Ugrás a cikkhez
Reklám

Balog Zoltán, a rejtett erőforrások minisztere pódiumbeszélgetésen vett részt a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, ahol elvileg a 2016-os magyar ifjúságkutatás volt a téma.



Kép: Veres Nándor / MTI

Az MTI szerint Balog arról beszélt, hogy a kormánynak egységes Kárpát-medencei térben kell gondolkodnia, hogy a kormány a következő időszakban 17 milliárd forintot szán óvodaépítési programra Magyarország határain túl, és hogy azt is célul tűzték ki, hogy a hazai általános iskolások tanulmányaik során jussanak el külhoni magyar közösségekhez is.

Az Index beszámolója szerint Balog viszont a "határon túli" iskolákról beszélve azt is közölte, hogy magas színvonalú magyar iskolákat akarnak létrehozni a határon túl, de például "Szlovákiában" azért nem adják magyar iskolákba a gyerekeket a magyar családok, mert azokba sok cigány gyerek jár.

A miniszter ehhez kapcsolódva kijelentette, hogy a magyar közösségek és a kormány sem döntötte el azt a kérdést, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányok tehertétel vagy erőforrás.

Balog azt mondta, ezt el kell dönteni, és aszerint kell programot csinálni. Továbbfűzve a gondolatot azt is kijelentette, hogy a cigányság ügyében meg kell hozni a döntést, és az iskolarendszernél, amit mi építünk Budapestről, azt kell átgondolni, mit értünk magyar iskolán.

Ezen túl szerinte azt is el kell dönteni, hogy a közös iskola jó-e, vagy esetleg külön iskola kellene a cigány gyerekeknek, külön rájuk vonatkozó programmal.

Frissítés: A DK már táborba zárástól félti a cigányokat

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy kérjen bocsánatot a hazai és a határon túli cigányságtól.

Oláh Lajos pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Balog Zoltán azt mondta Tusnádfürdőn, a Fidesz még nem döntötte el, hogy erőforrásként vagy tehertételként gondol a határon túli magyar cigányságra. A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány a határon túl szegregált oktatást akar, kirekesztve a cigány származású magyarokat a magyar iskolákból - tette hozzá.



Oláh Lajos (j) Gyurcsánnyal már bontott hatérkerítést, most attól tart, hogy táborokból kell kiszabadítania a cigányokat
A DK tudni akarja, hogy mit tervez a kormány, ha tehertételnek bélyegzi a határon túli cigányságot: nem engedi be őket a magyar iskolákba, esetleg táborokba zárja őket? - tette fel a kérdést a független képviselő.

A Demokratikus Koalíció szerint senkit sem lehet a származása alapján kirekeszteni az oktatásból. Az integrált oktatás a jövő, ha a cigány és nem cigány magyarok már az iskolában megtanulnak együttműködni, akkor a társadalomban is könnyebb lesz a békés együttélés - jelentette ki.

(MTI - Index - HVG nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából