Ugrás a cikkhez
Reklám

Hiába a helyiek tiltakozása, ahogy a sóskúti polgármester korábban megjósolta, a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a szlovén Andrada csoport akkumulátor-feldolgozóját: kedden jelent meg a kormány honlapján a jogszabálytervezet.
A hulladékfeldolgozásra irányuló sóskúti beruházást a Pest Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispán felügyeli majd. A Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági és Külügyminisztérium érvelése szerint

A véleményeket a tarsegyeztetes@mfa.gov.hu elektronikus levélcímre várja a kormány nyolc napon belül. A rendeletet majd Orbán Viktor írja alá, és a kihirdetését követő nap lép életbe.

Sóskúton a szlovén Andrada csoport tervez 13 milliárd forintos beruházással akkumulátor-feldolgozót létrehozni. A gyár ellen tiltakoznak a helyiek és a környékbeli települések, de König Ferenc polgármester már korábban elmondta az RTL Híradónak, hiába, a kormány már eldöntötte, hogy lesz akkumulátorbontó, és kész:

És itt a probléma, hogy bármit döntünk bármiről, a kormány ezt bármikor átírhatja, mert azt mondja, hogy ezen a helyrajzi számon ez egy kiemelt beruházási terület, és ettől a pillanattól kezdve senkinek semmi köze hozzá, és népszavazást sem lehet kezdeményezni a kormánydöntés ellen.

A polgármester szerint a tiltakozók eltévesztették a címet, és a Bem térre vagy a Budai Várba kéne vonulniuk. Arra a kérdésre, szerinte hol döntöttek a sóskúti akkumulátorüzemről, König úgy felelt,

fönt, a jó Isten alatt közvetlenül.

A polgármester attól tart, hogy Gödhöz hasonlóan Sóskúttól is elvehetik az iparűzési adót. A szlovén Andrada befektetési csoport korábban 160 új munkahelyet tervezett a „képzett, magyar munkaerőnek”.

(24)

Korábban írtuk: Sóskúti polgármester: a kormány már eldöntötte, hogy lesz akkumulátorbontó, és kész

Kapcsolódó: Köz nélküli közmeghallgatást írt ki a CATL ügyében a debreceni önkormányzat

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából