Regisztrált az X-re Ilaria Salis olasz EP-képviselő, aki Magyarországon az antifa támadások elsőszámú gyanúsítottjaként lett ismert. A képviselő azt írta: „fogva tartottak Orbán Magyarországán több mint 15 hónapig, ahol nem garantálták az alapvető jogaimat, mivel politikai hitvallásom szerint antifasiszta vagyok”.

Megköszönte a segítséget támogatóinak és szavazóinak, akik „részt vettek szabadulásomért, és az összes antifa szabadulásáért folytatott kampányban”. Azzal folytatta, hogy ha Európa át akar lendülni a jelenlegi válságokon, ahhoz szolidaritásra és egyenlőségre van szükség.

Salis első bejegyzésére kevesebb mint egy órán belül reagált Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki kommunista terroristának nevezte a nőt. Emellett azt írta, hogy majdnem megölt valakit Budapest utcáin.

Salist az ügyészség bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolja.

Oh, and here's more about Hungary "not granting" those "fundamental rights." Stop whitewashing a communist terrorist who led a group that almost killed someone on the streets of Budapest in broad daylight.https://t.co/CplmrpTSmX https://t.co/yey6xOXouB

— Zoltan Kovacs (@zoltanspox) July 16, 2024

Mivel Salis június 9-én európai parlamenti mandátumot szerzett, a mentelmi jogára hivatkozva a bíróság a vonatkozó nemzetközi jogszabályok alapján felfüggesztette az ellene folyó eljárást, s kiengedte a házi őrizetből, majd hazatért Olaszországba. A Fővárosi Törvényszék utána indítványozta, hogy függesszék fel a nő mentelmi jogát, az Európai Parlament elnökéhez fordulnak az ügyben.

(RTL nyomán)

Frissítés: Toroczkai sem hagyta szó nélkül:

You forgot some small details of your story, you cowardly terrorist (with your bands and your weapons) 👇 https://t.co/NgVwBAlArI pic.twitter.com/886EiVELmY

— Toroczkai László (@ToroczkaiLaszlo) July 17, 2024

Korábban írtuk: "Patkányok között tartottak fogva Magyarországon" - sajnáltatja magát a magyarverő antifa