A Corriere della Sera értesülései szerint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció vezetője nemet mondott Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök azon kérésére, hogy csatlakozhasson a Fidesz az ECR képviselőcsoportjához. Az olasz lap írása szerint Meloni úgy véli, a Fidesz csatlakozásából több hátránya származna, mint előnye.



Ne azt nézzétek, amit írok... hanem azt, ami történik

Orbán néhány hónapja jelezte, hogy az ECR európai parlamenti frakciójában látná szívesen a Fideszt, ám most kiderült az olasz lap szerint, hogy a képviselőcsoport ajtaja zárva marad a magyar kormánypárt előtt. Giorgia Meloninak állítólag az ECR több tagpártja is jelezte, hogy számukra elfogadhatatlan lenne a Fidesz belépése.

A Fidesz képviselői 2021 óta független képviselőként ülnek az EP-ben, miután kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, ahol a tagságuk már fel volt függesztve.

Frissítés: a magyarellenes AUR bezzeg beléphetett

Szerdán a konzervatív ECR lett az új parlament harmadik legnagyobb pártja legalább 88 mandátummal, miután a román nacionalista AUR párt is csatlakozott – írja a Dagens Nyheter svéd lap.



Meloni George Simion AUR-elnökkel. A Fidesz helyett a magyargyűlölőket választották

Az AUR (Románok Egyesüléséért Szövetség) idén 14 százalékot ért el az idei európai parlamenti választáson, így második legerősebb román párt lett.

Az ECR vezetője, Giorgia Meloni pár napja Orbán Viktorral tárgyalt Brüsszelben. Orbán ugyan többször is jelezte, hogy a Néppártból való kilépése óta a függetlenek közt politizáló Fidesz szívesen menne az ECR-be, annak több tagpártja elutasítja azt.

Így áll a kérdéshez a Finn Párt, a belga Új Flamand Szövetség, a cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) és a Svéd Demokraták is.

2. frissítés: Kocsis Máté ötlete, miután visszautasították őket: tegyünk úgy, mintha mi nem akarnánk belépni az AUR miatt!

"Magyar barátok"

Az AUR elnöke meglepő módon reagált Kocsis bejegyzése alatt:




(24 - Mandiner nyomán)

Kapcsolódó: A kriptozoológia, az orbáni külpolitika sikerei és Brüsszel elfoglalása