Ugrás a cikkhez
Reklám

Füst keletkezett az Országgyűlés Irodaházában szerdán - tudta meg az MTI.

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke elmondta: az Országgyűlés Irodaházában a Jobbik frakciója által használt 242-es szobában szerdán kora este Szabó Bencének, a Jobbik szakértőjének kezében "beindult" egy füstgránát.



Illusztráció: wikiwand.com

Nem sérült meg senki, de a füst akkora volt, hogy aktiválta a tűzjelző rendszert, és működésbe lépett a tűzvédelmi rendszer. Az első becslések szerint az Országgyűlés Hivatalának szerverszobájában emiatt milliós nagyságrendű kár keletkezett - mondta a sajtófőnök.

Hozzátette: az intézkedési jogkörrel rendelkező V. kerületi rendőrkapitányság munkatársai a helyszínen vizsgálják az esetet, az elkövetőket a rendőrök visszatartották, kihallgatásuk folyamatban van.



Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Frissítés: Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: 18 órakor érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy az Országgyűlés Irodaházában füst keletkezett. A jelenlegi információk szerint az épületben jogszerűen tartózkodók környezetében tisztázatlan körülmények között egy pirotechnikai eszköz lépett működésbe, amely beindította az épület tűzvédelmi rendszerét.

A rendszer helyreállítása folyamatban van - tette hozzá.

A szóvivő tudatta: az országos rendőrfőkapitány az eset körülményeinek vizsgálatára a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát jelölte ki. A rendőrség további tájékoztatást a helyszíni szemle és a rendelkezésre álló adatok értékelése után adhat - tette hozzá.

2. frissítés: Kocsis Máté: szélsőséges hülyegyerekek

Fb-bejegyzésben verte el a port Jakabékon a Fidesz frakcióvezetője:

Tegnap este Jakab Péter emberei az Országgyűlés hivatali épületében füstgránátot robbantottak. 🧨 Azt mondják, véletlenül.

Népszerű eszköz ez manapság az egyre erőszakosabb baloldaliak kezében, hiszen ilyet dobott Fekete-Győr András is a rendőrökre, ami miatt most bíróság előtt áll. Az ő esetében a baloldali propagandasajtó - és ő maga is - ártatlan kis füstgyertyáról beszélt, amit csak “ejtett”. (Persze ha ugyanezt az eszközt mondjuk fociultrák dobálják, akkor az már “emberi élet kioltására alkalmas füstbomba”, amit hajítanak.)

Maradjunk inkább tehát az eszköz leánykori nevénél: füstgránát.

Ilyet robbantottak a “kis-Jakab Péterek” tegnap, a legfőbb népképviseleti szerv épületében. Milliós kárt okoztak a hivatal szervereiben, szélsőséges hülyegyerekek miatt kellett a tűzoltóknak kivonulniuk a helyszínre, és sok emberben keltettek riadalmat. A kérdések gyűlnek.

👉Minek kell füstgránát abba az épületbe?

👉Mikor akarták felhasználni, ha a tegnapi véletlen volt?

De❗️

👉A fő kérdés azonban mégiscsak az: hogyan került az épületbe egy ilyen veszélyes eszköz❓

Ugyanis az irodaházba történő belépéskor az őrök mindenkit tüzetesen átvizsgálnak - kivéve a parlamenti képviselőket. Rajtuk kívül tehát senki tudta bevinni. Ebből pedig már csak annyi következik, hogy álljon szépen elő az a jobbikos “honatya”, aki becsempészte az Országgyűlés Hivatalába ezt a gránátot❗️ Ilyenkor legyenek tökösek, és ne vitessék el a balhét a beosztottaikkal! Jakab Péter most hangoskodjon!

Update: az eset után állítólag sült krumplit is találtak a tett helyszínén.

A Jobbik sajtóosztálya egyébként azt közölte, hogy kollégájuk leltározás közben akadt rá a füstgránátra. (Ők ugyanis a jelek szerint szerda este szoktak leltározni.) Az ártatlan jobbikos nem sejtette, mit tartalmaz a sztaniolpapírba csomagolt tárgy, ezért "óvatlanul nyúlt hozzá". Azt is állították: a füstgránát dobozán olvasható lejárati idő 2018-as, így "okkal feltételezhető, hogy azt jóval korábban hozhatta be valaki az irodaházba".

3. frissítés: rongálás miatt nyomoznak

Rongálás miatt nyomoz a rendőrség az Országgyűlés Irodaházában szerdán történtekkel kapcsolatban, az ügyben, hogy az épületben füstöt okozott egy pirotechnikai eszköz - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön a Police.hu oldalon.

A rendőrség csütörtöki közleményében az áll, az Országgyűlési Őrségtől szerdán 18 órakor érkezett jelzés feléjük, hogy az Országgyűlés Irodaházában füst keletkezett. A rendelkezésre álló információk szerint az épület második emeletén egy irodában, az ott jogszerűen tartózkodók környezetében egy pirotechnikai eszköz működésbe lépett, amely beindította az objektum tűzvédelmi rendszerét. Az üggyel kapcsolatban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) rongálás miatt indított nyomozást, amelyben tanúkat hallgattak ki. A KR NNI szakértőket rendelt ki a büntetőjogi felelősség megállapítása érdekében - tették hozzá.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából