Ugrás a cikkhez
Reklám

A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje leadta az aláírásokat ahhoz, hogy el tudjon indulni az önkormányzati választáson.

Szentkirályi Alexandra Budapesten, a Főpolgármesteri Hivatalnál szombaton kiemelte, hogy még a szükségesnél is több ajánlást gyűjtött össze.

Mielőtt leadta a dobozban magával hozott dokumentumokat, kijelentette, "hatalmas köszönettel tartozom annak a sok ezer budapestinek, aki a támogatásáról biztosított engem, ezeknek az ajánlásoknak az aláírásának a formájában is".



Fotó: Lakatos Péter / MTI

Azt mondta, hogy a következő napokban, hetekben folytatódik majd a munka. Budapest minden szegletébe el fog menni, egyrészt, hogy meghallgassa a fővárosiakat, másrészt, hogy ismertethesse velük hétpontos tervét, amellyel szeretné végre kivezetni a múltból a fővárost, és elindítani egy építkezés irányába.

Hozzátette, szeretné, ha le tudnák zárni a múltat, maguk mögött tudnák hagyni az állandósult dugókat, a folyamatos koszt az utcákon, az élhetetlen várost, a zajszennyezést, "a csőd szélén táncoló budapesti életet".

"Én azért fogok dolgozni, hogy olyan főpolgármestere legyen Budapestnek, aki nem állandóan panaszkodik, hanem képes a dolgokat megcsinálni, aki nem másra mutogat, hanem például a kormánnyal együttműködésben tud a budapestiek érdekében fejleszteni" - jelentette ki.



Fotó: Lakatos Péter / MTI

Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott: azért fog dolgozni, hogy ne Gyurcsány Ferencnek legyen főpolgármestere, hanem a budapestieknek.

"Én szeretném lezárni végre ezt a dicstelen Gyurcsány-korszakot itt a Városházán, és Budapestet elindítani újra a fejlődés útján, ahogy 2019 előtt ezt már megtettük" - fogalmazott a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje.

Szentkirályi Alexandra a közmédia képviselőinek a helyszínen azt mondta, a kampány legfontosabb üzenete számára az, hogy "visszatérünk-e a múltba, és a múltban ragad-e Budapest, és a múlt emberei fogják Budapestet irányítani, élükön Gyurcsány Ferenccel, vagy pedig előre tudunk-e lépni".

Szentkirályi Alexandrát a helyszínre és az épületbe is kísérte Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője, aki egyben a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének kampányfőnöke is.

Csak Gyurcsánnyal vitázna

Szombat délelőtt a Széll Kálmán téren beszállt az ajánlások gyűjtésébe, és néhány kérdést a Telex is feltehetett neki.

Arra voltak kíváncsiak többek között, hogy Orbán Viktor részt vesz-e valamilyen formában a kampányában. A miniszterelnök eddig látványosan kerülte az önkormányzati választások említését is, és beszédeiben kizárólag az EP-választással foglalkozik. Orbán nem volt ott Szentkirályi szerdai zárt körű kampánynyitó rendezvényén, a Fidesz pénteki kampánynyitóján mondott beszédében pedig egy szóval sem tért ki az önkormányzati választásokra és Budapestre.



Fotó: Lakatos Péter / MTI

A fideszes főpolgármester-jelöltnek nincs hiányérzete. „Abszolút érzem magam mögött miniszterelnök úr támogatását” – mondta a Telexnek Szentkirályi, hozzátéve: pénteken találkozott Orbánnal, a Fidesz kampánynyitó rendezvényén váltottak néhány szót. „Kaptam tőle biztató szavakat, dicsérte ő is a kampányomat, de nekem nyilván ugyanennyire számít az a sok száz budapesti választó, akiktől eddig nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam.”

Számítok arra, hogy a miniszterelnök úr kicsit később még aktívan részt fog venni személyesen is a kampányomban. Örülnék neki.

Arról is kérdezték Szentkirályit, hogy a kampányban kiáll-e főpolgármester-jelölti vitára Karácsony Gergellyel és Vitézy Dáviddal. Tarlós István 2019-ben nem vállalta a vitát, és a választás után ezt már hibának tartotta. „Ha a valódi jelöltekkel, valódi irányítókkal lehet vitatkozni, akkor állok elébe, de azt gondolom, hogy az nem Karácsony Gergely, hanem Gyurcsány Ferenc” – jelentette ki Szentkirályi. (De meglepődne, ha Fletó kiállna ellene... – a szerk.)

Arra a kérdésre, hogy ebben az esetben a Fidesz nevében nem Orbánnak kellene-e kiállnia vitára, úgy reagált: „Nem számítok arra, hogy főpolgármesterként Orbán Viktor a kezemet fogja fogni, és meg fogja mondani, hogy kit kell felvennem.” (Sőt, ajtót mutatna neki, kőkeményen küzdene Budapestért akár a kormány ellenében is, csak hát szegény szabadságharcoslánynak nem sok esélye van győzni a bűnös városban :( – a szerk.) Szentkirályi szerint Orbánnak nincsenek „régi, bukott, az országot csődbe vivő miniszterei”, mint Gyurcsánynak, akiket 2019 után elhelyeztek a Karácsony Gergely vezette Fővárosnál. „Leülök vitatkozni azzal, aki az irányítási pozícióban van. Karácsony Gergely nincs irányítási pozícióban a fővárosban” – válaszolta, amikor azt kérdezték, ki tudja-e jelenteni, hogy nem ül le vitára a többi főpolgármester-jelölttel.

Azt is mondta, hogy átgondolja: adjon-e a Telexnek nagyinterjút a kampányban, ha megkeressük. Szerinte az elmúlt négy és fél évben a kormányinfókon mindig lehetett őt kérdezni, állt a sajtó rendelkezésére. Itt tett rögtön egy választási ígéretet is.

Ha én leszek a főpolgármester, vissza fogom hozni a Budapestinfókat, amire önöket is nagyon szívesen várom.

A Budapestinfó nevű sajtótájékoztatókat még Tarlós István vezette évekig, de Karácsony Gergely nem folytatta 2019 után. „A budapestieknek és az újságíróknak is lenne arra igénye, hogy közvetlenül lehessen Karácsony Gergelyt kérdezni. Én azt tudom vállalni, hogy ha én leszek a főpolgármester, akkor a kormányinfókhoz hasonlóan a Budapestinfókon is mindenféle sajtóorgánum ott lesz” – mondta Szentkirályi.

Kezet fogott Magyar Péterrel, míg a kampányfőnöke nem

Megkérdezték azt is, hogy visszalépne-e Vitézy javára, ha a közvélemény-kutatások azt mutatják a választás előtt, hogy Vitézy egy az egyben leválthatja Karácsonyt.

Egyáltalán nem tartom reálisnak, hogy engem elüssön a sárga villamos

– jelentette ki Szentkirályi Karácsony emlékezetes mondatára utalva. A főpolgármester a 2021-es ellenzéki előválasztás második fordulója előtt úgy fogalmazott a Telexnek: legfeljebb akkor lép vissza Márki-Zay Péter javára, ha elüti a villamos. Pár nappal később aztán mégis visszalépett.



Fotó: Huszti István / Telex

Szentkirályi azt mondta: nem tervez visszalépni, és szerinte napról napra több támogató áll mögötte. Mint fogalmazott, sok olyan visszajelzést kap, hogy a budapestiek örülnek, hogy beszállt a versenybe, és „örülnek, hogy valami frissességet hozok ebbe a kicsit poshadt fővárosi, Gyurcsány-szagú életbe, úgyhogy én arra készülök, hogy megnyerem ezt a választást.”



Fotó: Huszti István / Telex

A Széll Kálmán téren ott volt Magyar Péter is szombat délelőtt, és odament a Fidesz pultjához sok sikert kívánni Szentkirályi Alexandrának. „Esetleg a gyurcsányozáson kívül valami konkrét programot adjatok Budapestnek” – javasolta kézfogás közben a kormánypárti főpolgármester-jelöltnek, aki meg az orbánozás abbahagyását javasolta a Tisza Párt EP-listavezetőjének.

Magyar szeretett volna kezet fogni Hidvéghi Balázzsal, Szentkirályi kampányfőnökével is, de ő nem viszonozta ezt. „Becstelen emberrel nem fogok kezet” – mondta később Hidvéghi a Telexnek.

(MTI - Telex)

Bevásárlásból is megbukott: "Kapott egy gyomrost, és térdre rogyott" - ezúttal nem a koronavírust, hanem az inflációt szájkaratézta le kormányunk

Stabil harmadik hely áll neki az eddigi felmérések szerint: Felmérések: Vitézy népszerűbb, mint Szentkirályi - ha mindketten versenyben maradnak, újrázhat Karácsony





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából