Ugrás a cikkhez
Reklám

Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától - nyilatkozta Gulyás Gergely szerdán az MTI-nek.




A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ellenzék által élesen kritizált keddi törvényjavaslat azért született meg, mert az elmúlt hetekben éppen az ellenzék részéről érték kritikák azt a gyakorlatot, amely a polgármestereket jogosítja fel arra, hogy veszélyhelyzetben a védekezés érdekében a képviselő-testület jogaival éljenek. Azonban Karácsony Gergely pont azt vetette a kormány szemére, hogy öncélúan likvidálnák a települések önállóságát, szerinte ennek a totális hatalomgyakorláson kívül nincs értelme, viszont megakaszthatja a védekezést és emberéletekbe kerülhet.

Gulyás azzal indokolta a törvényjavaslat visszavonását, hogy azzal "a szabályozás eddigi kritikusai ma már láthatóan nem értenek egyet, és a kormány a veszélyhelyzetben a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik".

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedd éjjel nyújtott be egy salátatörvény-tervezetet, amely alapján számos jogszabály módosulna a veszélyhelyzetre való tekintettel. A katasztrófavédelmi törvényben például azt a változtatást javasolja (vagyis most már csak javasolta volna), hogy a választott önkormányzatok, polgármesterek ne dönthessenek önállóan a veszélyhelyzet ideje alatt. A javaslat alapján a polgármesterek így a veszélyhelyzet fennállása alatt gyakorlatilag semmi olyanról nem rendelkezhettek volna önállóan, amihez képviselő-testületi döntés kellene. A veszélyhelyzet kihirdetése után ugyanis az önkormányzatok döntési jogait, éppen a katasztrófavédelmi törvény vonatkozó pontja alapján – a források felhasználására, illetve egyéb intézkedésekre vonatkozóan is – a polgármesterekre ruházták át. Jelenleg tehát az ország valamennyi helyhatóságán a polgármesterek rendeleti úton kormányozhatnak. A vonatkozó rész pedig éppen ezt a jogkört kötötte volna a védelmi bizottságok előzetes döntéséhez - azaz tette volna súlytalanná.

A koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben a polgármesterek a szokásosnál jóval szélesebb jogkörrel rendelkeznek, így számos olyan kérdésben egyedül dönthetnek, amelyek segítenek a hatékony védekezésben. Van azonban, ahol viszont nem csak a védekezésre gondolnak a városvezetők, a döntési jogkört ugyanis meglehetően tágan lehet értelmezni.

(MTI - Index nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából