Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Európai Bíróság csütörtökön jóváhagyta a kóser rituális vágás betiltását Belgiumban. Semjén Zsolt, a zsidóügyekért az egyházi ügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes természetesen nem hagyhatta szó nélkül: szerinte ez az európai zsidó közösség vallásszabadságának korlátozása.

 


A határozat az állatjogokat az emberi jogok elé helyezi, különös tekintettel a vallási meggyőződés gyakorlásának szabadságára, ami az emberi méltóság megsértése. Magyarország kereszténydemokrata kormánya mindig védeni fogja zsidó közösségének szellemi és fizikai jólétét, hagyományaik megőrzését – közölte Semjén.

Azt is hozzátette: ahogy Magyarországnak, úgy az Európai Uniónak is védenie kell zsidó közösségei vallásszabadságát. És képes volt még ezt is kitalálni:

Ha ezt elmulasztja, akkor végül elveszíti saját identitását is.

Belgium egyes tartományaiban 2017-ben olyan törvényt fogadtak el, amely tiltja az előzetes kábítás nélküli vágást. Tavaly a belga alkotmánybíróság a belga zsidó szervezetek koordinációs bizottsága által benyújtott jogorvoslati anyagot az Európai Bíróságához küldte annak megállapítására, hogy a tiltások jogszerűek-e.




Az Új Kelet online izraeli-zsidó hírportál arról számolt be, az izraeli külügyminisztérium jelezte, azon fog dolgozni, hogy visszavonásra kerüljön az Európai Unió legfelsőbb bíróságának ítélete.

Az Európai Bíróság ma jóváhagyta a kóser vágások tényleges betiltását Belgiumban, kemény üzenetet küldve az egész európai zsidóságnak. Túl azon, hogy a döntés sérti a vallásgyakorlatot és a vallásszabadságot Európában – az EU egyik központi értékét –, azt a jelet küldi a zsidó közösségek számára, hogy nemkívánatosak Európában – idézte az izraeli külügyminisztériumot az Új Kelet.

(Neokohn - Zsindex nyomán)

Korábban írtuk:

- Orbán a sakterek védőszentje, hazánk az európai kóser húsellátás egyik központja lett

- Kiterjesztett Izrael: Magyarországra importált sakterekkel gondoskodnak Orbánék az európai zsidók kóser étkeztetéséről

- Orbán peszáh ünnepre kóser pászkát kapott ajándékba Brüsszelben - de mint kiderült, nem éppen önzetlenül

- Belgium betiltotta a kóser és a halal vágóhidakat - az éhező zsidók a "mieinktől" várják a segítséget

- A földművelésügyi miniszter adta át az EMIH kóser vágóhídját Csengelén - adófizetői pénz is van benne, azért
- Nagy álmuk teljesülhet végre a szegedieknek: kóser bolt nyílik Botka városában
- Kóservágó lesz a nyolcvannyolc évig üzemelő kapuvári húsüzemből
- Állatkínzók rituális szövetsége




Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából