Ugrás a cikkhez
Reklám

Húszmillió forintos költségvetési csalás miatt ítélték el jogerősen egy parlamenten kívüli párt elnökét – tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség hétfőn.




A vád szerint egy 37 éves férfi megalapításától, 2014. január 7-étől elnöke volt a pártnak, amely a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt nem érte el, de a választásra a Magyar Államkincstártól 149 millió forint támogatást kapott.

Az elnök ebből az összegből csaknem 20 millió forinttal nem tudott elszámolni, ezért külföldi cég nevében kiállított fiktív számlákat állított be a párt könyvelésébe, és az Állami Számvevőszéknek valótlan nyilatkozatot tett.

A bíróság előkészítő ülésén a férfi a vádbeli cselekményt beismerte, és lemondott a tárgyalásról.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elfogadta a vádlott beismerését, és jogerősen 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte – közölte a főügyészség.

(MTI)

Frissítés: 113 ezer liter üzemanyag

Bár a Főügyészség közleménye sem a párt, sem a pénzbüntetést kapott elnök nevét nem említette, a hvg információi szerint Kovács Szabolcsról, az Új Dimenzió Párt (ÚDP) elnökéről van szó.




Az Új Dimenzió Párt azon kilenc, 2014-ben a semmiből felbukkanva országos listát állító, a százmilliós állami támogatás ellenére a választást alig néhány ezer vokssal záró, parlamentbe nem jutott kis párt egyike, amelyekkel szemben 2015-ben, a kampánytámogatások felhasználására irányuló vizsgálatai nyomán feljelentést tett az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A számviteli és az áfatörvény megsértésén túl az ÁSZ három pártnál - köztük - az Együtt 2014 Párt és az Új Magyarország Párt (ÚMP) mellett az Új Dimenziónál a költségvetési csalás gyanúját is megalapozottnak találta.

Utóbbi két pártnál furcsa összefonódások voltak tetten érhetők: mindkettőt a Zuschlag Jánossal jó kapcsolatot ápoló ex-szocialista Táncsics Péter kőszegi ingatlanjaiban hozták létre (2002-2003-ban Táncsics volt, aki mások mellett Zuschlag János közreműködésével felduzzasztotta az MSZP, illetve ifjúsági szervezete, a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták (Fibisz) Vas megyei szervezeteit), de meglepő azonosságot mutatott a két párt alapszabálya is, és furcsa módon jelölteket is ugyanazon körzetekben tudtak állítani. Az Új Dimenziót vezető Kovács Szabolcs emellett az Új Magyarország Pártnak is elnökségi tagja volt.

A Heti Válasz előzőleg egy birtokába jutott levelezés alapján tárta fel a közügyektől eltiltott Zuschlag, illetve Táncsics és az ÚMP-ÚDP kapcsolatát, az ÚMP-ben is vezetőségi tag Kovács Szabolcsról megemlítve, hogy a taglétszám-duzzasztási botrány idején a férfi kőszegszerdahelyi MSZP főalakjaként „motorozott” együtt Táncsiccsal, pár évvel később viszont egy kőszegi ügyben ítélte felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szombathelyi Törvényszék, egy másikban pedig öt évre eltiltották attól, hogy gazdasági társaság vezető tisztségviselője legyen.

Az Új Dimenzióról és az elnökéről 2014-es választás előtt három héttel a 444 is írt. A cikkben Kovács Szabolcs maga is elismerte korábbi kapcsolatát Zuschlag Jánossal, pártja programjáról és terveiről viszont nem sokat tudott mondani, az országos lista vezetőjeként még az őt követő jelöltjeik nevét sem tudta felsorolni. A 49 egyéni jelölttel induló ÚDP végül 2040 szavazatot, a voksok 0,04 százalékát szerezte meg 2014-ben.

Az azóta megszűnt Népszabadság 2015-ös, az ÁSZ vizsgálatainak tapasztalatait összegző cikke szerint az ÚDP az országos lista állításáért járó 149 millió forint közel felét biztosan nem szabályosan költötte el. A kampány ötven napja alatt a párt például – papíron legalábbis - 46 millió forintot költött benzinre. A pénzből akkori áron 113 ezer liter üzemanyagra futotta (volna), amiből egy átlagos benzines személyautóval 1,5 millió kilométert lehetett (volna) megtenni.

Ez utóbbi fényében Kovácsnak, mondjuk úgy, mázlija, hogy az ügyészség csak 20 millió forint "elköltésébe" tudott belekötni. Így is ő azonban az első olyan kamupárti vezető, akire kampánypénzek elcsalása miatt jogerős büntetést rótt a bíróság.

A 2014-es választáson összesen 18, érdemi politikai- és kampánytevékenységet nem folytató, kamupárt-gyanús szervezet indult és vett fel összesen 3,5 milliárd forintnyi állami támogatást. Az ellenük indult nyomozásokat három év után szépen csendben meg is szüntette ügyészség.

2018-ban 14 párt használta ki a kampánytámogatási kis(nagy)kaput, ők összesen 2,6 milliárd forint közpénzzel maradtak adósak, ennek ellenére a korábbinál is minimálisabb következménnyel számolhatnak: az ÁSZ ugyanis nem vizsgálja az 1 százalék alatti eredményt elért pártokat.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából