Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Emberi Jogok Európai Bírósága felszólította Oroszországot, hogy változtasson az életfogytiglani büntetésüket töltő rabok fogva tartásának körülményein, és alkalmazzon humánusabb bánásmódot velük szemben - olvasható a strassburgi székhelyű testület kedden közzétett ítéletében.




A bíróság emlékeztetett arra, hogy az orosz szabályozás szerint az életfogytiglanra ítélteknek büntetésük első tíz évét nagyon szigorú rendszabályok között kell eltölteniük.

Az ítélet szerint az orosz állam megsértette a strassburgi testülethez fordult, életfogytiglanra ítélt rab emberi jogait, miután egy orosz távol-keleti börtönben 7 évig magánzárkába kényszerítették, és csak napi 90 perc szabadtéri testmozgást engedélyeztek neki.

Ezenkívül a fogvatartottat öt éven keresztül minden egyes alkalommal megbilincselték, amikor cellájából kilépett, még abban az esetben is, amikor 30 literes illemhelytartályát kellett saját magának kiürítenie a börtön kültéri emésztőgödrébe, mivel az intézményben nem volt beépített csatornavíz-elvezetési rendszer.

Az ítélet szerint "a fogoly kapcsolatát a külvilággal jelentős mértékben korlátozta" a börtönhatóság. A szigorú fogva tartási körülmények depressziót idéztek elő az elítéltben, és ez "akár társadalmi képességeinek teljes leépüléséhez is vezethet".

A bíróság szerint az elítéltet mint veszélyes foglyot vették nyilvántartásba, azonban tartózkodásának teljes időtartama alatt egyszer sem sértette meg a büntetésvégrehajtó intézet szabályait. Ezért több mint öt éven át tartó rendszeres megbilincselése egyértelműen meghaladta a börtönbiztonság törvényes követelményeit, továbbá sértette az elítélt emberi méltóságát.

A testület 3000 euró nem vagyoni jellegű kártérítést ítélt meg a fogvatartottnak, továbbá az államot a kifogásolt szabályozás felülvizsgálatára és megreformálására szólította fel.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából