Ugrás a cikkhez
Reklám

Mindannyiunk kötelessége annak biztosítása, hogy soha többé ne történhessen meg ehhez hasonló tragédia (mármint az ún. cigány holokauszt, nem a zsidó olimpia - a szerk.) – jelentette ki a strassburgi székhelyű Európa Tanács.




A "roma holokauszt" 75. évfordulója alkalmából kiadott közleményében az Európa Tanács arra emlékeztetett, hogy Európában a "szélsőséges mozgalmak és pártok" erősödése miatt "a romák továbbra is kirekesztésnek, rasszizmusnak és hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve". A tagországoknak ezért politikai prioritássá kell emelniük a "romák" társadalmi integrációjáért folyó küzdelmet.

"A roma holokauszt szörnyűségei történelmünk tagadhatatlan részét képezik, Európa ugyanakkor hosszú időn keresztül elfordult ettől. Kötelességünk véget vetni az évtizedek óta tartó hallgatásnak, és életben tartani az emlékezést" – fogalmazott Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára.

Az Európai Bizottság nevében Frans Timmermans első alelnök és Vera Jourová, az igazságügyért, a fogyasztókért és a nemek közötti egyenlőségért felelős biztos közös nyilatkozatában hangsúlyozta, modern európai társadalmakban és a politikai diskurzusunkban "nem engedhető meg, hogy a romákat vagy bármely más kisebbségi csoportot megfosszanak emberi méltóságuktól".

"A tagállamokkal és a helyi közösségekkel karöltve folytatjuk a küzdelmet a rasszizmus és az etnikai alapú megkülönböztetés minden formája ellen Európában és világszerte" – fogalmaztak. (Érdekes módon amikor magyarokat ér etnikai alapú jogfosztás, elnyomás, bántalmazás az idegen megszállás alatt lévő területeinken, nem teszik fel ezt a lemezt... Annál is szembeötlőbb ez, hogy ugyancsak augusztus 2-án jelent meg a Benes-dekrétum, de ez teljesen hidegen hagyja a retekimádókat - a szerk.)

A bizottság közleményében arra szólította fel az uniós tagállamokat, hogy "ismerjék el a roma holokausztot", és augusztus 2-át tekintsék a "roma holokauszt emléknapjának".

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:
- Karsai cáfolja a "cigány holokausztot" - neki szabad
- Tovább kerekedik a mítosz: a cigányok hősies harcban futamították meg a gázosító nácikat "a világ legszervezettebb népirtásának" helyszínén
- Ügyészség: nyugodtan mondogathatjuk, hogy "Magyarországon nem volt cigány holokauszt"
- Hány cigány élősködött Európában a második világháború előtt, és hány élősködik ma?
- Teljes a zűrzavar hivatalos berkekben a "roma holokauszt" körül - röpködnek a holoszámok
- A "cigány holokauszt" rejtélyes matematikája, avagy hogyan lesz 219 ezerből kétmillió?
- Kérdőjelek a "roma holokauszt" hivatalos története körül
- Gátlástalan félretájékoztatás és történelemhamisítás a "roma holokauszt" kapcsán
- Képtelen ellentmondások a „romák elgázosításának” hivatalos történetében
- Mit tudhatunk a "roma holokausztról"?
- Egy mítosz születése nyomában: a "roma holokauszt"
- Egy neves zsidó történész "tagadja" a "cigány holokausztot" - őt is Auschwitzba küldik?
- 1000 vagy 70 000? Hány magyarországi cigány halt meg a "holokausztban"?
- Kérdőjelek a "roma holokauszt" hivatalos története körül
- Tényleg volt "roma elgázosítás" Auschwitzban 1944. augusztus 2-án?




Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából