Ugrás a cikkhez
Reklám

Az a cél, hogy az európai igazolványok hitelességét az EU bármely pontján ellenőrizni lehessen, és hogy azt Európa minden országában elfogadják - közölte a Blikkel az Európai Bizottság sajtóosztálya.




Bár a WHO szerint idén még nem kapjuk vissza régi életünket, és a harmadik hullám is javában tombol, a vakcináció előrehaladtával a kormányok már azon törik a fejüket, milyen módon kezdődhet meg a biztonságos nyitás. A megoldást a legtöbben egy „vakcinaútlevél” bevezetésében látják, de már most egyre nagyobb a vita arról, hogy ez pontosan milyen formában történjen meg. Az Európai Bizottság már javában dolgozik egy közös európai digitális vakcinaútlevélen, amely a magyarral ellentétben tartalmazni fogja, hogy ki melyik gyártó vakcináját kapta meg.

– Az EU tagállamai január 27-én elfogadták a vakcinációt bizonyító európai okirat irányelveit. Eszerint az oltási igazolványokban meghatározott minimum információnak kell szerepelnie, köztük a beadott vakcinákra vonatkozó adatoknak is – közölte a lappal az Európai Bizottság sajtóosztálya. Mint mondták, a közösen elfogadott döntéssel a tagállamok – így Magyarország is – vállalta, hogy eszerint szervezi meg a saját országában az ezzel kapcsolatos feladatokat.

Az európai vakcinaútlevél („zöld igazolvány”) létrejöttéig a tagállamoknak most abban kell megállapodniuk, hogy milyen biztonsági és adatvédelmi megoldásokkal éljenek, valamint, hogy milyen módon kapcsolják össze a beoltottak adataival rendelkező nemzeti egészségügyi szerveket.

– A tagállamokkal együtt az a célunk, hogy az igazolványok hitelességét az EU bármely pontján ellenőrizni lehessen, és hogy azt az Európai Unió minden országában elfogadják – közölte az Európai Bizottság sajtóosztálya.

Magyarországon nagyobb felzúdulást váltott ki az a múlt heti intézkedés, amely módosította a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendeletet. Eszerint az egészségügyi szolgáltatónak a jövőben nem kell továbbítania az EESZT rendszerben az igazolványt kiállító kormányhivatal felé a vakcina típusát. Ez azt jelenti, hogy a magyar állampolgár nem fogja tudni igazolni egy esetleges külföldi utazás előtt, hogy olyan – nyugati – vakcinával oltották-e be, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is engedélyezett, vagy olyan (kínai vagy orosz) vakcinával, amelyet viszont nem.

Az aggodalom oka, hogy vajon így a járvány lecsengése után módjukban áll-e majd külföldre utazni a magyar állampolgároknak – különösen azoknak, akiket orosz vagy kínai vakcinával oltottak be. Ha nem, akkor a keleti oltóanyaggal beoltott honfitársaink könnyen kelepcében találhatják magukat. Lengyelország például máris bejelentette, hogy csak olyan külföldieket lesz hajlandó fogadni, akik az EMA által engedélyezett oltást kapták meg, írja a bulvárlap.

Vannak olyan hangok is, amelyek a vakcinaútlevél ötletét egy az egyben elhibázottnak vagy korainak tartják. Ilyen a francia kormány és a WHO is; ők azzal érvelnek:

még nem tisztázott, hogy a beoltott személy - útlevél ide vagy oda - nem hordozhatja és adhatja-e tovább a vírust.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából