Ugrás a cikkhez
Reklám

Az új helikopterek, harckocsik és tüzérségi eszközök mellett Carl Gustaf páncéltörő fegyvereket is vásárol a Honvédség - árulta el Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese az Echo TV-n.

Bár a Honvédség már korábban bejelentette, hogy a Zrínyi 2026 program keretein belül új páncéltörő fegyvereket vásárol, a tegnapi interjúig hivatalosan még nem közölték, pontosan milyen eszközök beszerzése mellett döntöttek. Böröndi Gábor altábornagy egy tegnapi műsorban, mely a tartalékos hivatásról szólt, először említette meg, hogy a svéd SAAB által gyártott Carl Gustaf tankelhárítókat vesz a Honvédség.

Egy tavaly decemberi közlöny szerint a páncéltörők beszerzésére összesen 20 milliárd forintot szán a kormány, egy ilyen eszköz ára körülbelül 20 000 dollárra, vagyis 5,6 millió forintra taksálható, míg egy-egy lövedék ára 500-3000 dollár közt mozog.

A Carl Gustaf tankelhárító egy 84 milliméteres hordozható, hátrasiklás nélküli páncéltörő löveg, négy alváltozata ismert M1-től M4-ig, ezekből egyelőre még nem tudni, melyiket kapják meg katonáink (bár valószínűleg az M4-esről van szó). Egy Carl Gustaf páncéltörő körülbelül 700-1000 méteres lőtávval rendelkezik, 400 méterről képes hatékonyan megsemmisíteni páncélozott célpontokat, 400-500 milliméternyi páncélzatot tud átütni attól függően, milyen lövedéket használ a kezelő. Bár a fegyverrendszert számos ország használja és több háborút is megjárt, legmodernebb változatát, az M4-et eddig még csak a szlovák haderő rendszeresítette.

Íme két kép a fegyverről:



Japán katonák egy hadgyakorlaton épp a Carl Gustaf újratöltésén munkálkodnak (fotó: LCPL JAMES J. VOORIS, USMC / Wikimedia Commons)



A fegyverrendszer hátulról, svéd katonák kezében (fotó: Shutterstock)

Érdemes megnézni a gyár hivatalos videóját a fegyverről, a rövid film készítésének egy régi BMP-1-es is áldozatául esett:

A Carl Gustafok vélhetően hosszú távon a jelenleg használatos RPG-7-es rakétagránátvetőket és a csekély számban használt, hidegháborús orosz irányított páncéltörőket váltják majd a Honvédség arzenáljában.

(Portfolió)

Korábban írtuk:

- Modern szörnyetegek a honvédség jövendőbeli önjáró lövegei

- Újabb fontos bejelentés: légvédelmi rakétavezetési rendszert telepít hazánkban az Airbus

- A világ egyik legjobb harckocsijából vásárolunk be - 44 darab Leopard 2 A7+ és 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveg érkezik a honvédséghez





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából