Ugrás a cikkhez
Reklám

Mindenképp meg akarta akadályozni a balliberális ellenzék a túlóratörvény megszavazását. Több ellenzéki képviselő az ülés kezdete előtt felsorakozott a levezető elnök pulpitusánál, és elállták a lépcsőt. Az MSZP-s, DK-s és párbeszédes képviselők így akarták megakadályozni az ülés elkezdését.



Fotók: Bődey János

Ott állt például az MSZP-ből Bangóné Borbély Ildikó, Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan és Gurmai Zita; a Párbeszédből Szabó Tímea, Tordai Bence és Mellár Tamás; az akcióhoz Szél Bernadett, Szabó Szabolcs és Bősz Anett független képviselők is csatlakoztak.

A pulpitus másik oldalán pedig DK-s képviselők álltak, Gréczy Zsolt, Vadai Ágnes, Székely Sándor és Hajdu László képezték a torlaszt. Később a szocialista Hiszékeny Dezső ötletére átment még pár képviselőnő arra az oldalra, mert attól tartottak, hogy megjelenik a házőrség, és akár "ráncigálhatják" is a képviselőket.




A Jobbik képviselői a helyükön álltak, LMP-seket nem lehetett látni a lépcsőnél. A jobbikosok a helyükön egy molinót feszítettek ki, amelyre azt írták ki, hogy 2018 a rabszolgák éve, és áthúzták azt, hogy a családok éve lenne. Ráírták azt is: "Köszönjük, Fidesz!"




Kunhalmi egy "Behasaltok a multiknak" feliratú papírral célzott arra, hogy a túlóratörvény a párt szerint a nagytőkének és a munkáltatóknak kedvez. "Nem fognak áttörni, ezt a törvényt nem fogják megszavazni!" - mondta Kunhalmi.




"Minden harcállást elfoglaltunk" - mondta Tordai Bence, akiről sok minden eszébe juthat az embernek, csak éppen a harc nem. "Az egri várat védjétek!" - replikázott Szabó Tímea.




Orbán "a munkáját végzi"

A fideszes és KDNP-s képviselők közben a helyükön ülve beszélgettek, és várták, mi történik. A padsorok tele vannak, hiszen kétharmados többségre lesz szükség például a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló döntéshez. Amikor Orbán Viktor megjelent az ülésteremben, az ellenzéki képviselők egy része elkezdett sípolni.




Később érdekes közjáték játszódott le, amikor Szabó Tímea és Tordai Bence a lépcsőről lejött, és odalépett a bársonyszékében ülő Orbán Viktorhoz. Szabó megkérdezte a miniszterelnököt, mi történik, mire Orbán arra intette: "arra figyeljenek, hogy a jogszabályokat olvassák el!"




Majd arra a kérdésre, hogy Orbánnak mi a véleménye az ellenzék által rabszolgatörvénynek nevezett javaslatról, azt mondta: "elvégzem a képviselői munkámat". A további kérdésekre azt mondta: "szívesen adok interjút önnek, de most törvényt kell alkotnunk".

Ezután Kocsis Máté fideszes frakcióvezető sietett Orbán Viktorhoz, és megkérte a párbeszédeseket, hogy ne zavarják a kormányfőt, még el sem kezdődött az ülés.

Várható volt, hogy az ellenzék megpróbálja megakadályozni a szavazást, hétfőn ugyanis már obstrukcióval próbálták késleltetni a szavazást. Majd sípolással és kiabálással tiltakoztak a Fidesz eljárása ellen.

Kövér cselhez folyamodott

Fél óra csúszással úgy kezdődött el az ülés, hogy Kövér László házelnök nem a pulpitusról, hanem a saját helyéről, egy mikrofonnal a kezében nyitotta meg az ülést. Elmondta, hogy ki fogják vizsgálni, milyen tényállás valósult meg azzal, hogy az ellenzék megakadályozta a levezető elnök feljutását a pulpitusra. Ez a döntés az ellenzékiek "személyes életére is hatással lesz".




Majd átadta az ülés vezetését a KDNP-s Latorcai Jánosnak, aki szintén a saját helyéről vezeti az ülést. El is kezdődtek a szavazások, miközben az ellenzékiek szüntelenül sípolnak.










Az ellenzékiek egy része ekkor lejött a lépcsőről, majd közelebb mentek a leveztő elnökhöz. Latorcai elé állt Gulyás Gergely és Rogán Antal miniszter, majd később Orbán Viktor is csatlakozott a sorfalhoz, hogy a testükkel védjék, nehogy valaki közelebb férjen a levezető elnökhoz.

(Index nyomán)

Frissítés: úgy tűnik, rendszeres gyakorlattá vált, hogy a jobbikosok a szemkilövetőkkel tartanak közös sajtótájékoztatót

2. frissítés: Orbán szerint ez a nemzetszolgálat

Fontos és jó törvényt alkottunk - nyilatkozta újságíróknak Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban, miután a képviselők megszavazták a munka törvénykönyve módosítását, amely tartalmazza egyebek mellett a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásának és az önként vállalt túlmunkának a lehetőségét.

"Mindenkire figyelek, a szakszervezetekre különösen, követem a véleményüket, tisztelem is a vélemény-nyilvánítás szabadságát, és megfontolom mindig a fölvetett érveket. Ez esetben szerintem a fölvetett érvek súlya jóval csekélyebb, mint maga a törvényjavaslat súlya, ez jó törvény és jót fog tenni a munkavállalóknak" - mondta Orbán Viktor.

"Bízzuk ezt a történészekre" - felelte a kormányfő arra az újságírói kérdésre, hogy belefért-e az ellenzék parlamenti tiltakozásának formája a demokratikus keretekbe.

Arra a kérdésre, hogyan élte meg, hogy egy ellenzéki képviselő közelről az arcába fütyült, Orbán Viktor azt válaszolta:

a Fideszben ezt úgy hívjuk, hogy nemzetszolgálat.

Kövér: példátlan

Kövér László házelnök a szerdai parlamenti ülés végén csak röviden reagált arra, hogy az ellenzék megpróbálta teljesen megbénítani az ülést.

Az MSZP-s, DK-s és párbeszédes képviselők lezárták az elnöki pulpitushoz vezető lépcsőt, így az ülést a házelnök, majd Latorcai János alelnök a helyéről vezette. Majd végig sípszó és szirénaszó közepette fogadták el a törvényeket a kormánypárti képviselők. A szavazások után Kövér László visszavette az elnöklést, és immár a pulpitusról beszélt. "Nagy tisztelettel és elismeréssel" megköszönte Latorcai Jánosnak "a fizikai és szellemi értelemben egyaránt kimerítő vállalást."

Majd az eseményekről azt mondta:

a magyar demokrácia elmúlt 28 éves történetében példátlan obstrukciós kísérlet történt.

Kövér ezután közölte, hogy egy hiba történt a közigazgatási bírósági javaslat elfogadásakor, rossz módosítóról döntöttek a képviselők. Egy szavazást meg kellett ismételni, Kövér szerint azért, hogy később ebből véletlenül se legyen vita. A Fidesz-KDNP-s többség végül leszavazta a szóban forgó módosítót, majd a megválasztott NVB-tagok és póttagok tettek esküt.

(MTI - Index)

Friss: Megszavazták a "rabszolgatörvényt"

Korábban írtuk: Révbe ért a néppártosodás: megvolt az első MSZP-Jobbik-DK-LMP sajtótájékoztató





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából