Ugrás a cikkhez
Reklám

Kilencvenegy éves korában meghalt Berecz János, a rendszerváltás előtti korszak egyik legbefolyásosabb állampárti politikusa. Berecz János haláláról fia, Berecz János Gábor számolt be Facebookon, írja a Telex.



Berecz János 2008. május 22-én a Terror Háza Múzeumban (fotó: Kovács Tamás / MTI)

Berecz János 1930-ban született Ibrányban. A Kádár-rendszerben a nyolcvanas években a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának tagja volt, az állampárt ideológiai és propagandaügyekkel foglalkozó KB-titkára, 1987-ben az operatív, heti ügyekkel foglalkozó Politikai Bizottság tagja.

Tanulmányait a Sárospataki Református Kollégiumban, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, a budapesti Lenin Intézetben és a moszkvai párfőiskolán végezte. A hetvenes években az MSZMP külügyi bizottságában dolgozott, külügyi osztályvezető-helyettes, 1974-től osztályvezető lett. 1982-ben a Népszabadság főszerkesztője lett, 1985-től ismét a pártban dolgozott.

A nyolcvanas évek második felében az álampárton belül kialakult egy reformkommunista irányzat, amely Pozsgay Imre köré szerveződött.

Berecz János az ezzel szembenálló, az egypártrendszer fenntartásáért küzdő pártvonal egyik vezetője volt. A rendszerváltás idején a megújuló Magyar Szocialista Párt (MSZP) helyett Grósz Károllyal együtt a marxista–leninista elvek mellett kitartó, újjáalakuló MSZMP-be lépett be.

Berecz János nevéhez fűződik a Kádár-korszak egyik legismertebbé vált, a szovjet beavatkozás és a kádári megtorlás helyességét igazoló könyve az 1956-os szabadságharcról, Ellenforradalom tollal és fegyverrel 1956 címmel. Ebben az 1956-os eseményeket a külső ellenség (USA vezette kapitalista tömb) által szervezett és a belső ellenség (nyilas és horthysta elemek, illetve Nagy Imre áruló csoportja) által végrehajtott ellenforradalomként mutatta be, amelynek végső célja a második világháború előtti úri világ restaurációja, Magyarország szovjetbarát, szocialista rendszerének megdöntése volt, írja róla a Wikipédia.

Berecz 1991-ben kilépett az MSZMP-ből, 1994-ben vállalkozásba fogott, több céget vezetett. 1997-ben belépett a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba, de 1999-ben onnan is kilépett. Ezután nyugdíjba vonult, és több könyvet írt. 2004-ben jelent meg Vállalom című önéletrajzi műve. 2003-ban szülőfalujában, Ibrányban díszpolgárrá választották (!).

Ibrány város hivatalos Facebook-oldalán búcsúzik Berecz Jánostól. Azt írják: „Halálával egy igazi lokálpatriótával lett szegényebb városunk. Személye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a 70-es 80-as években Ibrány elinduljon azon az úton, amely lehetővé tette, hogy a későbbiekben a térség egyik meghatározó települése lehessen.” Az önkormányzat Berecz Jánost saját halottjának tekinti.

Berecz János első házasságából három gyermek született. Második felesége Sáfár Anikó színművész volt.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából