Ugrás a cikkhez
Reklám

Nagy harc lesz április 8-án Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Horváth László, a Fidesz-KDNP indulója között Heves megye 2. sz. országgyűlési egyéni választókerületében. Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 45 százaléka a fideszes jelöltjére szavazna. A gyöngyösi székhelyű körzetben a Jobbik miniszterelnök-jelöltjének támogatottsága 7 százalékponttal marad el a kormánypárti indulótól – derül ki az Iránytű Intézet friss kutatásából.




Az MSZP-P és a DK közös jelöltjére 12 százalék szavazna. A Jobbik jelöltje támogatottságának alakulásában a Jobbik szavazóin túl a taktikai szavazók is jelentős mértékben szerepet játszanak, ugyanis pártpreferenciákat tekintve 2014-hez képest 2-3 százalékponttal gyengébb Jobbikot és erősebb Fidesz mértek.




Az Iránytű Intézet mérésének eredményei összevethetők a 2014. évi országgyűlési választás eredményével. Akkor a Horváth Lászlóra és Vona Gáborra leadott érvényes szavazatok között a különbség minimális volt, a Fidesz-KDNP jelöltje egy hajszállal szerezte meg az egyéni mandátumot. 2014-ben azonban az ellenzéki szavazatok megoszlottak, a baloldal közös jelöltje, Dr. Sós Tamás vitte el az érvényes szavazatok 22,2 százalékát. Az LMP jelölje, Dr. Lukács Zoltán mindössze 2,5 százalékos eredményt ért el.

A választókerületben a Fidesz-KDNP a teljes népesség 25 százalékának támogatását tudhatja maga mögött. A Jobbikra a választókerület jogosultjainak 17 százaléka voksolna. A baloldal kifejezetten gyenge a választókerületben, az MSZP-P mindössze 6 százalékon áll, míg a DK-t a teljes népesség 3 százaléka támogatja. Az LMP 5 százalékon áll. A választókerületben magas, 28 százalékos a szavazni vágyó, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya jelenleg 9 százalék.




A pártot választani tudók 42 százaléka a Fidesz-KDNP-re, 30 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP-P ebben a kategóriában 10, a DK 5 százalékon áll. A választókerületben az LMP 6 százalékos támogatottsággal bír, míg a Momentum és az Együtt 2-2 százalékon áll.

Az Iránytű Intézet ötszáz fős kutatásának mintavétele 2018. március 18-tól március 21-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végezték.

(MNO)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából