Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök (a Liberális Internacionálé volt alenöke - a szerk.), a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt (amely egészen eddig a Momentummal és Macron pártjával működött szövetségben - a szerk.)  elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, aki az aláírt dokumentumot is rendelkezésre bocsátotta.

A Patrióta kiáltvány szövege szerint Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek. Az Európai Unió - ami egykor a megbékélés vágyában gyökerező álomprojekt volt a két világháború és több évtizednyi megosztottság által okozott pusztítást követően - az európaiak ellen fordult, és most olyan érdekeket képvisel, amelyek ellentétesek a nemzetek, a térségek és az európai hazánkat alkotó kis közösségek akaratával.



A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnökével tárgyal Bécsben 2024. június 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az európai polgárok számára ismeretlen és tőlük távol álló intézmények - olyan erős globalista erőkkel, senki által meg nem választott bürokratákkal, lobbi- és érdekcsoportokkal együtt, akik és amelyek semmibe veszik a többség hangját és a szélesebb népi demokráciát - terveznek a nemzetek helyébe lépni. És mi ehhez az eszközük? Egy európai központi állam - írja a kiáltvány.

A legutóbbi júniusi európai parlamenti választásoknak ezért egyszerre volt generációs és egzisztenciális jelentősége - folytatódik a manifesztum. A politikai törésvonal immár nem konzervatívok és liberálisok vagy a jobboldal és a baloldal között húzódik meg, hanem a centristák - akik egy új európai "szuperállam" hírnökei - és a patrióták, illetve szuverenisták között, "akik az általunk nagy becsben tartott európai nemzetek megőrzéséért és megerősítéséért harcolnak. Csak a kontinens patrióta és szuverenista pártjainak győzelme és együttműködése révén garantálhatjuk a gyermekeink örökségét" - fogalmaz a dokumentum, amely ezek után rátér arra, milyen Európában hisznek az aláírói.



A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b) kezet fog Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével tárgyalásuk előtt Bécsben 2024. június 30-án. Jobbról Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Azt írják: egy olyan Európában hisznek, ami erős, büszke és független nemzetekből áll; olyan nemzetekből, amelyek szabadon dönthetnek az egymással egyetértésben való együttélésről és együttműködésről; olyan Európában hisznek, amely a nemzetekben gyökerező intézmények révén működik együtt; olyan intézmények révén, amelyek Európa népei megbízásából tevékenykednek és feléjük felelősséggel tartoznak. Olyan Európában, ami szuverén, és eltántoríthatatlanul képviseli érdekeit minden olyan függőségtől mentesen, amely akadályozza a nemzeti közösségei akaratának végrehajtását - akár belföldön, akár külföldön. Elkötelezett a béke és a párbeszéd mellett, de ugyanakkor készen áll, hogy megvédje magát minden veszéllyel szemben; megvédi és ünnepli európai identitását, hagyományait és szokásait, a görög-római és zsidó-keresztény örökség gyümölcsét. Nagy becsben tartja a nemzeteiben rejlő sokszínűséget, azok történelmét és életformáját, és egyben ellenáll az olyan ultimátumoknak, amelyek célja annak az éppen divatos trendek szerinti megváltoztatása.

A manifesztum megalkotói szerint Európa a valódi szabadságjogok, alapvető jogok és az emberi méltóság védelmezője, és ugyanakkor erőteljesen ellenáll minden olyan kísérletnek, amelynek célja ezeknek a szabadságjogoknak a korlátozása vagy átértelmezése; versenyképes, produktív, hatékony és büszke szellemi, tudományos és gazdasági eredményeire az innováció, a kiválóság és a haladás kontinenseként. Hitük szerint Európa elszánt a határai megvédése, az illegális migráció megállítása és kulturális identitása megőrzése mellett, követve az európai polgárok túlnyomó többségének az akaratát; olyan nemzetekből áll, amelyek készek megvédeni népeiket bármely és minden potenciális veszéllyel szemben, legyen az politikai, gazdasági, vallási vagy kulturális természetű.



A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b3) Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével (j) tárgyal, balról Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke (b2) és Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Fidesz alelnöke (b) Bécsben 2024. június 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Európa tiszteletben tartja saját megbízatását és szabályait, nem lép túl kompetenciáin, betartja a szubszidiaritás és az arányosság elvét, illetve a továbbiakban nem igazolja a nemzeti szuverenitás elleni támadásait az európai költségvetésen keresztüli nyomásgyakorlással - írják, hozzátéve: Európa olyan nemzetek tömörülése, amely elutasítja a nemzeti szuverenitásnak az európai intézmények felé való minden további feladását és tiszteletben tartja a nemzetek vétójogát. Az aláírók hite szerinti Európa a diplomáciát a tagállamok szuverenitása alapvető elemeként ismeri el, illetve olyan kérdésként, amelyről minden nemzet szabadon dönthet anélkül, hogy a többieket ugyanarra a döntésre kényszerítené.

Végezetül az európai patrióta erők a dokumentumban azt ígérik, hogy a kontinens jövőjét visszaadják az európai embereknek. "Visszavesszük intézményeinket és olyan irányba tereljük az európai politikát, amely a nemzeteinket és népeinket szolgálja. Előtérbe helyezzük a szuverenitást a föderalizmussal szemben, a szabadságot a diktátumokkal szemben, és a békét: ez az Európát szolgáló patrióták kiáltványa" - zárul a Bécsben vasárnap elfogadott dokumentum.

Frissítés: Orbán: új korszak kezdődik, a határ a csillagos ég

Új korszak kezdődik - jelentette ki a Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Bécsben, ahol új európai politikai együttműködést jelentettek be Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével.

Orbán Viktor a Bécsben tartott sajtókonferencián azt mondta: 1989-ben elkezdődött az európai politikának egy korszaka, amikor leomlott a berlini fal, és ez a korszak a mostani európai parlamenti döntéssel lezárult.

A kormányfő úgy fogalmazott: az új korszak első, döntő jelentőségű pillanata az új európai politikai frakció létrejötte, amely meg fogja változtatni az európai politikát.

Ma egy olyan politikai formációt hoznak létre, amely "hasítani fog" és nagyon gyorsan az európai jobboldal legerősebb tömörülése, legnagyobb frakciója lesz - mondta Orbán Viktor.

A magyar kormányfő arra számít: ez napokon belül be fog következni, és utána a "határ a csillagos ég".

Orbán Viktor rámutatott: az európai helyzet világos, az európai politikát meg kell változtatni, Európában változás kell.

Aláhúzta: az Európai Unió 27 tagállamából 20-ban olyan pártok nyertek az európai parlamenti választáson, amelyek változást ígértek a polgároknak.

Ugyanakkor az elmúlt hetekben Brüsszelben világosan azt látta, hogy a brüsszeli elit ellenáll ennek a döntésnek, nem fogadják el azt. Nem akarnak változást, status quót akarnak fenntartani. Ez elfogadhatatlan, ezért jön létre a közös frakció és platform, hogy a változást a brüsszeli elit akarata ellenére is megcsinálják - rögzítette.

Orbán Viktor kitért arra, hogy elfogadták a Patrióták kiáltványát, amely összefoglalja azokat eszméket és célokat, ami köré a munkát szervezik.

A magyar kormányfő értékelése szerint az európai gazdaság válságban van, a súlya csökken, a terrorveszély és a migráció állandósult. A szomszédunkban van egy háború, aminek a kitörését nem tudták megakadályozni, a kitörése után pedig nem tudták elszigetelni.

A háborús eszkaláció árnyékában élünk - fogalmazott, hozzátéve: az európai emberek három dolgot akarnak, békét, rendet és fejlődést. Amit a mostani brüsszeli elittől kapnak, az a háború, a migráció és a stagnálás.

A külső rossz körülmények mellett ehhez a válsághoz a mostani brüsszeli elit hibás, rossz politikai döntései is hozzájárultak - mutatott rá Orbán Viktor.

Összegzése szerint versenyképtelenné tették az európai gazdaságot, kereskedelmi háború szélén állunk a legfontosabb potenciális kereskedelmi partnereinkkel, és elrontották a zöld átállást.

Ami most van Brüsszelben az nem zöld politika, hanem méregzöld - jelentette ki Orbán Viktor. Ez a zöld politika megmérgez és nem meggyógyít bennünket - fogalmazott, hozzátéve: ma több kőszenet használnak Európában, mint a zöld változás előtt és az árak sokkal magasabbak, mint korábban, ami tönkre teszi a gazdaságot.

Orbán Viktor rámutatott: a változás Európában megkezdődött, hiszen több európai kormánynak is le kellett mondania az európai parlamenti választások miatt. Ezt bizonyítékként értékelte arra, hogy a demokrácia csak nemzeti viszonyok között lehetséges.

A nemzeti kormányoknak tudomásul kellett venniük az európai emberek döntését és lemondtak, de a brüsszeli elit ellenáll, mert Brüsszel nem demokratikus konstrukció.

Ebben a helyzetben az a kötelességük, hogy érvényt szerezzenek a választópolgárok akaratának. A legerősebb osztrák párt, a legerősebb cseh párt és a legerősebb magyar párt vállalják a felelősséget, hogy elindítják ezt az új platformot és frakciót - közölte a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a politikában Magyarországon néhány dolgot másképp csinálnak, mint Brüsszelben szokták. Nem támogatják a migrációt, megállítják az illegális migrációt, a tradicionális család képviselői és hisznek a nemzeti szuverenitásban (csak éppen a tetteik mást mutatnak, legyen az orosz betörés a külügybe, az uniós döntések előtti meghajlás, a multik kiszolgálása, a vendégmigránsok betelepítése vagy éppen a valódi jobboldal elnyomása, de mezőgazdaság és a falvak feláldozása a zöldbárók érdekében sem segíti a szuverenitást, hiába "nemzeti" a burzsoázia - a szerk.). Fontos eszmék okozzák azt, hogy Magyarország ma egy "island of difference", a különbözőség szigete "a nagy európai liberális tengerben" - mondta.

Orbán Viktor kiemelte: Andrej Babistól tanulta meg, hogy az eszmék önmagukban nem állnak meg a lábukon, az eszméket kormányzati sikerrel kell kombinálni. Andrej Babis Európa legjobb pénzügyminisztere volt, az áfarendszerében "kisebbfajta pénzügyi csodát" csinált és miniszterelnöksége fényes siker volt Csehországban - méltatta cseh partnerét a miniszterelnök.

"Biztatóan" hangzik: Babis hasonlóan gondolkodást emleget

Az európai jobboldali pártok újonnan alakuló frakciójában olyan programot kell létrehoznunk, amilyet választóinknak megígértünk - jelentette ki a korábbi cseh kormányfő, az ANO párt elnöke vasárnap Bécsben.

Andrej Babis az új európai politikai tömörülés megalakításáról Orbán Viktorral és Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével tartott sajtótájékoztatón azt mondta: céljuk egy olyan Európa, amely tiszteletben tartja tagállamai szuverenitását, szigorúan védi a külső határokat és támogatja a fenntartható és igazságos környezetvédelmi politikát.

Az együttműködés nyitott minden hasonlóan gondolkodó párt és egyén előtt - hangsúlyozta a politikus, akinek korábbi pénzügyminiszteri és miniszterelnöki munkáját Orbán Viktor is méltatta.

Andrej Babis leszögezte, közösen erősebb és ellenállóbb Európát lehet létrehozni, amely képes arra, hogy hatékonyabban megvédje összes polgárának érdekeit.

A cseh politikus - akit Herbert Kickl úgy mutatott be, mint minden bizonnyal Csehország következő miniszterelnökét - kifejtette, a kulturális identitás megőrzése mellett az európai országokban fontos minden egyes tagállam szuverenitásának erősítése.

Olyan Európai Unióra törekszünk, amely független nemzetállamokból áll, és nem egy Brüsszel által uralt föderáció - mondta.

Az együttműködő pártok elhatározták, hogy megoldják az illegális migráció problémáját. Az Európai Unió nemrégiben elfogadott paktumát meg kell változtatni. Az európai polgárok biztonsága és jóléte érdekében olyan szabályozást kell kidolgozni, amely védi az országhatárokat, felszámolja az embercsempészek hálózatát, kiutasítja azokat az embereket, akiknek nincs joguk az adott országban tartózkodniuk - hangsúlyozta a cseh pártelnök. Hozzátette: minden tagállamnak önálló joga dönteni arról, ki élhet az adott országban.

Andrej Babis hangsúlyozta, az EU környezetvédelmi politikájának jobban tekintetbe kellene vennie a gazdasági fejlődést annak érdekében, hogy ne veszélyeztesse a közösség versenyképességét. Technikailag alátámasztott, gazdaságilag életképes, szociálisan igazságos megoldásokat kell találni. A cseh politikus ezért a robbanómotorok tiltásának eltörlését és az EU energetikai függetlenségének támogatását javasolta, valamint azt, hogy valamennyi energiatechnológia egyforma elbírálás alá kerüljön.

Kickl úgy magasztalta Orbánt, mintha csak valamely kormánylapnál dolgozna

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke vasárnap Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.

A három politikus közös nyilatkozatot írt alá Patrióta kiáltvány az európai jövőért címmel.

"Történelmi nap a mai, az Európai Parlament július 16-i strasbourgi alakuló ülésén bemutatjuk a csoportot, amely három pártból és azok képviselőiből áll, és amely politikai korszakváltást kíván indítani Európában (ugyanakkor az EP-frakcióalakításhoz nagyon kevés - a szerk.). Az új korszak a szabadság, a szuverenitás, a béke, a jólét és az értékek korszaka lesz" - közölte Herbert Kickl.

Mint hangsúlyozta, az új reformmozgalom számára Ausztria, Magyarország és Csehország erős magot képez Európa közepén.

Az FPÖ elnöke kifejtette: fel akarják élénkíteni Európa pluralista jellegét és gondoskodni akarnak arról, hogy az EU nemzetei megőrizhessék sajátosságaikat.

"Az új hazafias szövetség egyfajta hordozórakéta kíván lenni, hogy más pártokkal közösen egyesült erővel biztosítsanak ismét jó jövőt Európának" - fogalmazott az osztrák politikus.

"Nem fogjuk tétlenül nézni egy európai szuperállam kialakulását, amelyben a tagállamok parlamentjei egyfajta folklórrészleggé sorvadnak, ahol a szuverenitás és az egyes államok önrendelkezése csak üres frázis. Olyan Európát akarunk, amely ismét büszkén, értéktudatosan, hagyományokkal és sokszínűséggel mutatkozik és fejlődik" - jelentette ki az FPÖ elnöke. Hozzátette: "Európát nem akarják a Macronokra, a Von der Leyenekre vagy valamilyen baloldali kísérletekre bízni".

Kiemelte: azt akarják, hogy a közvetlen demokrácia nagyobb súllyal essen latba, mint az európai jog, hogy egyharmaddal kevesebb legyen az uniós biztosok száma, a jelenleginél jóval kisebb létszámú legyen az Európai Parlament és drasztikusan csökkentsék a 35 ezer brüsszeli lobbista befolyását.

Az osztrák politikus felidézte, hogy az FPÖ-nek csaknem egy évtizeddel ezelőtt mindössze két, frakción kívüli képviselője volt az Európai Parlamentben. Hozzátette: az FPÖ megerősödve került ki a három héttel ezelőtti EP-választásból, és immár hat képviselője van.

"Az új frakcióval az FPÖ immár a nemzetközi színtéren is nagyon sikeresen pozicionálta magát. Mi ma azt jelentjük, amit összességében Ausztria jelentett sokáig: a tárgyalások és a találkozások helye, fordítókorong Kelet és Nyugat között, a béke és az enyhülés motorja, amely megéli semlegességi politikáját" - szögezte le Herbert Kickl.

Az Osztrák Szabadságpárt elnöke kiemelte: Orbán Viktor az egyetlen kormányfő az EU-ban, aki sikeresen képes védekezni az illegális bevándorlással, a menekültjoggal való visszaéléssel és a túlzott európai központosítással szemben. Hozzátette: Orbán Viktor olyan kormányfő, aki Európa értékeiért, a családért és a keresztény örökségért áll ki.

"Az FPÖ és Orbán Viktor békés megoldást akar az orosz-ukrán háborúban, amelyet elítélünk, és kiállunk a fegyverszünet és a béke mellett" - tette hozzá Herbert Kickl.

Reményének adott hangot, hogy Andrej Babis, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) elnöke, volt cseh kormányfő lesz Csehország következő miniszterelnöke, amit a közvéleménykutatások is megalapoznak. Hozzátette: észszerű elgondolásai és törekvései már "nem tették kompatibilissé az ANO-t az uniós centralisták fanatikus elképzeléseivel", ezért fontosnak és helyesnek nevezte átlépésüket az új, hazafias szövetségbe.

(MTI)

Kapcsolódó: Küzdelem a kóserkonzervatívok ellen: a zsidó és a magyar jobboldal szétválasztása