A vádirat szerint a többszörösen büntetett előéletű Mikó István I. rendű vádlott - jogtalan pénzszerzés céljából - az ismeretségi körében valótlanul azt terjesztette magáról, hogy jogász végzettségű, ügyvéd és befolyásos rendőrségi, valamint - fideszes - politikai kapcsolatokkal rendelkezik. A férfi valójában nem rendelkezett felsőfokú végzettséggel és nem volt jogosult a doktori cím viselésére sem – írja a Privátkopó.



Fotó: Huszti István/Index.hu

A cégnyilvántartás adatai szerint Mikó István - a cégbíróság megtévesztésével - 22 gazdasági társaságban szerepelt vezérigazgatóként, ügyvezetőként vagy tagként „dr” jelöléssel a nevében.

A vádhatóság rendelkezésére álló adatok szerint Mikó magáról azt állította, hogy befolyásos rendőrségi és - fideszes - politikai kapcsolatokkal rendelkezik, és az általa ismert hivatalos személyek megvesztegetése révén bármilyen hatósági eljárást képes befolyásolni. A vádlott magát hivatalos személynek is kiadta.



Fotó: privatkopo.hu

Mikó összesen mintegy 100 millió forint jogtalan előnyt kapott a vádlott-társaitól azért, hogy az azok ellen folyamatban lévő különböző büntetőeljárásokat vesztegetés útján befolyásolja.

Ezen kívül Mikó Istvánt azzal is vádolják, hogy azon kft. bankszámlájáról, amelynek előbb ügyvezetője, később igazgatója volt, több, magáncélú, a cég tevékenységével össze nem függő átutalást intézett az élettársa érdekében, ezzel több mint 30 millió forint cégvagyont tulajdonított el jogtalanul.



Fotó: privatkopo.hu

A főügyészség vesztegetést színlelve, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés, magát hivatalos személynek kiadva, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés, jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás, illetve hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt emelt vádat négy személlyel - köztük Mikó Istvánnal - szemben.

A büntetőügy előkészítő tárgyalását - csütörtökön - a Fővárosi Törvényszéken tartják.

Érdekesség, hogy az álügyvéd zűrös ügyeit „menedzselő” ügyvéd is hamarosan bíróság elé áll: gazdasági bűncselekmény elkövetésével vádolják. Ennek ellenére vidáman praktizál...– jegyzi meg a lap.