Így vet véget a kormány a náci emléktúráknak címmel közölt ma cikket az Origó nevű kormányszócső. A fideszes propagandalapnak Völner Pál államtitkár nyilatkozott az Igazságügyi Minisztérium által benyújtott új gyülekezési törvény tervezetéről, elmondva: a törvény elfogadása esetén nem lehet majd olyan helyen vagy időpontban rendezvényt tartani, amely "sérti a nácizmus és a kommunizmus áldozatainak az emlékét és a súlyos sérelmeket elszenvedők leszármazottainak az érzékenységét".



Egyenruhás bűnözés, II. felvonás - ha sérti a zsidó érzékenységét, akkor a magyarnak kuss legyen! (kép: Facebook - Gregory Iron Photography)

Az IM parlamenti államtitkára elmondta, hogy a mostani javaslat elkészítése során figyelembe vették a korábbi évtizedekben született alkotmánybírósági és ombudsmani megállapításokat. Ennek eredményeképpen most "végre" sikerült olyan kérdéseket tisztába tenni, minthogy lehet-e egyenruhában demonstrálni, vagy éppen az ugyanarra az időpontra és helyszínre bejelentett rendezvények esetében mi lehet a megoldás. A szabályozás kialakítása során több nyugat-európai szabályozást megvizsgáltak, és az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéseit is felhasználták.




Ha a törvényt elfogadják, nem lehet majd olyan helyen vagy időpontban rendezvényt tartani, amely "sérti a nácizmus és a kommunizmus áldozatainak az emlékét és a súlyos sérelmeket elszenvedők leszármazottainak az érzékenységét".




Nem lehet továbbá egyenruhában sem demonstrálni az új javaslat értelmében.

A szennylap kérdésére Völner Pál közölte, hogy így mostantól a rendőrség sokkal hatékonyabban tud fellépni az olyan rendezvényekkel szemben, amelyek "sokak szemében visszatetszőek, bántóak". Erős támasztékot adtunk a bírósági joggyakorlatnak is ezen a területen - tette hozzá.

A parlamentben jövő kedden indul a törvényjavaslat vitája, és várhatóan még a mostani ülésszak végén szavazhatnak róla a képviselők.
Az ellenzéki képviselőknek is lehetőségük lesz elmondani a véleményüket róla - hangsúlyozta az államtitkár.

Ismeretes: a Jobbik már két éve kifarolt a kezdetben az óbudai alapszervezete által rendezett, és a párt által központilag is támogatott-hirdetett kitöréstúra mögül, az utóbbi években, főleg tavaly már teljesen civil szervezésű volt a túra.

Frissítés: Novák: Vajon a Doni Hősök Emléktúrát is betiltanák, melyet behívóparanccsal szoktam teljesíteni?

Folytatja az olcsó nácizást a Fidesz, és közben a Jobbiktól is kapjuk már ugyanezt. Vajon a Doni Hősök Emléktúrát is betiltanák, melyet a Honvédség keretein belül, behívóparanccsal szoktam magam is teljesíteni? - írja közösségi oldalán Novák Előd. Alább a folytatás.

A szovjet megszállókkal szemben hősiesen harcoló magyar honvédeknek (és az akkor szövetséges német katonáknak) emléket állító kitöréstúrák betiltása is elfogadhatatlan. Az ilyen emléktúrák mögül a Jobbik is kihátrált az elmúlt években, holott néhány évvel ezelőttig még az óbudai alapszervezet rendezte meg, a párt lapjában hirdettük, a pártalapítvány is támogatta, de az utóbbi években már nem, és nem véletlenül nem...

A Mi Hazánk Mozgalom azonban inkább történelmi paradigmaváltást szorgalmaz az efféle betiltósdi helyett, hőseink méltó megbecsülését, legyen szó a Rongyos Gárdáról vagy a kitörés részvevőiről.

A kitöréstúrákon ezután is részt fogok venni, ahogy részt vett legutóbb honvédségi parancsnokom és több ezer más hazafi is. Sőt a Honvédségben szeptemberben két hétig közös német-magyar hadisírgondozó munkát fogok végezni hazánk legnagyobb német katonai temetőjében. Dicsőség a Hősöknek!

A nácizás pedig az SZDSZ kiesése óta lejárt lemez...

(Forrás: Novák Előd Fb-oldala)

Kapcsolódó: Kitörés 60 emléktúra - a belső utazás önmagunk felé

Korábban írtuk: A "nemzeti kormány" miniszterelnöke Izraelbe készül - erről egyeztetett ma a terrorállam nemzetbiztonsági főtanácsadójával