Ugrás a cikkhez
Reklám

Az időközi önkormányzati választásokon a "Jobbik fővárosában", Tiszavasváriban és Háromfán polgármestert, Alsószentivánon képviselőket választanak.

Április óta nincs polgármestere a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvárinak: itt azért kell időközi választást tartani, mert Fülöp Erik (Jobbik) immáron volt polgármester április 8-án az országgyűlési választásokon pártja listáján képviselői mandátumot szerzett és összeférhetetlenség miatt lemondott településvezetői tisztségéről. A voksoláson öten versengenek a szavazatokért: egy jelölt a Fidesz-KDNP színeiben, négyen pedig függetlenként. Közülük az egyikük Badics Ildikó jegyző, a Jobbik és LMP-s segítőik támogatottja, az egykori nemzeti radikális pártnak ugyanis a mintatelepülésnek szánt Tiszavasváriban is sikerült felszámolnia magát.

A választói névjegyzékben mintegy 9900-an szerepelnek.



Tiszavasváriban is megpróbálta lecserélni bázisát a Jobbik (fotó: Vona Gábor Fb-oldala)
Háromfán is polgármester-választást tartanak, ugyanis a Somogy megyei település eddigi, független településvezetője júniusban elhunyt. A tisztségre hat független jelölt pályázik, rájuk a több mint 700 lakosú település 560 választópolgára voksolhat. A Fejér megyei Alsószentivánon önkormányzati képviselőket választanak, mert számuk a szükséges létszám alá csökkent. A három képviselői helyért három független jelölt indul, a választói névjegyzékben 491-en szerepelnek.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

(MTI nyomán)

A Fidesz a Jobbik fellegvárát rohamozza

Az Index a fenti címen közölt "romázó" cikkel harangozza be a mai eseményeket. Alább a folytatás.

Az eddigi jobbikos vezetésű Tiszavasváriban tartanak időközi választást. A pártok közül csak a Fidesz indított jelöltet, de a helyi Jobbik a város jegyzője, a függetlenként induló Badics Ildikó mögé állt be. Sikerül a Fidesznek elhódítani a várost?

Időközi polgármestert tartanak most vasárnap Tiszavasváriban, miután az eddigi, jobbikos polgármester lemondott. Fülöp Erik tavasszal a Jobbik listájáról bejutott a parlamentbe, és az országgyűlési munkát választotta.



Nagy István agrárminiszter és Szőke István (fotó: Index)
Ezért kellett tehát időközit kiírni, amely jól mutatja majd, hogy a Fidesz erősödni tud-e abban a szabolcsi városban, amelyben még sosem győzött fideszes polgármester-jelölt.

A pártok közül ezúttal csak a Fidesz-KDNP állított jelöltet. Szőke Zoltán 20 éve önkormányzati képviselő, és 24 éve politizál a Fidesz tagjaként, és mint az Abcúg helyi kampányról szóló riportjából kiderül, "egyszerű, kétkezi melósként" hirdette magát a szórólapjain. A riport szerint a helyiek közül van, aki ezt negatívumként könyveli el, hogy nincs diplomája a jelöltnek.



Badics Ildikó (fotó: Index)
Négy független indul még a választáson, de közülük is kiemelkedik az esélyesség szempontjából Badics Ildikó, a település jegyzője, akit a Jobbik és a most távozó jobbikos polgármester jelöltjének tartanak. A Jobbik hivatalosan az ÁSZ-büntetés miatt nem indult el ezen a választáson, Badics azonban nem hagyott kétséget afelől, hogy az eddigi jobbikos polgármester munkáját kívánja folytatni, az Alfahíren megjelent interjújában legalábbis elég dicsérően szólt Fülöp Erik tevékenységéről, és a helyi romatelepeken végzett munkáját is folytatni szeretné. Az esélyességére utal, hogy a Fideszhez közel álló média erősen nekiment Badicsnak az elmúlt napokban, az Origón például megjelent bármiféle bizonyíték nélkül, hogy migránsokat szeretne betelepíteni a városba.

Öten indulnak, a választáson, köztük függetlenként az a Rozgonyi Attila is, aki korábban a város polgármestere volt.

A kampány dinamikája alapján leginkább Badics és Szőke között fog eldőlni a küzdelem, vagyis lényegében úgy értelmezhetjük a mostani időközit, hogy sikerül-e a Fidesznek elhódítania Tiszavasvárit a Jobbiktól.

2014-ben Fülöp Erik 52 százalékkal nyert, 2602 szavazatot kapott. Akkor két független ellenfele volt, a második helyen végzett Hosszú József 46 százalékkal, 2315 szavazatot begyűjtve maradt le mögötte. Érdemes lesz majd most este is nézni a szavazatszámot és az arányokat.



A ballibek valamiért azt állítják, hogy mégsem elég cuki a közmunka (fotó: Vona Gábor Fb-oldala)
Az április parlamenti választáson a Jobbik az országos eredményénél jobban szerepelt a városban. A szavazókörök többségét Fülöp megnyerte a Fidesz jelöltje, Vinnai Győző ellen, bár a választókerületet Vinnai simán hozta (47-35 százalékra Fülöp előtt). Az Abcúg riportja szerint sok múlik azon, hogy a helyi romák milyen számban mennek el szavazni, közülük ugyanis sokan elégedetlenek a helyi közmunkaprogram felelősével, Zagyva Gyula volt jobbikos képviselővel, így a megkérdezettek jellemzően a Fideszt támogatták. (Egyes szavahihető influencerek ugyanakkor még 2016-ban arról írtak, hogy "a helyi cigány emberek nagyon kedvelik Gyulát" - Kuruc.info szerk.)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából