Gazdasági sikert Magyarországon a gazdasági semlegesség hoz majd – jelentette ki a miniszterelnök szombaton a Somogy vármegyei Kötcsén újságíróknak nyilatkozva.



Fotó: Varga Jennifer / 24

Orbán Viktor azt mondta: új világgazdaság jött létre az elmúlt időszakban, ehhez alkalmazkodni kell, és új gazdaságpolitikára van szükség. A kötcsei találkozón arról beszél, hogy ez a gazdaságpolitika milyen legyen – tájékoztatta a miniszterelnök az újságírókat.

Ennek a gazdaságpolitikának a "szíve közepe és lényege" a gazdasági semlegesség, mert meggyőződése, hogy gazdasági sikert Magyarországon a gazdasági semlegesség hoz majd – fogalmazott Orbán Viktor.

A médiának nyilatkozó miniszterelnök beszédét néhány tüntető zavarta meg, akiket az újságírók intettek csendre, hogy Orbán Viktor válaszolhasson a kérdéseikre, írja az MTI.

Frissítés: hol írjam alá?

„Szégyen, gyalázat, hogy nem áll szóba a választópolgárokkal” – kiabálta az egyik tüntető Orbán Viktornak Kötcsén. A kormányfő válaszul közölte: „Próbálkozok!”. A miniszterelnök irányába néhányan papírpénzt szórtak.

Orbán Viktor újságírói kérdésre az egészségügy helyzetével kapcsolatban kijelentette: nyolcezer orvossal több van, mint 2010-ben, megemelték a béreket, egyre több klimatizált helyiség van.

„Minden évben megyünk előre az egészségügyben is, természetesen nem értünk a munka végére” – mondta a kormányfő, aki nem állítaná szembe egymással például a reptér vagy a Vodafone megvásárlását az egészségügy helyzetével, mert a repülőtér a nemzeti vagyon visszavásárlása volt, a Vodafone pedig egy történelmi lépés, hogy legyen magyar kézben lévő nagy telekommunikációs cég.

– A magyar kormány egészségügyért felelős államtitkára egy volt kórházigazgató, őt akarják kioktatni egészségügyből hőmérőkkel? Viccelnek? – tette fel a kérdést Orbán Viktor a sajtótájékoztató egy későbbi pontján.

Orbán Viktor többek között arról is beszélt a rögtönzött sajtótájékoztatón, hogy

„Hát hogy a fészkes fenébe ne lennének?”

A miniszterelnök az uniós forrásokra vonatkozó kérdésre közölte: arról beszélünk, hogy nincsenek uniós pénzek, hát hogy a fészkes fenébe ne lennének? Van 12 milliárd euró a számlánkon, ami arra vár, hogy bevonjuk a gazdaságba.

Orbán Viktor tisztázta, nem az a helyzet, hogy nincs pénz, csak nem tudják elég gyorsan bevonni, még úgy sem, hogy Magyarország az egyik leggyorsabb forrásfelhasználó. A 12 milliárd euró azt jelenti, hogy nincs uniós pénzhiányunk.

(Index nyomán)

2. frissítés: be kell tartani a szabályokat, és akkor mehet az 500 milliárd a vejnek