Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Airbus Defence and Space kapott megbízást arra, hogy légvédelmi rakétavezetési rendszert (SAMOC - Surface-to-Air Missile Operations Center) telepítsen a Magyar Légierő számára. A létesítmény lehetővé teszi a földi telepítésű légvédelem (GBAD - Ground Based Air Defence) valós adatokon alapuló koordinációját az ország egész területén.



Illusztráció - lengyel SAMOC SDP-20 (fotó: M.Dura/Defence24)

A Magyar Honvédség légtérvédelmi rendszerének megújítását szolgáló szerződést az Airbus képviseletében Martin Deister légvédelmiüzletág-vezető és Michael Apel, a cég német leányvállalatának üzletágvezetője, a Honvédelmi Minisztérium (HM) részéről Fodor Péter, a HM Védelemgazdasági Hivatalának főigazgatója írta alá.

A rendezvényen elhangzott: a haderőfejlesztési program ütemezett végrehajtása újabb fontos állomáshoz érkezett.

A SAMOC mint műveleti vezetés-irányítási rendszer biztosítja az egymással együttműködő harcegységek koordinációját, s képes adatokat biztosítani a légvédelmi rendszereknek az esetleges ellenséges repülő eszközökről. Ennek érdekében a SAMOC a Műveleti Operációs Adatbázis releváns adatait szinkronizálja és osztja meg az egységek között, illetve továbbítja.

A SAMOC-ot jelenleg is több ország használja, a NATO-rendszerekkel teljesen funkcionalitás mellett képes együttműködni, erről az ezt támogató szabványos üzenetformátumok és harcászati adatkapcsolatok gondoskodnak. A rendszer jól hozzáilleszthető a már meglévő, vagy a jövőben felépítendő struktúrákhoz, egy későbbi magyar földi telepítésű légvédelmi rendszer (GBAD) első, kulcsfontosságú építő eleme lehet.

(MTI, az Airbus közleménye itt olvasható)

Korábban írtuk: A világ egyik legjobb harckocsijából vásárolunk be - 44 darab Leopard 2 A7+ és 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveg érkezik a honvédséghez





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából