Ugrás a cikkhez
Reklám

Nagy lépés keveseknek, kis lépés a társadalomnak - leginkább így jellemezhetjük az Orbán Viktor által bejelentett családpolitikai intézkedéseket a Mi Hazánk szerint. Ugyanis például a négygyermekesek szja-mentessége vagy az újautó-vásárlási támogatás valóban nagy segítség - ugyanakkor félő, hogy kevesen vannak, akik ténylegesen igénybe tudják venni, hiszen inkább a jómódú családoknak jelent további lehetőségeket. A csok kiterjesztése és a bölcsődei férőhelyek számának növelése üdvözlendő, ugyanakkor emlékeztetni kell arra, hogy a bölcsődei gondozási díjat ez a kormány vezette be 2012-ben, ennek eltörlését javasoljuk szintén. A Mi Hazánk Mozgalom szerint a demográfiai probléma kezelése Magyarország legfőbb létkérdése, ezért is kell a lehető legkomolyabban venni. A bevándorlás elutasítása csak akkor nyerhet értelmet, ha sikerül benépesítenünk hazánkat magyar gyerekekkel. Alább folytatódik Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselői csoportja vezetőjének közleménye.

Ugyanakkor két olyan vetület is van a Mi Hazánk szerint, amelyek esetében a kormány nem elég bátor, pedig valóban tömegeket érintő jelenségről van szó. Az első anya életkora az első gyermek születésekor: átlagosan jelenleg majdnem harminc évesek a magyar nők első gyermekük születésekor, és a nőknek több mint a fele már 30 éves kor felett szüli meg első gyermekét. Ennek tudatában a 40 éves korig járó kölcsön a házasságkötéshez nem jó üzenet, hiszen abból már aligha lesz nagycsalád, és az egészségügyi kockázatok is nőnek, valamint a meddőség is gyakoribb lesz az anya életkorának növekedésével. Mindezek miatt tehát biológiai törvényszerűség, hogy ha nem ösztönözzük a huszonéveseket arra, hogy ideális életkorban vállalják az első gyermeket, további romlásnak nézhetünk elébe. Ez az intézkedés persze statisztikai kozmetikázásra jó lesz, nyilván radikálisan nő majd a házasságkötések száma emiatt, de érdemi hatása sokkal kisebb, mint ha pl. a családbarát felsőoktatás megteremtésének irányába mozdulna el a kormány, hiszen az életkor kitolódásának egyik legjelentősebb oka a nők tömeges részvétele a felsőoktatásban.

A másik, amiről az összes párt közül csak a Mi Hazánk Mozgalom beszél, az a megélhetési gyermekvállalás továbbra is tömeges, és sajnos nem csökkenő volta. A KSH Demográfiai portréjából kiderült, hogy a termékenység növekedése az előzetesen várttal ellentétben nem a középosztályban volt jelentős, hanem a legfeljebb 8 általánost végzett, első gyermeküket tizenévesen vállalók körében, ami egyértelműen a cigányságra jellemző. Minden törekvése ellenére tehát a kormány egyáltalán nem tudta ezt visszaszorítani, így a Mi Hazánk azt javasolja, hogy a harmadik gyermektől minden családtámogatást kössünk munkaviszonyhoz, egyúttal kiterjesztve az igénybe vehető kedvezmények körét.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából