Ugrás a cikkhez
Reklám

Kicsoda valójában Románia új miniszterelnöke? Ludovic Orban brassói román-magyar vegyes házasságból származik, de csak alapszinten beszél magyarul. A Mandiner portréja.Ludovic nemrég még Lajcsi volt (fotó: EPA-EFE/Robert Ghement)

Az újabb román kormánybuktatás után, 2019. november 4-től Ludovic Orban lett Románia új miniszterelnöke. De ki is ő pontosan?

Apa, a szekus tiszt

Ludovic Orban Brassóban született, székely apától és brassói román anyától. Jelenleg 56 éves, első végzettsége szerint gépészmérnök. Később a Bukaresti Tudományegyetemen szerzett politikatudományi és közigazgatási diplomát. Apja, Orbán Imre 1920-ban született Székelyudvarhelyen, ahol a helyi Securitate, a román kommunista politikai rendőrség tisztje volt 1948-tól 1956-ig.

A Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) honlapjának dokumentuma szerint Orbán Imrét 1956 februárjában helyezték tartalékos állományba. Kétcsillagos volt, amely századosi rangot jelent. Ez hét évvel Ludovic születése előtt történt.A CNSAS adatlapja Ludovic Orban apjáról

A frissen beiktatott miniszterelnök bátyja az a Leonard Orban, aki Románia EU-s csatlakozása után a Barroso által vezetett Európai Bizottságban a többnyelvűségért felelős európai biztos posztját töltötte be. Orban bátyja egyébként 2017-ben a Digi24 csatorna interjújában arról beszélt, hogy Románia semmiképpen sem csatlakozhat a Visegrádi 4-ekhez, hiszen más az álláspontjuk, mint Magyarországnak és Lengyelországnak. Románia inkább a mélyebb integráció és a nemzetállami jogkörök átruházásának pártján áll.

„A válasz egyszerű: mert különbözőek a látásmódjaink, főleg Magyarországhoz és Lengyelországhoz viszonyítva. Csehország és Szlovákia közelebb áll a mi álláspontunkhoz. (…) Mi az integráció elmélyítését szorgalmazzuk. Úgy gondoljuk, hogy az Uniónak előre kell haladnia, nem hiszünk abban, hogy vissza kéne utalni bizonyos hatásköröket a tagországokhoz, ellenkezőleg: minél több kompetenciát európai szintre kell emelni, amennyire lehetséges” – mondta Leonard Orban.

Kézdivásárhelyen még Lajcsi volt

Amikor Ludovic gyerek volt, a családban románul beszéltek. Orban többször is nyilatkozott arról, hogy szerinte már az apja is beolvadt a többségi nemzetbe. Ludovic testvérével, Leonarddal ellentétben általában nem szívesen akar családja magyar gyökereiről beszélni. Az idősebbik fiú szerint apjuk és a nagyszülők révén lett volna lehetőségük magyarul megtanulni, de sajnálatára nem így alakult, az egész nevelésük románul zajlott.

Ennek ellenére a fiúkat unitáriusnak keresztelték, és Ludovic alapszinten beszéli a magyar nyelvet.

Nyelvtudása még általános iskolában ragadt rá. „Tizennégy évesen közeledett a konfirmálás, amikor magyarul kellett válaszolnom az unitárius papnak a kátéból feltett kérdésekre. Az apám felőli nagyszüleim ajándékokat ígértek, ha megtanulok rendesen magyarul. Beadtam a derekam. Apám segítségével bővítettem a szókincsemet, és megtanultam a magyar nyelvtant” – mondta egy interjúban.

A rendszerváltás idején Kézdivásárhelyen dolgozott egy szigetelőgyárban, ahol Lajcsinak szólították a társai. Ez a név azóta is rajta maradt. A gyár egykori alkalmazottai úgy emlékeznek, hogy a fiatal mérnök néhány szót tudott magyarul, bár erősen törve beszélte a nyelvet.

1992-ben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ifjúsági Szárnyában kezdett politizálni, később a PNL alelnöke, majd napjainkra a párt elnöke lett. A 90-es években két ciklusban is Bukarest egy-egy kerületi önkormányzatában szerzett képviselői mandátumot.

2004-ben, majd 2008-ban is a PNL főpolgármester-jelöltje volt, de alulmaradt a szocialisták (PSD) által támogatott Sorin Oprescuval szemben. 2004-től viszont három éven át Bukarest egyik főpolgármester-helyettese volt.

2007-2008-ban a liberális Tăriceanu-kormány alatt ő töltötte be a közlekedés- és szállításügyi miniszteri posztot. Orban 2016-ban is indult volna a bukaresti önkormányzati választásokon, de miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelen kampányfinanszírozással vádolta meg, visszalépett a jelöltségtől. Bűnvádi per indult ellene, végül tavaly márciusban jogerősen felmentette a legfelsőbb bíróság.Egy szász és egy magyar Románia élén - de mindkettő túlkompenzáló nemzetáruló (fotó: Robert Ghement/EPA/EFE)

Magyarul énekel, ha kell, de mindig a magyarok ellen szavaz

Származása ellenére nyilatkozataiban és a kisebbségi kérdésekhez való hozzáállásában – ahogyan egy RMDSZ-es politikus nyilatkozott a Maszolnak – „éppen annyira magyar, mint amennyire az államelnök Klaus Iohannis szász”.

Pártelnöki mandátuma alatt a PNL minden egyes alkalommal a magyar közösség érdekei ellen szavazott a parlamentben, és rendszeresen megtámadta az alkotmánybíróságon a magyarságnak kedvező módosításokat. Szintén a liberális párt volt az egyik legnagyobb bírálója a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újra indításának. Az ügyben azzal vádolták meg az RMDSZ-t, hogy hátsó szándékuk a „román diákok elmagyarosítása”. Legutóbb pedig az nem tetszett neki, hogy a piros-fehér-zöld zászló nem csupán Magyarország állami jelképe, hanem az egész magyar nemzeté.

A politikus a PNL belső ellenzékének hangadója volt, mielőtt annak elnöke lett volna. Ellenezte azt, hogy a liberálisok a Szociáldemokrata Párttal összefogva létrehozzák a később kormányra kerülő Szociálliberális Szövetséget (USL). Úgy vélte: „ártalmas a demokráciára nézve, ha a jobb- és a baloldal keveredik”.

2007-ben nagy felhajtás kerekedett körülötte, mert sofőrként balesetet okozott Bukarestben, amelyben egy járókelő megsérült, de csak több mint egy nappal a történtek után jelentkezett a rendőrségen. Emiatt bevonták egy időre a jogosítványát. Azóta sem tudni, hogy a politikus alkohol befolyása alatt volt-e, amikor a balesetet okozta.

2009. december 21-én, amikor a PNL koalíciós tárgyalásokat folytatott az RMDSZ-szel, Ludovic Orban még csak a pártja alelnöke volt. Mint kiderült, ha a „politikai szükség” úgy kívánja, akár még magyarul is szívesen dalra fakad, ugyanis a találkozón elénekelte a Mágnás Miska című operett egy részletét: „Kutyából nem lesz szalonna, a suszterból primadonna, szalmalángból nem lesz kráter, nyúlból nem lesz hózentráger”.

Az RMDSZ nem vár csodákat Orbantól, de felelős kormányzásra számít, és elvárja a magyar közösség iránti tiszteletet az új román kormány részéről.

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából