Ugrás a cikkhez
Reklám

„A sajtóból ismertük meg a leendő fenntartónkat – a Színház- és Filmművészetért Alapítványt – irányító kurátorok névsorát. A névsor világossá tette, hogy a kuratórium megbízója sem a kurátorok személyére tett javaslatainkat, sem a kiválasztásukra kidolgozott szakmai szempontrendszerünket nem vette figyelembe. Szemben a korábban lebegtetett lehetőséggel az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben” – írta szombat éjszaka kiadott közleményében az egyetem vezetése, reagálva arra, hogy Vidnyánszy Attila tölti be az egyetem működését szeptember 1-től felügyelő kuratórium elnöki posztját.

Az intézmény a most kiadott közleményében kitért arra is, a kuratórium nem ismeri az SZFE valós működését. Mint írják, „Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetemünk hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számot tevő felsőoktatási tapasztalata.”

A SZFE vezetése szerint Vidnyánszky Attila, illetve többi kuratórium tag – Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke – kinevezése azt bizonyítja, hogy „a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása”.

Az egyetemmel egyidejűleg Zsámbéki Gábor Kossuth-, és Jászai-díjas rendező, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat, közleményben jelentette be, hogy felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Szeptember 1-től, az új kuratórium belépésétől kezdve már nem tanít ott, döntéséről további nyilatkozatot nem kíván adni. Ám egy Youtube-videóra hívta fel a figyelmet, amelyben az SZFE diákjai adják elő Thuküdidész A peloponnészoszi háborújából az egyik dialógust, amelyben az önként behódolás és a teljes pusztulás közti döntés dilemmájáról esik szó.

(Magyar Hang - 24 nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából