Ugrás a cikkhez

Megkezdődött a Lánchídnál a Duna medrének fém- és lőszermentesítése, a munkák előreláthatóan másfél hónapig tartanak - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

A BKK közleménye szerint a Lánchídon és környezetében javában tartanak a felújítást előkészítő munkák. A Duna érintett szakaszának medréről korábban szonárfelvételek készültek a híd tengelyétől mért 250-250 méteres távolságig.

Az előzetes felmérések alapján, valamint a hatóságok által jóváhagyott terveknek és engedélyeknek megfelelően ezúttal - 50-50 méteres távolságon belül - újabb méréseket végeznek, illetve búvárfelderítők merülnek alá - írták.

Közölték, a vizsgálatok megkezdésével párhuzamosan, szerdától a Magyar Honvédség tűzszerészei folyamatosan közreműködnek a felderítő munkákban. Az esetlegesen talált lőszereket a honvédségi szakemberek hatástalanítják, az egyéb, mozgatható fémtárgyakat pedig a pontos felmérés után búvárok emelik ki.

A munkavégzés idejére az itt közlekedő hajókat elterelik, és időszakosan hajózási zárlatot is elrendelnek. A zárlat alól a munkálatokban részt vevő felderítő, honvédségi és vízirendészeti hajók mellett a folyamfelügyeleti, valamint a mentő- és tűzoltósági hajók is mentesülnek.

A Lánchíd környezetében lévő területek fém- és lőszermentesítési munkái több ütemben történnek, és előreláthatólag összesen másfél hónapig tartanak.

A BKK emlékeztetett, a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező, az A-Híd Zrt. április 16-án vette át a teljes munkaterületet. Ezzel egy időben a pesti oldalon lezárta a gyalogos-aluljárót, a budai ugyanakkor június közepéig nyitva marad, és addig a közúti forgalom, így a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjáratok is zavartalanul közlekednek a Lánchídon.

A Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között - mindkét irányban - ingyenesen lehet utazni a híd teljes lezárásáig.
A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak.

A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be, ezután kezdődhet a műszaki átadás-átvételi eljárás. "Cél, hogy Budapest a 150. születésnapjára 2023-ban méltó ajándékot kapjon - a megszépült Lánchidat" - írta a BKK.

Korábban írtuk:

- A Mazsihisz rájött, hogy kipukkadhat a Dunába lövetős lufi - leállíttatnák a kutatást

- "Isten bosszulja meg kiontott vérüket!" - Pintér segítséget ígért a "Dunába lőtt zsidók ezreinek" keresgéléséhez
- A szokásos hűségeskü ellenére újabb ukáz jött Orbánnak Izraelből: most 75 éves zsidó hullákat kell kihalásznia a Dunából
Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából