Ugrás a cikkhez
Reklám

A kórházparancsnokok munkába állásáról számolt Halmosi Zsolt vezérőrnagy az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Elmondása szerint elsősorban a kórházak készletgazdálkodásának ellenőrzése, felügyelete, esetenként pedig a szükséges eszközös átcsoportosítása, biztosítása lesz feladatuk.

Két esetben lesz köteles a kórház vezetője engedelmeskedni a parancsnoknak:

Beszámolt a legfrissebben közölt adatokról Müller Cecília is. Az országos tisztifőorvos szerint még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, és még mindig nem azonosítottak járványgócokat. A kijárási korlátozások a járvány terjedési sebességét hivatottak csökkenteni, jogkövető állampolgári magatartást igényelnek, mondta, hozzátéve, hogy köszöni azokban az állampolgároknak, akik betartják a hatósági ajánlásokat és a higiénés szabályokat.




Müller megismételte, akinek nem feltétlenül szükséges elhagynia az otthonát, az maradjon bezárkózva, mert ez az egész társadalom érdeke.

A járvány terjedését akadályozó intézkedések és az együttműködő állampolgárok közös sikere szerinte, hogy eddig nem következett be nagyobb betegségszám-robbanás.

Müller a tesztekről szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a hatósági laborokban zajló mintaelemzés és a gyorsteszt is csak a vírus aktuális jelenlétét igazoló tesztelést jelenti, így arra ad választ, hogy a vizsgált időpontjában jelen van-e a szervezetben a vírus. A lappangási időre ez a teszt nem ad hiteles választ, és ez akár 14 napos is lehet a fertőződést követően.

Olyat ne várjunk ezektől a vizsgálatoktól, amire nem képesek (...) Nincs az a teszt, ami a járvány terjedését meggátolja – fogalmazott, és hangsúlyozta, hogy a laboratóriumi vizsgálatot csakis orvos rendelheti el. A tisztifőorvos szerint

A laborvizsgálat nem akadályozza tehát a járvány terjedését, sőt egy hamis biztonságérzetet is adhat.

Müller Cecília szerint tehát továbbra sincs szükség tömeges tesztelésre a koronavírus terjedése elleni küzdelemben. A tisztifőorvos elismételte az idős embereknek szóló, praktikus mindennapi tanácsokat ahhoz, hogy minél kevesebb időre, minél céltudatosabban mozduljanak csak ki, ha az elkerülhetetlen. Arról is részletesen beszélt, hogy érdemes bevásárolniuk az idősebbeknek, hogyan fogják meg az árut, és hogyan bánjanak ezzel hazavitel után.

Kiss Róbert, az operatív központ munkatársa bejelentette, hogy a kormány és az operatív törzs csatlakozott az Európai Unió felhalmozott egészségügyi eszközökre vonatkozó programhoz, így a kormány igényelhet rendelkezésre álló orvosi műszereket Brüsszeltől. Azt is elmondta, hogy a határrendészeti feladatoknak és döntéseknek a rendőrség megfelel, ezeket ellátja, ahogyan a kijárási korlátozás bevezetésével járó feladatokat is. A szokásos napi rendőrségi adatok szerint:

Újságírói kérdésre adott válaszok:

(Index nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából