Ugrás a cikkhez
Reklám

A tömeg indulásra készen besorakozott az első zenekamion után, amiből üvölt a techno. A sor eleje a Bajza utca és Városligeti fasor kereszteződésénél áll - írta pár perccel délután három után az Index, amely portál a fajtársi HVG-hez hasonlóan élőben számol be az eseményekről. Cikkünk folyamatosan frissül.

A menet indulásáról korábban azt írták, hogy délután fél négy körül várható, mert a gyülekezőhely kiürítése csúszott.

Radikális jobboldali szervezetek készülnek a Pride-vonulás ellen tüntetni. Olyanok csatlakoztak a szerveződéshez, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg, a Gárdamotorosok, vagy a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom. Ők a Hősök terére hirdettek meg gyülekezőt - írja a HVG.

Újra lesznek kordonok, de csak néhány helyen különítik el az aberráltakat és pártolóikat a normálisoktól.



Forrás: Budapest Pride

Addig is erősebb gyomrú olvasóinknak a buzibarát lapok fotóival csinálunk kedvet (libsiék szűrtnek tűnő válogatásánál viszont még elrettentőbb az N1TV videója):



A Momentum majdnem a Jobbik koalíciós partnere lett, csak egy kétharmadon múlott















A rendőrség kerékpáros véderővel védi a vonulókat

A kétfarkúak a menet megindulása előtt illegették magukat a kormány propagandalapjának székháza előtt:

Legalább öt helyen várják ellentüntetők a menetet

Legalább öt helyen van a menet mellett ellentüntetés, az egyik a Kodály Köröndnél, ahol Budaházy és barátai várják, hogy elvonuljon ott a menet. Az ellentüntetés egyik szervezője elmondta, hogy azért terveztek öt-hat kisebb demonstrációt sorban különböző helyszíneken, mert ha már nem tudták elérni, hogy a pride-osok kordonok között vonuljanak, ezeken a csomópontokon legalább a rendőrök kénytelenek voltak kordonokat húzni.

A szervező egy rövid előadásban azt is megosztotta, hogy kik vannak itt: szerinte mindenki tudja, hogy a kereszténység helyett modern kori rabszolgaságot akarnak építeni, és ezért mindent megtesznek, a normális családok ellen harcolnak. "Buzik mindig is voltak, az ókortól a napjainkig, ami súlyos pszichiátriai betegség, régen is úgy kezelték. Ezek segítségre szoruló beteg emberek."

Szerintük azért vannak itt az újságírók, hogy bemutassák, hogy ez milyen náci tüntetés lesz ez, „de nem lesz ez”, ezért arra kérte a motorosokat, hogy ha ideér a menet, csak bőgessék a motorokat.

Ha a Kodálynál elvonul a menet, a motorosok is mennek tovább a következő helyszínre, az Oktogonhoz - írja lesajnáló villámtudósításában az Index.













Most már tényleg mindjárt elindulnak tiltakozni a "kirekesztettségük" ellen

"Szevasztok leszbikusok, sziasztok melegek, helló biszexuálisok, transzok, queerek, pánszexuálisok, aszexuálisok és első pride-osok. Azért vagyunk itt, hogy tiltakozzunk a kirekesztettségünk ellen. Azért vagyunk itt, hogy lássanak minket az emberek."

Elindult a menet

Elindult, és az Andássy útra ért a menet, az ellentüntetők hangját elnyomja a menet üdvrivalgása - örvendezik az Index is.

Normalitáspártiakkal találkoztak a vonulók

 



Az Oktogonnál is védték a rendőrök a "kirekesztetteket"







Index: egy néni az ablakból locsolta me az ellentüntetőket

Kunhalmi, Lendvai és Gurmai még itt is csak rontani tudja a színvonalat







Steiner felkonferált egy leszbikát, aki megkérte egy másik lány kezét

Steiner Kristóf kezdi az első beszédet. Szerinte többen vannak itt, mint eddig bármikor.

"Együtt egy jobb világért indulunk el, ezt köszönöm nektek! És köszönöm a szervezőknek és a rendőröknek, hogy kordonok nélkül vonulhattunk!" Egy Lilla nevű lányt konferált fel Steiner. Első pride-ozó, mondta, nagy tapsot kapott.



A HVG - megfogalmazásuk szerint - ezzel a "megható képpel" zárta a tudósítását
A színpadra felhívott "első pride-ozó" lány feldobta a show-t. Másfél éve megismertem egy lányt, akibe beleszerettem, kezdi, majd: "Kicsim kijönnél ide egy kicsit?" Amikor kiment a barátnője, letérdelt elé, és megkérte a kezét. (A lány igent mondott.)

Ezután maga Steiner köszönte meg, hogy a Parlament előtt tarthatnak ilyen rendezvényt Magyarországon.



Steiner Kristóf (j) tel-avivi "esküvőjére" készülve ugrott be a Pride-ra

“Büszke vagyok arra, hogy egyre inkább összetartunk, és együtt bármit képesek vagyunk létrehozni. A parlament vezesse be azonos neműek számára is a házasságot, és támogassák a gyerekvállalást is. Felháborító, hogy orvosi papírokat kellett beszereznem ahhoz, hogy engem is embernek tekintsenek” – mondta a Pride szervezője, Csikós Ádám transzkreatúra a színpadon.



Csikós Ádám "lánytestű fiúnak" született

A HVG kissé másképp,de a lényeget nem változtatva foglalta össze a szavait:

"Egyszerre vagyok nagyon boldog és dühös. Boldog azért, mert itt lehetek veletek. Hogy ilyen sokan eljöttetek. Hogy idén először a fesztivál egy teljes hónap volt, hogy egyre inkább összetartunk, együtt bármire képesek vagyunk. Dühös azért vagyok, mert itt, hazánkban, LMBTQ emberek számára alapvető feltételeket nem biztositanak a békés, boldog élethez. Ha már itt vagyunk a parlament előtt, üzenjünk: nincs rendben, hogy egy politikai rendszer a nézőpontjait az állampolgárokra erőlteti. Attól, hogy nem hisz benne, biztosítsa az azonos nemű emberek számára is a házasság intézményét. Jöhessen létre az LMBTQ emberek számára is a gyerekvállalás. Felháborít az is, hogy az Emmi felfüggesztette a nemváltoztasi kérelmeket."

A felvonulás ezzel véget ért, de nem kell félni, a folytatás Rainbow Party néven fut a Budapest Parkban a HIV-fertőzését sokáig elhallgató Conchita Wursttal.

MTI-összefoglaló: a Gyurcsány-párt a parlamentből szivárványzászlózott

A társadalmi kirekesztés ellen, az azonos neműek házassághoz és gyermekvállaláshoz való jogáért demonstráltak a 23. Budapest Pride fesztivál felvonulói szombaton Budapesten.

Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) és támogatóik a Városligeti fasorban gyülekeztek, majd a Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett felvonulás több ezer résztvevője az Andrássy út-Nagymező utca-Bajcsy Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon a Kossuth Lajos térre, az Országház elé vonult.

A menet élén szivárványszínű zászlókkal és luftballonokkal feldíszített, nyitott platójú kamion haladt. Az emberek több kamionon, illetve a menetben ugyancsak szivárványszínű zászlókat lobogtatva énekeltek és táncoltak a dübörgő zenére.

Nagy Szilvia, a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke a menet indulásakor hangsúlyozta: a felvonulással is tiltakozni kívánnak a társadalmi kirekesztés ellen, egyben ünnepelni az LMBTQ-közösség sokszínűségét és a szeretetet.

Bejelentette, hogy a demonstráción, civil szervezetek és gazdasági társaságok mellett részt vesznek a Párbeszéd, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Liberálisok és a Momentum képviselői.

A Kodály köröndnél a menetet kordon mögött álló ellentüntetők fogadták, akik, az "Undorító a másságotok!" feliratú molinót tartottak maguk előtt. Többen a motorjaikat bőgették.

Szintén ellentüntetők várták a felvonulókat az Oktogonnál. Néhányan bejutottak a fesztivál résztvevői közé, azonban a rendőrök egy kapualjba szorították őket.

A Kossuth Lajos téren Csikós Ádám a szervezők nevében arról beszélt, hogy az államnak biztosítani kell az azonos nemű párok számára a házasság és a gyermekvállalás, a gyermekek örökbefogadásának lehetőségét.

Közlése szerint büszke arra, hogy az egyhónapos fesztivál ideje alatt Budapesten és öt további városban mintegy száz programra került sor. Ugyanakkor dühös azért, hogy Magyarországon ma sem biztosított a jogegyenlőség az LMBTQ emberek számára.

Nincs rendben, ha egy politikai rendszer az állampolgárokra erőlteti a nézeteit - mondta a szónok.

Amikor a menet eleje az Andrássy úton az Oktogonhoz ért, a vége akkor hagyta el a Kodály köröndöt.

A Kossuth téren, miközben a záróbeszéd zajlott, az Országház főbejárata melletti ablakból egy szivárványszínű és egy európai uniós zászlót lógattak ki. A Demokratikus Koalíció délután közleményben tudatta az MTI-vel, hogy képviselői a Pride és az Európai Unió zászlóit a DK parlamenti irodájának ablakából kifüggesztve köszöntik a felvonulás résztvevőit.

A felvonulók között feltűnt - mások mellett Kunhalmi Ágnes (MSZP), Bősz Anett (Magyar Liberális Párt - Liberálisok) és Tordai Bence (Párbeszéd) országgyűlési képviselő.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére azt közölte: a felvonuláson a rendőrség igazoltatott, egyéb intézkedés nem volt. A rendezvény rendben véget tért - tették hozzá.

(Kuruc.info - Index - HVG - MTI nyomán)

Kapcsolódó: Tort ül a fertő: adalékok a hanyatlás parádéjához

Az előző évek farrázásai:

- "Ez volt minden idők legnagyobb Pride-ja! [...] sokkal szabadabb volt, mint a korábbi években"

- "Isten csak mese", hirdetik az elfogadás lázában a buzeránsok - így teszik Augiász istállójává a magyarok fővárosát

- Idén is ajnározták az aberráltakat: "Bátor, aki kamaszkorában először megérzi, hogy azonos neműekhez vonzódik"

- Vége az idei deviáns provokációnak - a Városligetben importált buzilobbisták ajvékolása adta meg a zárszót

- Véget ért a pederaszta menet - több ezer szerencsétlen gyalázta az isteni rendet Budapest szívében

- Visszafordított buzik, összecsapás és előállítások a Kossuth téren





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából