Ugrás a cikkhez
Reklám

Tavaly még nyilvános volt, de az idén harmincéves titkosítás alá helyezte a Honvédelmi Minisztérium az önkéntestartalékos-állományra vonatkozó létszám- és egyéb adatokat. A tárcát Demeter Márta független parlamenti képviselő kérdezte meg arról, milyen összetételű a tartalékosállomány, és hányan jelentkeztek oda. Vargha Tamás parlamenti államtitkár azonban azt válaszolta, hogy a 2011-es honvédségi törvény értelmében a honvédség felépítésére és személyi állományára vonatkozó adatok a keletkezésüktől számított harminc évig, honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak.

Csakhogy Simicskó István honvédelmi miniszter 2016 januárjában és februárjában még tételesen – rendfokozatra, életkorra, létszámra lebontva – közölte az önkéntes műveleti tartalékos katonákra vonatkozó adatokat, amikor másfél évvel ezelőtt Demeter Márta feltette lényegében ugyanezeket az írásbeli kérdéseket a Honvédelmi Minisztériumnak. Az akkori válaszokban 3791 fő szolgált tartalékosként, 3109-en, azaz az állomány 82 százaléka egykori szolgálati nyugdíjas, ők az utóbbi nyugdíjforma megszüntetése óta csak személyi jövedelemadóval csökkentett szolgálati járandóságot kapnak. Közülük több mint kétezren 50 évnél idősebbek. 2015 szeptemberében 436 érdeklődőből mindössze kilenc emberrel kötöttek tartalékosszerződést abból a 66-ból, akik részt vettek az alkalmassági vizsgálatokon.

Ennek alapján érthetetlen, miben reménykedik Orbán Viktor miniszterelnök és Simicskó István miniszter, akik tavaly ősszel meghirdették a területvédelmi egységek létrehozását. A már létező önkéntes műveleti (az állomány megtarthatja civil munkahelyét) és védelmi (az állomány alkalmazottként honvédségi objektumok őrzését látja el) tartalékos rendszer mellé tervezett területvédelmi tartalékosi rendszer már 2017 januárjától elindult volna. Úgy tervezték, mind a 197 járásba helyeznek egy századot, így több ezer új tartalékost képeznének ki.

– Nincs szükség a területvédelmi egységek létrehozására, területi alapon enélkül is meg lehetne szervezni az önkénteseket – mondta a Magyar Nemzetnek Demeter Márta. A képviselő úgy véli, azért váltak hirtelen titkossá a tartalékosok adatai, mert kínos lenne, ha kiderülne: semmi sem változott másfél év alatt, és továbbra is nagyon kevesen akarnak tartalékos honvédek lenni. Eközben a professzionális haderő mintegy nyolcezer fős létszámhiánnyal küzd, amit előbb fel kell tölteni. A titkosításról szóló paragrafusokat – amelyeket a kormánypártok 2011-ben iktattak az új honvédségi törvénybe – szerinte gumiszabályként használják, amivel bármilyen adatot eltitkolhatnak a magyar adófizetők elől.

– Olyan kategória nincs a jogrendszerben, hogy valami nem nyilvános. Ha egy adat nemzetbiztonsági érdekből fontos, az minősített adat kell legyen, amelynek törvénybe foglalt hozzáférhetőségi szintjei vannak – jegyezte meg Demeter.

A honvédség súlyos létszámhiányát bizonyítaná, hogy a katonák állománykategóriánként, illetve a tűzszerészek mennyi túlórát teljesítettek 2016–2017 során, ám az erre vonatkozó adatok sem nyilvánosak - írja a lap.

Novák Előd kormányzati struccpolitikáról ír facebookos hozzászólásában:





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából