Ugrás a cikkhez
Reklám

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Brüsszelben találkozott Lévi Matusof rabbival, az Európai Zsidó Közügyek nevű szervezet igazgatójával. Az izraeli tudósításból azt megtudtuk, hogy a megbeszélés legfontosabb témái voltak a magyar kormánynak az antiszemitizmus fölszámolására és Izrael biztonsága érdekében tett erőfeszítése, illetve a magyarországi zsidó kultúra további fölvirágoztatása – írja a Chabad.online hírportál.

A magyarság számára rendkívül fontos találkozón ezen kívül a közelgő zsidó pászkaünnep (peszáh) is szóba került. Lévi Matoszov rabbi elmagyarázta Orbán Viktornak, hogy mi a lényege a peszáhnak, s valójában mire emlékeznek a zsidók ezen a nyolc napig tartó ünnepen. Az ortodox hírportál arról nem tesz említést, hogy a magyar kormányfő viszonozásképpen fölvilágosította-e a rabbit a szintén közelgő nagypéntek és az azt követő föltámadás jelentőségéről.

Lévi Matusof rabbi a találkozó végén megajándékozta Orbán Viktort egy csomag kóser pászkával, kovásztalan kenyérrel, azaz macesszal, amelyet a vallásos zsidóknak a vallási előírás értelmében peszáh nyolc napján kovászos kenyér helyett kell fogyasztaniuk. Arról sincs hírünk, hogy cserébe a rabbi kapott-e Orbántól hímes tojást.



Orbán Viktor és Lévi Matusof rabbi a kóser ajándékkal Brüsszelben (fotó: COL)

Az Orbán Viktort macesszal megajándékozó Lévi Matusof rabbi (aki önmagát szerényen csak EU-rabbinak nevezi a Twitteren – H. J.) tegnap azt csiripelte, hogy szerdán építő jellegű és eredményes megbeszélést folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel az antiszemitizmus elleni küzdelemről, Izrael biztonságáról (sic!), illetve a zsidó hagyományoknak és kultúrának a magyar kormány és a Köves Slomó rabbi vezette EMIH zsidó hitközség általi együttes támogatásáról.

H. J. – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából