Vessenek véget a függőségen, kiszolgáltatottságon alapuló úszószövetségi rendszernek, és mondjanak végre le - szorgalmazzák a hétpontos nyilatkozat aláírói, miután a hétvégén egyeztettek a helyzetről. A nevüket vállaló úszók új vezetést, egységes elveket követelnek, hogy a 2017-es hazai vizes vb-n minél eredményesebben szerepelhessen a csapat.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka mellett több prominens úszó aláírta a hétfő reggel Hosszú Facebook-oldalán közzétett hétpontos nyilatkozatot.

Az aláírók: Bernek Péter, ifjúsági olimpiai bajnok, rövidpályás világ- és Európa-bajnok úszó; Czakó Csaba, a Mohácsi TE vezetőedzője; Financsek Gábor, olimpikon, ifjúsági Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes úszó; Gyurta Dániel, olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó; Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok úszónő; Kozma Dominik, Európa-bajnoki bronzérmes úszó; Verrasztó Dávid, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok úszó; Verrasztó Evelyn, olimpikon, Európa-bajnok, ötvenkétszeres magyar bajnok úszónő.



Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka

Mint írták, a hétvégén egyeztettek az úszósport képviselői és a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) között kialakult helyzetről. Kiderült: ugyanazokkal a problémákkal küzdenek és ugyanazokat a dolgokat tekintik fontosnak szeretett sportágukban. A felsorolt sportolók helytelenítjük, hogy a döntéshozatali folyamatok mögött egy személyben az elnök, Gyárfás Tamás áll - írják. A múlt héten felállított bizottságokat nem tartják alkalmasnak arra, hogy a problémákat feltárják, hiszen tagjai egytől egyig függő viszonyban vannak a meglévő rendszerrel. Sajnálattal hallgatják a MÚSZ "szakmaiatlan és üres frázisait", illetve hogy a kritikáikra érkező egyetlen válasz a személyeskedés – fogalmaznak. Az úszótársadalom szerintük fél, ezért nem mer kiállni meggyőződése mellett.

A jelenlegi elnök és az általa működtetett antidemokratikus rendszer semmiképp sem szolgálják a magyar úszósport érdekét – írták. A MÚSZ rendszerét függőségen alapulónak, kiszolgáltatottnak tartják. Ehelyett egy korszerű, szakmai alapokon nyugvó rendszert követelnek, amit nem a félelem, hanem a közös tenni akarás vezérel. A változást a 2017-es hazai vizes vb-re való tekintettel is szorgalmazzák. Ennek érdekében újra felszólították Gyárfásékat, hogy távozzon a MÚSZ 20 éve regnáló vezetése.



Gyárfás távozását követelik

Továbbá az alábbi pontokat fogalmazták meg:

1. Álljon fel egy új, az úszók egészét maga mögött tudó, megbízható vezetőség, ami hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására.
2. Kérjük, hogy a fontos kérdésekben létrejöhessen a valódi titkos szavazás, illetve szűnjön meg a megkérdőjelezhető elektronikus távszavazási rendszer.
3. Fektessenek le egységes, objektív válogatási elveket, átlátható szabályrendszert és működést.
4. Fontosnak tartjuk az elnök és a szövetségi kapitány jogkörének, feladatainak újraszabályozását.
5. Kérjük a válogatott keret részére való zavartalan felkészülés és állandó helyszín biztosítását.
6. Kerüljenek pontos meghatározásra az edzőtáborok hozzáférhetőségének konkrét elvei.
7. Az új vezetést kérjük, hogy szüntesse meg a jelenlegi kiszolgáltatott rendszert, és törekedjen a források transzparens, észszerű, szakmai szempontok alapján történő felhasználására.

Nyilatkozat Budapest, 2016.11.21. A hétvégén egyeztetést tartottunk az úszósport képviselői és a Magyar Úszó Szövetség...

Közzétette: Katinka Hosszu – 2016. november 20.

Hosszú Katinkáék akciója a szövetségi rendszer megbontására a múlt héten kezdődött. Lemondásra szólították Gyárfás Tamás elnököt, amihez több jeles úszó is csatlakozott. Gyárfás közölte: nem mond le, de ha kell, letérdel Katinka előtt.

(HVG - Fb nyomán)

Friss: Czene Attila szerint ezzel a felállással Hosszú Katinka is elégedett lenne

Frissítés: Gyárfásék szerint nincs itt semmi látnivaló: a körülmények idilliek, a sportolók sikert sikerre halmoznak

Egy szövetség sem rendez annyi nemzetközi versenyt, mint a magyar, a sportolókra több száz milliót költöttek csak idén, minden válogatottnak a legmodernebb felszerelés áll a rendelkezésére a Tüske-uszodában – védekezett a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) a Hosszú Katinka és több más úszó által közzétett nyilatkozatra reagálva, amely változtatásokat sürget a MÚSZ-nál.

„A feltüzelt versenyzők tévúton járnak, követeléseik megalapozatlanok; véleményünk szerint a magyar úszósport az időnként jelentkező nehézségek, egy-egy negatív történés ellenére sikeres, eredményes, helytállása az egész világon tekintélyt parancsoló” – reagált a MÚSZ arra a nyilatkozatra, amelyben Hosszú Katinka és több más úszó hét pontban foglalta össze, szerintük milyen változtatásokra lenne szükség a szövetségnél.

A sportolók többek között azt írták, helytelenítik, hogy a döntéshozatali folyamatok mögött egy személyben az elnök, Gyárfás Tamás áll. A múlt héten felállított bizottságokat nem tartják alkalmasnak arra, hogy a problémákat feltárják, hiszen a tagjai szerintük egytől egyig függő viszonyban vannak a meglévő rendszerrel. Sajnálattal hallgatják a MÚSZ „szakmaiatlan és üres frázisait”, illetve hogy a kritikáikra érkező egyetlen válasz a személyeskedés – tették hozzá.

Reakciójában a MÚSZ más mellett azzal védekezett, hogy szerintük egyetlen nemzeti úszószövetség sem rendezett, rendezhet annyi nemzetközi versenyt, mint a magyar. „A válogatottak a világ különböző pontjain idilli körülmények között készülhetnek, összességében sikert sikerre halmoznak” – írták.

A szövetség szerint a szervezet gazdálkodása tökéletesen átlátható, a MÚSZ bármely tagja számára hozzáférhető, a szakmát érintő finanszírozási döntések esetében pedig az eredményesség a legfontosabb szempont. Hozzátették, hogy a válogatott versenyzők valamennyi, kellően indokolt kérését a szövetség maradéktalanul teljesítette az elmúlt években, legyen szó edzőtáborozásról vagy sporteszközök beszerzéséről.

Felsorolták, hogy nyolcvanegy egyesület idén összesen 600 millió forintot kapott négy program keretében, további 133 millió forint értékben pedig uszodai felszerelésekhez és a felkészüléshez fontos eszközökhöz jutottak, és további 394 milliót költöttek idén az edzőtáborokon, versenyeken részt vevő 137 úszóra. A válogatott versenyzőket március óta várja a Tüske-uszoda, a legmodernebb eszközökkel felszerelve – írták.

„Tény, hogy a Magyar Úszószövetség, beleértve az elnököt, a mindenkori szövetségi kapitányokat immár egy éve nem ért szót Hosszú Katinka edzőjével, az amerikai Shane Tusuppal, de ennek nem csak nyelvi nehézségei vannak. Hosszú Katinka eredményei – mint ahogy ezt többször hangsúlyoztuk – lenyűgözőek, ám az a magatartás, amelyet az edző-férj tanúsít itthon és külföldön, elfogadhatatlan. Hosszú Katinka és edzője mellett szól a siker, és az azzal járó közös örömök, viszont ellenük, hogy azzal nem szabadna visszaélni” – közölte a MÚSZ.

Azt írták, Salamon Ferenc sportdiplomata nyugalomra szólította fel a szembenállókat, szerinte a 2017-es budapesti vébé előtt összefogásra lenne szükség. „A kérdés: valóban most van itt az ideje a csatározásnak, vagy – legalább a világbajnokság végéig – mindenki összpontosítson a maga elsőrendű feladatára” – közölték.

„Mint a MÚSZ elnökségi tagjának számítunk a véleményére – ösztönözzük, hogy legalább a világbajnokság végéig csituljanak el a fegyverek, de azt is jelezze, ha ezzel szemben azonnali változtatásokat tart szükségesnek. Mint ahogy a sportolóktól, a klubok képviselőitől, az elnökség tagjaitól is bármilyen építő javaslatot készséggel fogadunk” – áll a közleményben.

(MTI)

Előzmények:

- Úszószövetségi vita: a FINA masters bizottságának tagja félretenné a sérelmeket

- Cseh László is helyet kapott az úszószövetség vizsgálóbizottságában - Czene Attila szintén Gyárfással szemben foglalt állást
- Az úszószövetségnek fogalma sincs, milyen gondjaik vannak a versenyzőknek - most kérdezik meg tőlük
- Kapás Boglárka: egyetértek Gyurta Danival
- Gyurta Dániel kiállt Hosszú Katinka mellett
- Gyárfás szerint Hosszú Katinka megváltozott "az edzője hatására, vagy nem tudom, miért"
- Gyárfásék "értetlenséggel fogadták Hosszú Katinka újabb megnyilvánulását"
- Hosszú Katinka: ha Gyárfásnak valóban fontos a magyar úszás, távolítsa el a legártalmasabb tényezőt, önmagát!

Kapcsolódó: Hosszú Katinka videóban emlékezik meg 1956-ról