Ugrás a cikkhez
Reklám

Ijesztő mértékű szennyezések történtek a gödi akkumulátorgyárban és annak környezetében. Mind a gyár által kibocsátott mérgező anyagok mennyisége, mind a gyáron belüli vizsgálatok azt igazolják, hogy a cég a legalapvetőbb környezet- és munkavédelmi elvárásoknak sem képes megfelelni − írja az Átlátszó nyomán az Index.
A lap kikérte Göd város és a Samsung-gyár 2021-es és 2022-es légszennyezettségi adatait. Ezekből az derül ki, hogy az akkugyár működése jelentős mértékben terheli a város levegőjét, a szén-dioxid mennyisége például a 2018-as évhez képest a hétszeresére nőtt.

De az igazán aggasztó szám az elektródagyártás során használt mérgező szerves oldószer, az N-metil-2-pirrolidon (NMP) kibocsátott mennyisége. A magzatkárosító hatású oldószerből 88 tonna került a környezetbe a 2019 és 2022 között.
A Samsung mérései szerint a légszennyező anyagok kibocsátása nem haladta meg az előírt határértékeket. Azonban a cég a gödi akkugyárban nem a jogszabályban előírt kibocsátási határértéket alkalmazta − derül ki a dokumentumokból.
A 2021-ben a levegőbe került 81,4 tonna, vízben nagyon jól oldódó NMP a gyár által kibocsátott jelentős mennyiségű vízgőzzel, illetve a csapadékkal együtt nagy távolságokba is eljuthatott – állítják a lap által megkérdezett szakértők. Biológiailag gyorsan lebomló anyagról van szó, amely vizes környezetben mérgező hatású. Azt azonban a hatóságok nem vizsgálták, hogy hová és mennyi juthatott el a nagy mennyiségű, levegőbe kikerült oldószerből, s ez milyen környezeti és egészségügyi veszélyt jelentett.

Kapcsolódó:

- Kiemelt beruházás lesz a sóskúti akkumulátor-feldolgozó, amely "hozzájárul a jóléthez"

- Köz nélküli közmeghallgatást írt ki a CATL ügyében a debreceni önkormányzat

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából