Ugrás a cikkhez
Reklám

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki Ihász Sándor Péter volt főügyészt.

Az ügyészség tájékoztatója szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indított nyomozás során, április 20-án, a Központi Nyomozó Főügyészség házkutatást tartott, a gyanúsítottat a házkutatás után kihallgatták. A megalapozott gyanú lényege szerint ”a volt főügyész az akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredően hivatalos tudomással rendelkezett arról, hogy az ún. Fenyő-gyilkosság felbujtója továbbra is ismeretlen, és azt is tudta, hogy a felbujtó felderítése érdekében a hatóságok évek óta erőfeszítéseket tesznek”.



Ihász 2012 nyaráig vezette a Fővárosi Főügyészséget, majd kinevezték fővárosi fellebbviteli főügyésznek - abban a pozícióban egészen 2017 decemberéig regnálhatott

A gyanú szerint a volt főügyész 2017 októberében a Fenyő János sérelmére megvalósított emberöléssel kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát átvette a hivatali helyiségében. „A leirat átadója az időközben felbujtással meggyanúsított egyik személy volt, aki azért fordult az általa személyesen ismert gyanúsítotthoz, hogy tőle tanácsot kérjen. Dr. I. S. P-nek fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, e személy vagy személyek büntetőjogi felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességeit, így azt, hogy a felmerült bizonyítékokat a nyomozó hatóság részére átadja, nem teljesítette, az átvett leiratot hivatali helyiségében tárolta. Ezen bizonyítékok a Központi Nyomozó Főügyészség által korábban lefolytatott házkutatás során kerültek lefoglalásra” – áll a közleményben.

A volt főügyész Ihász Sándor Péter, akit tavaly decemberben indoklás nélkül váltott le Polt Péter legfőbb ügyész. Ügyvédje, Papp Gábor a hvg.hu-nak azt mondta, abszurd, ténybelileg és jogilag megalapozatlan a gyanúsítás.

A gyanúsítás minden pontját cáfolni fogjuk, Ihász Sándor törvényesen végezte ügyészi munkáját. A gyanúsítás ellen panaszt is tettünk - mondta Papp Gábor.

Az ügyészség azt írta, hogy a Gyárfás-kihallgatást követően kerülhetett sor Ihász gyanúsítotti kihallgatására. Úgy tudni, ez pénteken délelőtt történt csak meg. Ihász panaszt tett a gyanúsítás ellen, vallomást nem tett és a továbbiakban szabadlábon védekezik.

A Gyárfás-ügyről korábban megírtuk, hogy a volt úszóelnök péntek reggel megérkezett a bíróságra, ahol lakhelyelhagyási tilalomról döntöttek az ügyében. Gyárfást kedden a rendőrség meggyanúsította: felbujtóként részt vett a Fenyő-gyilkosságban.

(Ügyészség - HVG nyomán)

Kapcsolódó:

- Az ügyészség még súlyosabb büntetést akar - a Hunnia-ügy harmadrendű vádlottjának beszámolója és gondolatai

- Varga-ügy: falaz az ügyészség a pribékeknek falazó ügyésznek

- Révész a gyurcsányista főügyésznek: "Tetszetős az érvelése, de nem igaz"





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából