A mai napon Ásotthalomról Szegedre vonulnak át traktorokkal a gazdák a Mi Hazánkkal közösen; a nemzeti ellenzéki párt azért szervezte a tüntetést, mert a kormány cserben hagyta a gazdákat, a hátunk mögött hagyott aszályos időszak és az elsivatagosodás rendkívül nehéz helyzetbe hozza őket. Ez rámutat egy fontos problémára, mely a Mi Hazánk célkitűzése, hogy meg kell oldani a vízgazdálkodást.

A menet az ásotthalmi polgármesteri hivatal elől indult és a szegedi kormányhivatal elé érkezett. Munkatársunk a helyszínen van, így folyamatosan jelentkezünk képekkel és beszámolóval.







Az egész nyáron áhított esőből érkezett ugyan valamennyi, de a viharjelzésekkel tarkított időjárás nem kegyes a résztvevőkhöz, ennek ellenére a gazdák már gyülekeznek Ásotthalmon.

A menet ezekben a percekben indult el traktoros felvezetéssel a szegedi kormányhivatalhoz.







Sokan csatlakoztak autóval is a vonuláshoz, így az most traktoros-autós konvojként halad Szeged felé, várhatóan 4 óra környékén ér Szegedre, ahol megkezdődik a tüntetés.

Bevonultak szegedre

A menet megérkezett a szegedi kormányhivatal épülete elé, ahol többek között fel fog szólalni Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke is.




























Át fogják venni a petíciót

Ásotthalom polgármestere: 20 éve várnak felelős vízgazdálkodásra

Mikrofonhoz lépett Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere is. Felhívta a figyelmet, hogy a településen 20 éve várnak felelős vízgazdálkodásra, mert e nélkül nincs jövője a vidéknek. Bár a mai napon még nincs élelmiszerhiány, de ásotthalmi gazdák terményeinek ára már tizedére csökkent, amit érezni fognak a városiak is.







Kulcsár Zoltán a Zöld Gerilla Mozgalom részéről érkezett, szerinte a 21. század a vízért folyó háborúról fog szólni.




Visszaszorulóban van az önfenntartó életforma

Dócs Dávid, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője, a Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának tagjaként szólt a megjelentekhez. Dicsérte a résztvevő gazdák bátorságát, hogy ki mérték állni. Beszélt arról is, mennyire visszaszorulóban van az önfenntartó életforma.




Bizonytalanná vált a termelés, ennek egyik oka a vízhiány, az elmúlt nyáron Európában a Kárpát-medence volt a legmelegebb hely. Mivel a nagy folyók csak átfolynak nálunk, kevés a víz. Ez hatással lehet a klímára. Több víz folyik ki, mint amennyi befolyik, tartja a mondás. Az eddigi kormányok nem voltak jó gazdái az országnak, olyan, hogy vízkormányzás, nem létezik, a Mi Hazánk ezen változtatni szeretne.




Rabi János gazdálkodó osztotta meg gondolatait a tüntetőkkel, aki 1987 óta foglalkozik gazdálkodással. Az öntözés fontosságáról beszélt, mert ha így mindenből importra szorulunk, akkor az ország teljesen függő viszonyba kerül.










Toroczkai: Magyarország egyes részei gyakorlatilag sivatagnak tekinthetők

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke kezdte meg beszédet. Kijelentette, hogy nagyon tiszteli gróf Széchenyi Istvánt, azonban ki kell mondani, hogy a Tisza szabályozása annak idején tévedés volt, és minden emberi beavatkozás a természetbe káros lehet. Ezt szerinte már korábban ki kellett volna mondani.




Ma Magyarország egyes részei gyakorlatilag sivatagnak tekinthetők.




"Nem kérjük, hanem követeljük!"

Toroczkai szerint sok baj van az országban, de a vízgazdálkodás alapvető. Ez mindennek az alapja, enélkül nincs jövő. "Nem kérjük, nem azt akarjuk, hogy kegyeskedjen a kormány akár majd évek múlva beszélni róla a Parlamentben, hanem követeljük, hogy azonnal cselekedjen!" - nyomatékosította.

A Mi Hazánk-elnök szerint már így is volt hatása a traktorok felvonulásának, mert 2 napja a főispán már jelezte neki, hogy majd át fogják venni a petíciót.

Azt is leszögezte, hogy a mai csak az első lépés, folytatni fogják a gazdatüntetéseket, ha nem változtat a kormány.

Nem szabad félni!

"Ha azt látjuk, hogy a petíciónak nem lesz hatása, akkor arra kérem az embereket, hogy meg kell mozdulni, nem szabad félni" - szólított fel. Mert ha minden gazda kijön, akkor nem kell félni, nem fog tudni mindenkit megkeresni a NAV. Toroczkai nem örült neki, hogy a rendőrség csak 50 traktort engedélyezett, de ha közülük bárkit retorzió érne, ígéri, a Mi Hazánk meg fogja védeni. Ezt követően pedig elindult átadni a petíciót.







Átvették a petíciót

Több száz tüntető várta az épület előtt Toroczkait, hogy valóban átveszik-e a petíciót, ami végül megtörtént. A Mi Hazánk elnöke tájékoztatta őket, hogy lesz folytatás, nyomon fogja követni, és "a harc folytatódik", zárta immáron rögtönzött beszédet a kormányhivatal bejárata előtt.










Videó a tegnapi demonstrációról

(Kuruc.info)