Ugrás a cikkhez
Reklám

A Magyar Honvédség 44 új harckocsi és 24 új önjáró löveg beszerzését jelentette be tegnap. Az erről szóló tudósításokból nem derült ki, a Leopard 2 harckocsik közül melyik sorozat modelljeit szerezzük be. A harckocsikat szállító cég közleményében azonban már szerepel: a legmodernebb, legutolsó sorozat modelljei, a Leopard 2 A7+ harckocsik gyarapítják a honvédség fegyverarzenálját. Mindezen túl 12 használt Leopard 2-es (A4-es) harckocsit kiképzési célból szerzünk be a cégtől - írja a Portfolió.Leopard 2 A7 (fotók: Krauss-Maffei Wegmann)

A Magyar Honvédség a német Krauss-Maffei Wegmann által gyártott legmodernebb harckocsikból, a Leopard 2 A7+ modellekből vásárol 44 darabot, illetve 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveget is beszerzünk. Ráadásul további 12 darab használt Leopard 2-es A4-es modellt is beszerzünk a cégtől, melyeket kiképzési célokra használunk.
A Leopard 2-eseket az 1970-es évek óta fejleszti és használja a német hadsereg, a típus évtizedek óta a világ egyik legjobb tankjának számít. 120 milliméteres Rheinmetall L/55-ös lövege számos másik harckocsi tervezéséhez ihletet adott, nem is beszélve páncélzatának kialakításáról, 1500 lóerős motorja pedig 72 kilométer / órás sebességre képes.
Hossza 12 óra irányába előremutató csővel 10,97 méter, szélessége elérheti a 4 métert, magassága a torony tetejéig 2,64 méter, és 450 kilométert képes megtenni egy tele tank üzemanyaggal.
Legújabb verziója, a 2A7-es városi hadviselésre is optimalizált változata, a 2A7+ többrétegű kompozit páncélzattal van felszerelve, melyre moduláris védelmi rendszereket lehet építeni. A löveg képes izraeli irányított rakétákat is kilőni, a stabilizált Rheimetall-löveg pedig állítólag mozgás közben, akár öt kilométeres távolságra lévő célpontokat is el tud találni. Akár más modern harckocsik, a Leopard 2A7+ is fel van szerelve számítógépes irányítási és kommunikációs rendszerrel.

Így működik a gyakorlatban:

Frissítés: óriási mértékben növeli honvédségünk ütőerejét, jelenleg Európa egyik leggyengébb országa vagyunk

A Pervenimus blog írása a témában:

Sajnálatos módon nem kapott nagy hangsúlyt és megfelelő publicitást a magyar médiában az a különleges hír, mely szerint a magyar honvédség vezetése december 19 -én, szerdán egy nagyon fontos szerződést írt alá egy német vállalatcsoporttal, mégpedig 68 db korszerű harci jármű megvásárlásáról. A rendkívül jelentős megállapodás, mely óriási mértékben növeli honvédségünk ütőerejét, és amely az utóbbi évek legnagyobb katonai beruházása, 44 db Leopard 2 A7 harckocsi és 24 db PzH2000 önjáró löveg beszerzéséről szól. A német vállalatcsoport neve: Krauss-Maffei Wegmann, az aláírók pedig: magyar részről Fodor Péter (a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatalának főigazgatója), német részről pedig Ralf Ketzel ágazati igazgató és Holger Lenz kereskedelmi igazgató.

A Magyar Honvédség megerősítésére már nagyon nagy szükség volt, mert hazánk fegyveres ereje a kontinens leggyengébb országai közé sorolt bennünket. A Global Fire Power az említett szerződést megelőző állapot szerint a világ hadseregeinek sorában a nem túl előkelő 57. helyre helyezte honvédségünket. Megelőz bennünket a legnagyobb európai hatalmak (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország) után még további 13 ország, köztük Lengyelország, Csehország és Románia is. (És akkor nem számoltuk az európai országok közé Oroszországot és Törökországot, melyekkel együtt, ha ide vennénk őket, már 18 állam hadserege előzne be bennünket csak Európában.)

Jelenleg haderőnk gerincét és leginkább ütőképes részét a honvédségünk által 2001 óta hadrendben tartott 12 db Gripen vadászgép és 15 db helikopter alkotja, amit eddig 32 db harckocsi egészített ki (ha a legfőbb fegyvernemeket nézzük).

Most viszont az elavult, orosz gyártmányú, T-72 harckocsi-állomány korszerű német Leopárd tankokkal lesz kiegészítve (vagy lecserélve).
A haderő-növelés legfőbb tételét jelentő Leopard 2 A7 harckocsik a világ legjobb tankjai közé tartoznak, főbb műszaki adataik a következők:

Kiemelkedő tűzgyorsaság, tűzerő és páncélvédettség jellemzi. A típus minden szempontból megfelel a modern szárazföldi hadviselés követelményeinek, sőt a legtöbb katonai szakértő szerint a Leopard 2 A7 több paraméterében is a világ legjobb harckocsijának tekinthető. A nélmetek - akik mindig is ragadozó nagymacskákról nevezték el tankjaikat - a II. világháború óta bizonyítják, hogy nagyon értenek a harckocsi-készítéshez (lásd Párduc és Tigris tankok a háború idején).

A szerdán megkötött szerződés másik tétele, a PzH 2000 önjáró lövegek a szinte alig létező magyar tüzérséget támasztják fel tetszhalott állapotából.
Az önjáró lövegek ellentétben a harckocsikkal, a tüzérségi fegyvernembe tartoznak. A most megvásárolt 24 db Panzerhaubitze (önjáró páncélos tarack) 155 mm-es ágyúi, 8,06 méteres csőhosszal és L/52 -es űrmérethosszal nagyon komoly tűzerőt biztosítanak hadseregünk számára. Műszaki paramétereik:

Ami a magyar honvédség összevetését illeti a világ többi országának haderejével: még az új fejlesztésekkel is nagyságrendbeli különbségek vannak. A harckocsikra és vadászgépekre koncentrálva néhány érdekes adat:

Legtöbb vadászgéppel jelenleg az USA rendelkezik, nekik jelenleg 1962 db vadászuk áll hadrendben (legkorszerűbb, az F-35 Lightning II.) A második helyezett kínaiaknak 1125 db, a bronzérmes oroszoknak 818 db, Franciaországnak 299 db, Angliának 103 db, Lengyelországnak 99 db, Romániának 34 db vadászgépe van. (Nekünk, mint említettük: 12 db). [forrás] A harckocsik terén: legtöbb az oroszoknak van (20 300 db), majd következnek a kínaiak (7716 db), amerikaiak (5884 db), valamint kicsit lemaradva tőlük Izrael (2760 db), illetve például Lengyelország (1065 db), Románia (827 db), Németország (432 db), Franciaország (406 db), Csehország (123 db), Svédország (120 db). [forrás] Az új beszerzésekkel - ha azt hozzáadjuk a jelenlegi 32 db T-72 -es harckocsiállományhoz - már 76 db tank áll rendelkezésünkre. (Bár a 32 db orosz harckocsi alighanem kivonásra kell hogy kerüljön hamarosan.)

Az összes fegyvernemet figyelembe véve, a GFP szerint a világ jelenlegi 20 legerősebb hadseregével rendelkező országa a következő (csökkenő sorrendben): USA, Oroszország, Kína, India, Franciaország, Egyesült Királyság, Dél-Korea, Japán, Törökország, Németország, Olaszország, Egyiptom, Irán, Brazília, Indonézia, Izrael, Pakisztán, Észak-Korea, Japán és Vietnam. [forrás] A felsorolt 20 ország közül 10 atomfegyverrel is rendelkezik: USA, Oroszország, Kína, India, Nagy-Britannia, Franciaország, Izrael, Pakisztán, Észak-Korea és vélhetően Irán.

Visszatérve a hazai "vizekre": a magyar honvédség néhány éve megkezdődött megerősítése és fejlesztése mindenképpen üdvözlendő folyamat, mely az elkövetkező években sem szakad meg (következik a helikopter-állomány megerősítése). Bár óriási költségeket emészt fel, de így eleget tudunk tenni NATO-kötelezettségeinknek és növelni tudjuk országunk érdekérvényesítő képességét és biztonságát is.

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából