Ugrás a cikkhez
Reklám

Ezekben az órákban zajlik a Szőlőtermelők Érdekvédelmi Szövetségének tüntetése Bócsa és Soltvadkert között.

A két kilométer hosszan tartó félpályás útzár oka többrétű. Egyrészt a termelési költségeket is éppen hogy fedező felvásárlási árak, a részrehajló pályázati rendszerek és a teljes kiszolgáltatottság, ami összefogásra és érdekeik érvényesítése miatt erre az elkeseredett lépésre sarkalta a részt vevő gazdákat - tájékoztatta portálunkat Kollár László, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés jobbikos tagja.




A Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetségének közleménye szerint a termelők a demonstrációval több dologra szeretnék ráirányítani a figyelmet, többek közt arra, hogy a borvidéken elenyésző számban kaptak csak agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatást, amely szőlőárra levetítve mintegy 20-25 forintos bevételkiesést jelent a termelőknek kilogrammonként. Továbbra is napirenden van az olasz importbor, ill. az olasz borhamisítás kérdése, amely a termelők szerint nem zárult le megnyugtatóan, és amely továbbra is visszaélésekre ad lehetőséget.




A szövetség szerint a biztonságot szolgálná az is, ha a termelők és a felvásárlók között a kölcsönös bizalmat erősítő felvásárlási szerződések léteznének, szemben azzal a mostani gyakorlattal, amely a termelők teljes kiszolgáltatottságával jár együtt. Szerződések hiányában csak a szüret előtti utolsó pillanatban jelennek meg az árak, amikor a termelő már csak egyetlen dolgot tehet – elfogadja azt. Ez a gyakorlat hosszú távon gyengíti az egész szőlő-bor ágazatot, és nem más, mint az erőfölénnyel való visszaélés.




Kérdéses továbbá az is - derül ki a közleményből -, hogy miközben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alapszabálya szerint: „A HNT célja Magyarország borvidékein és bortermő helyein és a szőlőtermelő tájain a szőlőművelés érdekeinek az érvényesítése….”, a HNT tíztagú elnökségében mindenki borász a Hegyközségi törvény meghatározása alapján, pedig a hegyközségi tagok mintegy 98 százaléka, több mint 50 ezer személy csakis a szőlőtermeléssel foglalkozik, borászattal viszont nem.

A termelők szerint mindezek nem szolgálják a magyar szőlő- és bortermelés biztonságát, ill. aláássák annak a jövőjét.

(Kuruc.info)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából