Ugrás a cikkhez
Reklám

Hétfőn éjjel elhunyt Bogdán László, Cserdi 46 éves polgármestere, országosan ismert cigány faluvezető – írta meg a Hírklikk több forrásra hivatkozva. A portál információi szerint az egyik legismertebb cigány közszereplő öngyilkos lett, a RomNet szerint a falu feldolgozóüzemében találtak rá a holttestére.



Fotó: Balogh Zoltán /MTI

A rendőrség a 24.hu kérdésére azt írta: a haláleset körülményeit a Szigetvári Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja, a részletekről jogszabály engedélyének hiányában nem adhatnak tájékoztatást.

A hvg-nek a szomszédos Boda község önkormányzatánál is megerősítették a halálhírt, de a család kérésére több információt nem közöltek.

Bogdán László 1974. június 3-án született. 2002-ben független jelöltként lett a zömében cigányok lakta baranyai falu alpolgármestere, 2006 óta pedig polgármestere. Azóta számos olyan akcióval hívta fel magára és a településre a figyelmet, amelyek a cigányság felemelésére irányultak. Vezetésével mintafalu lett Cserdi: oktatási program indult, ami főként a háztáji gazdálkodáshoz szükséges ismereteket tömörítette, melynek köszönhetően a falu mezőgazdasági termelésbe kezdett, sokat segítve ezzel a rászorulókon. Bogdán polgármestersége idején a faluban rendkívüli rossz bűnügyi statisztikák után szinte megszűnt a bűnözés - írja a 24.hu.

Frissítés: az MSZP elnöke barátjának nevezi az elhunyt polgármestert

Alább olvasható a közleménye:

Felfoghatatlan tragédia, pótolhatatlan veszteség!

Nyugodj Békében, Barátom!

Példát és utat mutattál....
Megmutattad, hogyan lehet beilleszteni a romákat a többségi társadalomba, megmutattad, hogyan lehet reményt adni a jobb életre vágyó embereknek a szegénységből való kitöréshez.

"Magyarország nem fekete vagy fehér. Attól szép a nemzet, hogy sokszínű!"

Egy csillaggal több van odafent...

Őszinte részvétem a családnak!

Tóth Bertalan,
az MSZP elnöke

2. frissítés: Karácsony szerint Bogdán "velünk élő próféta" volt

Bogdán László, Cserdi polgármestere mindannyiunk közös terheit cipelte: a szegénységet, a kirekesztést, a jövőtlenséget, a dogmákat - írta a főpolgármester kedden a Baranya megyei település vezetőjének halálhírére reagálva a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely egy személyes emléket felelevenítve arról írt, hogy amikor legutóbb Cserdiben járt, Bogdán Lászlótól kapott egy fotót, amelyen Cserdi legidősebb polgára, egy "gyönyörű, idős cigányasszony" látható.

"Azt mondta, azért adja nekem ezt a fotót, hogy mindig emlékeztessen arra, hogy a cigányok csak nagyon ritkán élnek meg ilyen szép kort, és a rövidebb életük alatt is rengeteg terhet cipelnek" - emlékezett vissza a főpolgármester.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "Bogdán László, Cserdi polgármestere is cipelte ezeket, de nem csak ezeket. A sajátjaiét, a falujáét, sőt mindannyiunk közös terheit: a szegénységet, a kirekesztést, a jövőtlenséget, a dogmákat. Olyan terheket, amikről már rég meg kellett volna szabadítanunk magunkat, de mi az elcseszett évtizedek alatt csak pakoltuk vissza ezeket - mások vállára."

"Csodálatos életének tragikus vége legyen óriási felkiáltójel: becsüljük meg a velünk, az értünk élő prófétákat" - írta a főpolgármester, aki részvétét fejezte ki Bogdán László családjának és Cserdi polgárainak.

3. frissítés: Gyurcsánynak meghasad a szíve

4. frissítés: Alföldinek is barátja volt

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Ezzel nem dicsekedett el a dolgozó cigányok mítoszát építgető polgármester: sikkasztásért ítélték el a cserdi köcsögmentesítőt





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából