Ugrás a cikkhez
Reklám

Tovább növelte előnyét 2017. februárra a Fidesz-KDNP az ellenzéki pártokkal szemben mind a teljes népesség, mind pedig a biztos szavazó pártválasztók körében – derült ki a Századvég legfrissebb pártpreferencia-kutatásából. Tovább gyengült a Jobbik, a teljes népességet tekintve visszaesett az MSZP támogatottsági szintjére.

A vizsgált időszakban a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 33 százalék. Ezzel a pártszövetség továbbra is őrzi stabil, vezető pozícióját a politikai erőtérben. A Jobbik, amely hosszú időn keresztül a második legnépszerűbb párt volt Magyarországon, az elmúlt időszakban gyengült, februárra az MSZP támogatottsági szintjére esett vissza. Így jelenleg a megkérdezettek közül a Jobbikra és a szocialistákra egyaránt 10 százalék szavazna. Az LMP és a DK támogatottsága nem változott, a megkérdezettek 4–4 százaléka támogatja a két pártot. Emellett az Együttre 1 százalék, más pártokra pedig 4 százalék voksolna. A pártválasztásukban bizonytalanok aránya jelenleg 34 százalék.




A biztos szavazó pártválasztók válaszainak megoszlása is kormánypárti erősödést mutat az adott időszakban, a Fidesz-KNDP támogatottsága 49 százalékra emelkedett. Ebben a válaszadói körben 19 százalék voksolna a Jobbikra, 18 százalék pedig az MSZP-re. Az LMP és a DK támogatottsága egyaránt 5 százalék. Az Együtt 1 százalékon áll, így egy most vasárnap tartandó voksoláson nem jutna be a parlamentbe. Más pártokra a biztos szavazó pártválasztók 3 százaléka szavazna.




Módszertan: a Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2017. február 1–7. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna - olvasható a Századvég honlapján.

Medián: 10, 15, illetve 13%-on a Jobbik

Az év első Medián-felmérése továbbra is a Fidesz elsöprő fölényét mutatja: bár a kormánypárt a teljes szavazókorú népességben november óta csak hibahatáron belüli mértékben erősödött (36-ról 37 százalékra), a választani tudó "biztos" szavazók körében 60 százalékos támogatottságra tett szert.

Új szereplő a Medián politikai felmérésében a Momentum Mozgalom, amely pár héttel a színre lépése után a teljes népesség egy százalékát, illetve a választani tudó "biztos" szavazók 2 százalékát tudhatja maga mögött.




Január utolsó hetében a válaszadók 46 százaléka érezte úgy, hogy az országban jó irányba mennek a dolgok. A derűlátók aránya utoljára 2010 őszén állt ilyen magasan, igaz, jelenleg is hajszálnyival többen (48 százalék) vannak azok, akik pesszimistán látják Magyarország helyzetét.

Szintén először fordul elő 2010 ősze óta, hogy minden második válaszadó jónak vagy nagyon jónak értékelte az Orbán-kormány munkáját, ami összefüggésben van Orbán Viktor személyes népszerűségével – 5 százalékos erősödét követően 49 százalékon áll.

Botka László 34 százalékos támogatottságával jelenleg a második legnépszerűbb ellenzéki politikus, Szél Bernadett LMP-társelnök (38 százalék) mögött - ismerteti a HVG a felmérés eredményét.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából