Ugrás a cikkhez
Reklám

A legújabb bicskanyitogató oláh pimaszság egy kétsoros Facebook-bejegyzéssel indul, amelyben Orbán Viktor sok sikert kíván a végzős diákoknak a történelemérettségi napján. A puliszka azonban nem emiatt robbant: a bejegyzést kísérő fotón egy földgömb látható, rajta a történelmi Magyarországgal.

Tekintettel a székely autonómia-tervezet körüli politikai hisztire és Klaus Iohannis álkisebbségi államelnök magyargyűlölő kirohanásaira, a bejegyzés hamar eljutott a román sajtó fülébe, és onnan nem volt megállás. Egymást érték a cikkek, hogy lám, nem a románok a gonoszok, ők imádják a száz éve Romániába szakadt magyarok leszármazottait, soha egy ujjal hozzájuk nem nyúltak, sőt, annyi jogot adtak nekik, hogy még, de hát…

És naná, hogy a sajtóhiszti eljutott a legmagasabb válságkormányvezéri szintre is. Ludovic Orban román  miniszterelnök újságírói kérdésre lakonikusan ennyit mondott:

Éhes disznó makkal álmodik.

Ráadásul az a Ludovic Orban, aki: Orbán Lajcsi, Románia új miniszterelnöke: a félszékely szekusfióka, aki gyűlöli a magyarokat

A szólás románul egyébként egy kicsit másként hangzik, valahogy így: (Éhes) veréb máléval álmodik.

A magyar miniszterelnök amúgy a román államelnök korábbi vérugató performanszára sem igazán reagált. Fontosabb dolgai akadtak - jegyzi meg a Főtér.ro.

A helyzet letisztulását várta - megkapta

Orbán Viktor ugyanis a Kossuth rádió múlt pénteki Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elsősorban a koronavírus-járvány magyarországi helyzetét értékelte, de szóba került Klaus Iohannis kirohanása is. Mint tudjuk, az államfő azzal vádolta meg a PSD-t, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak.

Mint kifejtette, az elnök személyében "egy tiszteletreméltó embert ismert meg, aki kiáll az elvei mellett", így

Magyarország tiszteli Romániát és elnökét.

Ezért is értetlenséggel figyeli a történteket, mert ilyen mondatokat "a legrosszabb antidemokratikus, zavaros időszakokban sem hallottunk Romániából".

"Várok egy kicsit, hogy letisztuljon a helyzet, és megértsük, mi történt. (…) Ha persze rákényszerülünk, majd felvesszük a kesztyűt, de most nem javaslom, hogy az elénk dobott kesztyűért lehajoljunk" – mondta, jelezve: nem tudni, provokációról, "balesetről" vagy egy hosszabb távú román nemzetstratégia első mozzanatairól van-e szó.

A miniszterelnök azt javasolta, várjunk, hogy ez kiderüljön, és Magyarország inkább törekedjen a jószomszédi kapcsolatra, adja meg a tiszteletet a románoknak, de ugyanezt elvárja a "Romániában" élő magyarok, a magyarországi magyarok és a magyar államiság iránt is.

Kapcsolódó: Gulyás szerint nem érdekük az erdélyieknek, hogy a kormány "ennél jobban" konfrontálódjon a románokkal





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából