Ruhát és hátizsákot raboltak a belvárosi éjszakában azok a "fiatalok", akik ellen javítóintézeti nevelést és felfüggesztett fogházbüntetést indítványozott a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség.

A vádirat lényege szerint az elkövetéskor 12 éves "fiú" 2022. augusztus 27-én este a Deák téren lévő szökőkútnál odament egy kiskorúhoz azzal az ürüggyel, hogy a sértett őt korábban megszégyenítette, megfenyegette, majd felé ütött. Az ütések nem érték el a sértettet, aki a barátaival elindult. A támadó azonban 3 társával – köztük az ügy másik, az elkövetéskor 15 éves vádlottjával – együtt követte, s a közelben fenyegetően körbevették.

A 12 éves ismét megfenyegette a sértettet, majd megütötte, lerángatta róla a márkás pulóverét, és azzal együtt levette a hátizsákját, benne a sértett irataival, és mindezeket elvette. Ezután még a sértett cipőjét is követelte, azonban a megtámadott fiú a barátaival elmenekült. A budapesti rendőrök rövid időn belül intézkedtek a 12 és a 15 éves támadóval szemben, akik közül az utóbbi már viselte a sértett pulóverét.

A 14 év alatti vádlott életkora miatt a nyomozás során kirendelt szakértő megállapította, hogy a fiú beszámítható, és rendelkezik a bűncselekmény felismeréséhez szükséges belátási képességgel, mivel biztonságosan képes különbséget tenni a jó és a rossz, a bűn és a büntetés között.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a két fiút csoportos rablás bűntettével, az idősebbet ezen túl közokirattal visszaélés bűntettével is vádolja. Az ügyészség a 12 éves fiúval szemben javítóintézeti nevelés alkalmazását, társával szemben pedig végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a bíróság állapítsa meg, a próbaidő alatt a vádlott pártfogó felügyelet alatt áll - közölték honlapjukon.