elegendő alakommal hívta meg a közmédia a műsoraiba.

A magyar közmédia, az Európai Unió egyik tagállamának közmédiájaként, egyben az Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU) tagjaként, elfogadhatatlannak tartja, hogy bármely politikai párt, bármilyen eszközökkel nyomást gyakoroljon, vagy nyomásgyakorlási kísérletet tegyen a közmédia bármely csatornájára, vagy bármely médium szerkesztőjére, szerkesztőségére - áll a dokumentumban.

(MTI)