Ugrás a cikkhez
Reklám

Rendhagyó módon a Jobbik nem tart eredményváró rendezvényt az EP-választás napján.

Nem lesz hivatalos eredményvárónk – tájékoztatta a Népszavát a Jobbik sajtóosztálya. A lap szerkesztőségéhez eljuttatott meghívó szerint Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese és EP-listájának vezetője késő este, már a hivatalos eredmények ismeretében tart tájékoztatót a Képviselői Irodaházban.



A 2019-es Jobbik-majálison is bensőséges volt a hangulat (fotó: Botos Tamás)

Pár hónapja Sneider Tamás pártelnök még arról beszélt a Népszavának, hogy a Jobbik – az eddigi három helyett – akár négy mandátumot is szerezhet az EP-választáson. Gyöngyösi Márton is azt mondta lapnak, hogy négy képviselői hellyel lenne elégedett.

A kampány azonban nem úgy sikerült, ahogyan azt a Jobbikban elképzelték. A felmérések egyetértenek abban, hogy a párt nem tudott erősíteni a hajrában. Visszaesésre utal az is, hogy a Jobbik lényegesen kevesebb embert delegált a szavazatszámláló bizottságokba, mint öt évvel ezelőtt (5467 helyett 2835-öt).

Már óriási sikernek tartanák a három mandátumot is

Persze, a Jobbikot a tavaly bekövetkezett szakadáson túl az Állami Számvevőszék újabb – százmilliós nagyságrendű – büntetése is gyengítette. Az ÁSZ eljárására anyagilag kivéreztette a pártot.  A pénz hiányát a jelek szerint nem kompenzálta az utcai mozgósítás. (Az évi 2,7 milliárd kevés, úgy látszik túl sokan jelentkeztek be az ingyenpénzre, a fantomintézetük viszi a pénzt, netán éppen a legújabb hazugságkampányuk - a szerk.)

Ennek megfelelően a várakozások is visszafogottabbá váltak. Gyöngyösi Márton ma délelőtt Nagykovácsiban a távirati iroda tudósítása szerint már azt is csodának nevezte, hogy a kormányzati támadások ellenére megmaradt a párt. Közölte: óriási siker lesz, ha az öt évvel ezelőttihez hasonlóan a Jobbik három EP-mandátumot szerez.

A Medián szerint a Jobbik egy hajszálnyival talán esélyesebb rá, hogy az MSZP-Párbeszédet és a Demokratikus Koalíciót megelőzve a Fidesz mögött másodikként érjen be, de az egyáltalán nem biztos, hogy sikerül három mandátumot elcsípnie.

(Népszava)

Frissítés: Az MTI csak megtalálta az eredményt váró és túlélést ünneplő Szilágyit

A Jobbik megmaradását nevezte a legnagyobb sikernek a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás estéjén újságíróknak nyilatkozva az ellenzéki párt szóvivője, mondván, "a Fidesz el akart törölni minket a föld színéről", de ez nem sikerült.

Pártja eredményváróján, Budapesten Szilágyi György kijelentette: minden eredménynek örülnek, hiszen a párt létét veszélyeztető időszak volt az elmúlt egy év, "hiszen a Fidesz mindent megtett azért, hogy elsöpörjön minket az útból"; ide sorolta a számvevőszéki bírságokat és azt a "médiahadjáratot", amelynek következtében végül kétszáz sajtóperben nekik adott igazat a bíróság.

Azt mondta: ha alatta is maradna EP-választási eredményük a tavaly tavasszal, az országgyűlési választáson elértnek, a legerősebb ellenzéki párt marad a Jobbik, hiszen mindezek a megméretések "különböző választási metódusokat jelentenek".

Aki hisz a demokráciában, annak külön öröm, hogy a választópolgárok élnek a jogukkal, és elmennek szavazni - értékelte a magas részvételi arány Szilágyi György.

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán 18.30-ig a jogosultak 41,74 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

(MTI)

Korábban írtuk:

- Nem volt túl nagy tömeg a Jobbik kampányzáróján

- "Szétbomlik az IT" - nem csak a Jobbikot, ifjúsági szervezetét is elhagyták a nemzeti érzelmű fiatalok





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából