Sajtóinformációk szerint a pedofíliával vádolt volt pap az egyház belső eljárásában beismerte tettét, viszont a bírósági előkészítő ülésen már tagadott.



Fotó: Mohos Márton / 24

Szeptember 23-án, a Kiskunfélegyházi Járásbíróságon kezdődött az egykori pap, R. (azaz Rónaszéki) Gábor büntetőpere. A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség áprilisban többrendbeli, hatalmi befolyási viszonnyal visszaélve, kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélés miatt emelt vádat.

A vádhatóság nyolc év letöltendő fegyházbüntetést javasolt, ha R. beismeri a cselekményeket és elfogadja a büntetési tételt, de az előkészítő ülésen tagadott, így akár tizenöt évet is kaphat, ha bűnösnek találják.

A 24.hu birtokába jutott, a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegyétől származó, az egyházi vizsgálatot összegző dokumentumban viszont az áll, hogy

a belső eljárás a feltételezett elkövető átfogó kihallgatásával ért véget, amely során elismerte a terhére rótt egyházi büntetendő cselekmények elkövetését.

A lap az érsekségtől azt a választ kapta, hogy

a lefolytatott egyházi előzetes vizsgálat során a szóban forgó klerikus együttműködő volt, és több alkalommal – részben az eljárás előtt, részben pedig alatta – bocsánatot kért sértettjeitől.

"Szexuális cselekmény" 14 év alattiakkal

A vádirat nem nyilvános, de annak az ügyészség honlapján olvasható összefoglalója szerint "a plébános a hittancsoportjába, illetve általa vezetett más, ifjúsági közösségbe járó fiúgyermekekkel szexuális kapcsolatot folytatott. (…) A vádlott Bács-Kiskun vármegyei szolgálata során aktívan bekapcsolódott az egyház ifjúsági közösségi életébe, több csoport szervezője volt. Fiúgyermekek rendszeres látogatói voltak a plébánián kialakított közösségi térnek.

A férfi hittant tanított, a szertartásokon segítőként foglalkoztatott, illetőleg anyagilag is támogatott több vele kapcsolatba került kiskorút. Megismerve a családi és anyagi körülményeiket, több fiút pénzzel, élelmiszerrel vagy más ajándékokkal támogatott, amely juttatások adását a plébánián történő látogatáshoz kötötte. A férfi a fiúgyermekekkel a közösségi levelezési oldalon is kapcsolatban állt, ahol bizalmasan becézgetve őket, találkozásokat sürgetett velük.

A vádlott 2019 és 2022 között négy kiskorúval – ketten közülük 14 év alattiak voltak – végzett szexuális cselekményt. A kiszolgáltatott helyzetben lévő, a férfi befolyása alatt álló kiskorúak zavarukban eltűrték a vádlott cselekményét.

Az ügyészség az elfogása óta letartóztatásban lévő férfit többrendbeli hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés bűntettével vádolja.

Micsoda fontos új dolgokról értesülök

R. azért bukott le, mert kiskunfélegyházi szolgálatával kapcsolatosan a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye a kiskorúakkal való visszaélések felderítésére létesített bejelentő oldalán jelzés érkezett vele kapcsolatban; ennek nyomán indult meg a belső egyházi vizsgálat, amit azután feljelentés, majd rendőrségi nyomozás követett. Ilyen bejelentő oldalakat 2019 óta, Ferenc pápa egyik rendelete nyomán működtetnek az egyházmegyék.

Amikor a tárgyalóteremben, az ülés megkezdése előtt egy újságíróval az egyházi beismerésről beszélgettünk, az aktáit rendezgető bíró felkapta fejét, és így szólt: "Micsoda fontos új dolgokról értesülök" - írja a 24.

Később a lap érdeklődött a bíróságnál arról, meghallgatják-e az egyházi eljárást levezető illetékeseket arról, hogy konkrétan mit ismert be a volt pap, de nem kaptak választ.

(24 - Index nyomán)

Korábban írtuk: Kalocsai érsek: nem tudtam Bese Gergő kicsapongó életéről