Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Elios-ügy és a „Stop Soros” térvénycsomag is szóba került a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a kormányszóvivő szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Lázár János úgy véli, ő kiváló munkát végzett Hódmezővásárhelyen, és úgy tűnik, lepergett róla a milliárdos közpénzlenyúlási ügy.

Stop Soros

A beérkezett vélemények arra mutattak, hogy Soros "Györgyöt" ki kellene tiltani Magyarországról – jelentette ki Lázár János. Majd a javaslatról beszélt: mint mondta, nem regisztráció történne, hanem a Belügyminisztérium engedélyéhez kötnék, ki támogathat migrációt szervező tevékenységet. Nemzetbiztonsági ellenőrzésen kellene átesnie annak, aki ilyesmivel foglalkozik.

A Stop Soros törvénycsomag tárgyalását egyébként a tervek szerint jövő hét kedden kezdi meg a Ház, egy részének elfogadásához kétharmados támogatás szükséges. Lázár azt mondta: reméli, hogy a többi párt is támogatni fogja, ha nem most, „akkor április 8. után”.

Szerinte szinte borítékolható, hogy újabb kötelezettségszegési eljáráshoz vezethet a törvénycsomag elfogadása, de vállalják ezt a kockázatot.

ENSZ-féle migrációs tárgyalássorozat

A Stop Soros törvénycsomagon kívül ez is a kormányülés fő témája volt. Lázár szerint a kormány úgy döntött, a tárgyalóasztalnál marad, de mindent megtesz annak érdekében, hogy a megismert szöveget érdemben és tartalmában megváltoztassa. A miniszter kiemelte: nem értenek egyet azzal, hogy a gazdaságnak vagy a társadalomnak hasznos a migráció, valamint nem gondolják, hogy szükséges és megállíthatatlan lenne.

„Nem kevesebbet javasol az ENSZ, mint hogy a határok legyenek megnyitva” – szögezte le. Bírálta, hogy a javaslat nem tenne különbséget politikai és gazdasági, legális és illegális migránsok között, és gyakorlatilag megváltoztatná a világ térképét. Szavai szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kapott mandátumot arra, hogy szövegszerű javaslatot tegyen mind az 5 kifogásolt pontban, és érvényt szerezzen a magyar álláspontnak. Lázár úgy fogalmazott, hogy Magyarország „harcba száll”, és reméli, hogy más országok is támogatják majd ebben hazánkat.

– A kormány álláspontja mindig egy mondatban összegezhető, nem megszervezni, megállítani akarjuk a migrációt – szögezte le Lázár János.

Veszélyben Lázár?

A miniszter tagadta a hírt, hogy vele akarnák elvitetni az Elios-botrányt, szerinte „föl se merült ilyen marhaság”. Egyébként azt mondta, ebben az ügyben is „kiváló munkát” végzett, mivel a lámpák nagyobb fényt adnak, kevesebb áramból. Úgy véli, jó lenne tisztázni az OLAF vezetésével, miért ennyi idővel az április 8-ai választások előtt sikerült előállni mindezzel. Lázár szerint az OLAF jelentése csak egy vélemény.

„Az OLAF megfogalmazott egy föltételt, egy véleményt”, az Európai Bizottság fogja kimondani a végső szót – szögezte le. Szavai szerint a vizsgálatokat magyar állampolgárok végezték, magyarok tették a feljelentést is, ezért az OLAF-nak meg kell vizsgálnia, szó lehet-e elfogultságról.

Korábban a Fidesz-média és Lázár János is a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cégre, a Közgépre próbálta kenni a felelősséget. Egy ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolva Lázár János azt mondta, az OLAF a kiíráskori állapottal foglalkozik, ez pedig a Közgép tulajdonlásával esik egy időbe. Az újságíró felvetette, hogy a 24.hu cikke szerint az OLAF a közbeszerzésekben talált kifogást, erre Lázár annyit mondott, ezt a problémát majd az Európai Bizottság fogja eldönteni.

Homolya-ügy

Ismeretes, az NFM közlekedési államtitkára korábban az uniós pénzek elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyetteseként olyan közbeszerzési tanácsadó cégekben volt érdekelt, amelyek részt vettek egy sor uniós projekt előkészítésében. Ez az unió csalás elleni hivatala szerint összeférhetetlen, így a két projekt ügyében összesen 3,3 milliárd forint visszafizetését javasolják.

Lázár János az Elios- és a Homolya-üggyel kapcsolatban is úgy véli, hogy ezek csak véleményjelentések. Azt mondta, Homolya Róbert nem döntött olyan ügyekben, amelyeknél összeférhetetlenség lett volna.

Kitért arra is, hogy – ha a támogatói azt akarják – el lehet nevezni metrómegállót Göncz Árpádról.

(MNO nyomán)

Korábban írtuk: Még van rá némi esély, hogy Árpád vezér ne váljon patkányvacsorává





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából